DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Otobüsler arızalarını önceden haber veriyor

Otobüsler arızalarını önceden haber veriyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk olarak sürücü ve araç kullanım verilerinin detaylı izlenmesini sağlıyor

Kocaeli Filo Telemetri Sistemi (KOFİTS) ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait belediye otobüs filosunun Türkiye’de ilk olarak sürücü ve araç kullanım verilerinin detaylı izlenmesi sağlanıyor. Uygulama, kritik bileşenlere konulan Erken Uyarı Alarmları sayesinde arızaların minimum seviyeye çekilmesi için yürütülen; aracın doğru, güvenilir, ekonomik kullanımı ile ilgili şoförün eğitimi, sürüş hareketlerinin ve araçların elektronik ortamda izlenmesi ve raporlanması projesi.

MASRAFLARIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR  

KOFİTS, sürüş hatalarının analiz edilebilmesi için gerekli tüm verileri araçtan okuyor. Anlık olarak değerlendirilen veriler ilgili kişilerle haberleşme sağlıyor. Araçta oluşan arızalar anında fark ediliyor ve anlık olarak raporlanıyor. Bu sayede hem arızanın büyüyüp, daha masraflı hale gelmeden önüne geçilmesi, hem de kritik ekipmanlarda (ABS, EBS, Motor vb.) oluşan arızaların erkenden fark edilmesi sayesinde daha güvenli bir yolculuk amaçlanıyor.

NASIL ÇALIŞIYOR

Araçların yüksek yakıt tüketmesinin ve yüksek parça maliyetlerinin en önemli sebebi yanlış sürüş alışkanlıkları. Aracın hızına göre en optimum vitesin seçilmesi, doğru motor devrinin yakalanması ve gaz pedalının doğru kullanımı; yakıt tüketiminde en yüksek tasarruf metodu. KOFİTS, bu verilerin anlık olarak değerlendirilmesi, tüketilen yakıt miktarının ve sürücü alışkanlıklarının ölçümlenmesi amacıyla üretilmiş gelişmiş bir telemetri sistemi. KOFİTS bu ölçümleri değerlendirerek sürüş hatalarını belirliyor. Sistem sürüş eğitimleri ile hataların düzeltilmesi ve yakıt tasarrufunun sağlanması için önemli bir görev üstleniyor. Bu dokunuşlar sayesinde KOFİTS projesinin bir araca katacağı en önemli değer; giderlerinin azalması, sefer dışı kalmasının önüne geçilmesi ve güvenli sürüş.

3 4 5 1 2GELİŞMİŞ ARIZA KONTROLÜ

KOFİTS; patentli altyapısı sayesinde araçlarda oluşan arızaları anında fark ediyor ve detaylı bilgi sunuyor. Bu sayede arıza henüz büyümeden veya sürüş güvenliğini tehlikeye atmadan arızaların fark edilmesi sağlanıyor.

Örneğin, yağ basıncı düşen bir araçtan okuduğu “Düşük Yağ Basıncı” arızasını anında sisteme bildiriyor ve eksik yağlama nedeniyle motorunda oluşabilecek “yatak sarması” gibi çok daha önemli ve masraflı arızaları önlemiş oluyor. Ya da fren balata seviyesi kritik eşiğin altına indiğinde alınacak alarm ile disk çizilmeleri ve kaliper arızaları önleniyor. Frenleme ve zincirleme etkilerle diğer aksamların zayi olması da bertaraf ediliyor.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.