DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

KANSERE KARŞI BİLİNÇLENDİRME KONFERANSI VERİLDİ

KANSERE KARŞI BİLİNÇLENDİRME KONFERANSI VERİLDİ

Gölcük Belediyesi’nde, Kanser Haftası münasebetiyle vatandaşlara yönelik kansere karşı bilinçlendirme konferansı düzenlendi. Kanser tedavisinde erken tanının önemine dikkat çekildiği konferansta kanserden korunma yolları, kanserin erken tanısı ve tedavisi noktasında yapılması gerekenlerle ilgili detaylı bilgiler verildi. 

1-7 Nisan Kanserle Mücadele Haftası münasebetiyle Belediye Meclis Salonunda gerçekleşen konferansa, Gölcük Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Yüksel Kandemir, Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral, Belediye personeli ve vatandaşlar katıldı.

Konferans Medikal Park Hastanesi Genel Cerrah Güven Atasoy tarafından verildi

Medikal Park Hastanesi Genel Cerrah Güven Atasoy tarafından verilen konferansta, sindirim sistemleri ve kolon kanserinde kişisel tedavilerin yaygınlaşması ve yeni ilaçlarla yaşam süresinin uzadığını belirterek, “Tüm kanserlerin yüzde 20’sini sindirim sistemi kanserleri oluşturmaktadır. Bu kanserler, ülkemizde kanser ölümlerinin de önde gelen nedenlerindendir. Sinsi ilerlediği için de teşhiste geç kalınıyor” dedi. 

Konferans Gölcük Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirildi

Gölcük Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleşen Konferans da konuşan Güven Atasoy, özellikle sindirim sistemi kanserleri içinde kolon kanserinde tarama olduğuna dikkat çekerek, “Özellikle 10-50’li yaşlarda, 10 yılda bir yaptıracakları dışkıda gizli kan testiyle erken tanıyla daha kanser olmadan yakalamak mümkün oluyor. Karaciğer kanserleri için Hepatit enfeksiyonu olanlarda bunun yakın takip edilmesi gerekiyor. Özellikle Hepatit B ve C virüsü, aşırı alkol tüketimi, yağlanmış karaciğerler, karaciğer kanserinin sık görülen nedenleri arasındadır.

“Fazla yağlı ve kırmızı etten zengin beslenme kanser riskini artırıyor”

Kolon kanserinin ülkede en sık görülen sindirim sistemi kanseri olduğuna dikkati çeken Atasoy, bu kanser türünün günümüzde neden ve nasıl oluştuğu yönünde çok önemli bilimsel gelişmeler olduğunu söyledi.

Artık bu kanseri çok daha iyi anladıklarını ifade eden Atasoy,  “Kalın bağırsak kanseri, tüm kanserlerin yüzde 8’ini oluşturmakta olup sindirim sisteminin en sık görülen kanseridir. Bu kanser, kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci, erkeklerde ise akciğer ve prostat kanserinden sonra üçüncü sırada yer alıyor. Bu durumda Türkiye’de yıllık yaklaşık 10-12 bin yeni vaka bekleniyor. En önemli risk faktörü, yaşlanmadır. En sık 50 yaş sonrası görülür. Bu kanser, beslenme ile doğrudan ilişkilidir. Fazla yağlı ve kırmızı etten zengin beslenme, şişmanlık, sebze ve meyveyi az tüketme, az posalı ve az lifli gıda tüketme, riski artırmaktadır.”

“Bu grup kanserlerde teşhiste geç kalınıyor”

Atasoy ayrıca, gastrointestinal kanserlerin sinsi seyretmekte olduğunu, genellikle ileri evrede belirtilere yol açtıkları için çoğu kez geç aşamada tanı konulduğunu ve tedavi şansının bu nedenle azaldığını söyledi. Atasoy, bu kanserlerden korunmak için bazı tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizerek, “Bunların başında tütünden uzak durma, sağlıklı beslenme, kilo kontrolü ve egzersiz gelmektedir. Ayrıca enfeksiyonlardan korunmak, Hepatit B’ye karşı aşı olmak ve alkolden uzak durmak gereklidir. Kanserden korunmada bireylerin tedbir alması dışında toplumsal ve sosyal önlemlerin de alınması önemlidir. Bunların başında çocukluk çağından itibaren sağlıklı yaşamın desteklenmesi lüzumludur. Bunun için de çocukların korunması çok önemlidir” diye konuştu.

IMG_2688 IMG_2712 IMG_2680 IMG_2682

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.