DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

2016 YILINDA İŞSİZLER ORDUSUNA “DOKTORALI” MÜJDESİ

2016 YILINDA İŞSİZLER ORDUSUNA “DOKTORALI” MÜJDESİ

NESLİHAN IMG_2366

Eğitim İş Sendikası Kocaeli Şubesi yapmış olduğu basın açıklamasında Üniversitelerde Öğretim Görevlilerinin 33a kadro’ya alınmasına ilişkin YÖK’e büyük görev düştüğünü ve bu konuda biran önce gerekli çalışmaların yapılarak yaşanılan sıkıntının ortadan kaldırılması gerektiği ifade edildi. Yapılan basın toplantısında şunlar ifade edildi.

 

Bu hafta başından itibaren Kocaeli Üniversitesi’nde 50 D kadrosunda görev yapan ve doktora öğrenim süreleri dolan araştırma görevlileri yeni yılla birlikte işsiz kalmaya başladı.

Bilimsel özgürlüklerin önündeki onlarca sorunlardan sadece birisi olan ve doktoralı işsiz üreten 50 d kadrosu can yakmaya devam ediyor. Sesleri çıkmayan, haklarını savunamayan, birbirinden kopuk ve örgütsüz, kendilerine verilen her işi yerine getiren, kanunda dahi belirli bir iş tanımı olmayan ve bu nedenle istismarlara açık olan araştırma görevlilerinin en kötü türü 50 d kadrosunda istihdam edilenidir.

Ülkemizde “Araştırma görevlisi” kadrosu aynı işi aynı ücretle yapan insanların farklı şekilde istihdamına dayanmaktadır. Uygulamada üç farklı kadro türü ile açıkça mağduriyet yaşanmaktadır. Dünyada eşi benzeri olmayan bu kadro çeşitliliğinin mantığı “başarısız” “uyumsuz” asistanları belirli bir süre içerisinde doktora eğitimlerini bitirmeye teşvik etmeye ve doktoralarını bitirdikten sonra da istenilen kişilere yardımcı doçent kadrosu açtırmaya dayanmaktadır. 33 a ve ÖYP kadrosundaki araştırma görevlileri doktoralarını bitirdikten sonra üniversitelerdeki görevlerine devam ederken; 50 d li araştırma görevlileri ise doktoralarını başarı ile tamamlamalarına rağmen başarıları işsizlik ile ödüllendirilmektedir.

YÖK, 27 Mayıs 2015 tarihli toplantısında 50/d kadrosundaki araştırma görevlilerinin 33/a kadrosuna aktarılıp aktarılmaması kararını her üniversitenin kendi yetkili kurullarına bırakmıştır. Alınan kararın gerekçesinde asistan kadro türünün çeşitliliğine ve üniversitelerdeki asistanların 50/d‘den 33/a’ya geçirilmesindeki uygulamalara dikkat çekilmiştir. Buna göre ülkemiz üniversitelerinde çalışmakta olan araştırma görevlisi sayısı (her gün değişmekle birlikte, bu kararın alındığı tarih itibariyle) 42245’tir. Bunun 6650’si 50/d maddesine bağlı olarak çalışanlardır. Bu da %16’lık bir dilime tekabül etmektedir. Bu yüzde 16’lık kesimin geri kalan %84’lük diliminin karşılığı olan 35595 kişi ise 33/a ve ÖYP kapsamında çalışmaktadır. Günümüzde 50 d’ den 33’a ya aktarımlarda bir kısım üniversite başvuru koşulu aramadan herkesi aktarmakta, bir kısım üniversite ilke olarak kimseyi aktarmayacağını söylemekte, bazı üniversiteler ise koydukları belirli kriterleri sağlayabilen asistanları 33/a’ya geçirmektedir. Örneğin Kocaeli Üniversitesi’nde bir önceki rektörlük döneminde bu mağduriyetin giderilmesi ve asistanların 33a’ya geçirilmesi için yardımcı doçentlikte bile istenmeyen zorlu, yıldırıcı kriterler konularak başvuruların önü engellenmiştir. (Yabancı dil puanı yardımcı doçentlikte 65 istenirken araştırma görevlilerinin 33/a’ya geçirilmesi için asistanlardan 80 istenmiştir). YÖK aldığı kararla daha nesnel, adil ve ölçülebilir kriterler konulması gerektiğini vurgulamış ve bu kriterlerin yardımcı doçentlik için istenen kriterlerden daha az olmasını istemiştir. Kocaeli Üniversitesi’nin yeni rektörü ise daha adil bir kararla başvuru şartlarında aranan yabancı dil puanını 60’a indirmiş ve belirli puana karşılık gelecek yayın istemiştir.

Geçtiğimiz haftalarda Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü tarafından başvuru kriterlerini sağlayan yaklaşık otuza yakın araştırma görevlisinin 33/a’ya geçmek üzere başvurdukları tespit edilmiş ve kadroların hazır olduğu söylentileri yayılmıştır. Ancak 29 Aralık Salı günü geç saatlerde açıklanan listede başvuru koşullarını sağlayan asistanlardan sadece 19 kişi işsiz kalmaktan kurtularak 33’a kadrosuna geçirilmiştir. Başvuru kriterlerini sağladığı halde 33/a’ya geçirilmeyen diğer asistanlar ise Ocak 2016 yılında işsizler ordusuna katılacaktır. 33’a ya aktarılmak için başvuru yapan, kriterleri sağlayan ve aktarılmayan bu asistanlara ise herhangi bir gerekçe karar sunulmamış, yetkililer tarafından bir açıklama henüz yapılmamıştır. “Sorun değil, çözüm üreten YÖK”ten mağduriyetleri giderecek sayıda 33/a kadrosu açmasını, mağduriyetlerin giderilmesini talep ediyoruz.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.