DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

BESLEYİN BÜYÜSÜN

31.05.2016
1.702
A+
A-

Temel ihtiyaçlarımızın karşılanmasından sonra en önemli ihtiyaçlarımız sosyal ihtiyaçlarımızdır. İnsanın kendini yenilemesi, ruhsal doygunluğa ulaşması, kendini mutlu hissetmesi oldukça önemlidir ve ihtiyaçtır. Bütün bunlar bana göre bilimden ve sanattan geçer.

Birbirimizle olan ilişkilerde bilim ve sanatın etkisi kesinlikle yadsınamaz. Karnımız doyduğunda, başımızı sokacak bir evimiz, sırtımızda giyecek bir hırkamız olduğunda başlar bu ihtiyaç.

Sanat için,

“Bir duygu, tasarı, güzellik vb.nin anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamı veya bu anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılık,

Belli bir uygarlığın veya topluluğun anlayış ve zevk ölçülerine uygun olarak yaratılmış anlatım,

Bir şey yapmada gösterilen ustalık,

Bir meslekte uyulması gereken kuralların tümü” der, Türk Dil Kurumu.

Bilim, mantık çerçevesinde, akıl yoluyla bizlere hizmet ederken, sanat daha çok duygusal süreci içine alır, duygular katılarak anlatılır ya da şekillendirilir ve iki tür sanat vardır.

Birincisi, pratik sanatlar dediğimiz ve diğer adıyla genelde çok karıştırılan zanaat.

İhtiyaçlarımızı karşılayan el becerisi gerektiren işler. Bunun için eğitim alır, usta çırak ilişkisi yaşarız. Berber, marangoz, terzi, aşçı bunlar mutlaka eğitim süresini tamamlayınca yapılır.

İkincisi de Güzel Sanatlardır diğer bir anlamda sanat.

Duygu ve düşüncelerimizi içine aldığımız görerek, duyarak ya da drama yoluyla hoş duygular yarattığımız anlatımlardır. Yaratıcılığımızın, üretkenliğimizin kaynağıdır.

Güzel Sanatlar genel olarak üç ana bölüme ayrılır.   Görsel olarak, Resim, Heykel, Mimarlık; İşitsel olarak, Müzik ve edebiyat sanatları; Dramatik sanatlar ise, Tiyatro, dans, bale, sinema, kukla ve operadır, bunlar sanatın dalları olarak geçer.

Okullarımızda güzel sanatların dalı olarak, Resim, Müzik, Drama, dersleri yapılır, etkinlikler olarak tiyatro ve dans çalışmaları yer alır.
Bilim içinse, Türk Dil Kurumu der ki,

“Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgi” ,

“Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir amaca yönelen bir bilgi edinme ve yöntemli araştırma süreci”,

“Genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi.”

Bu açıklamalarda kesinlik nitelikleri gösteren deneyler yapılarak sonuca varılan pek çok bilginin varlığını gösterir. İşte insanoğlu bu bilgilerle, bilimin gerçekliğinden yararlanır. Yapılan araştırmalar, gözlemler, denemeler pek çok bilginin ortaya çıkmasını sağlar. Bu bilgiler ışığında da insanlar kendi sorunlarına çözümler arar, başkalarına yol gösterir

Elbette bilim tek başına değildir. Teknoloji, ( “bir sanayi dalıyla ilgili üretim yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri kapsayan bilgidir.” TDK) bir anlamda bilimle iç içe girmiştir. Bilim, teknolojinin yarattığı aletlerle deneyler yapar,  Yeni teknolojik aletlerde bilimsel buluşların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Hangi alanda olursa olsun, kimya ya da fizik ya da başka bir alan, hiç fark etmez, her alanın kendine göre bilimsel ve teknolojik yanı vardır. İlimizde de adı üzerinde olan Kocaeli Bilim Merkezi, pek çok bilimsel araştırma sonuçlarının ortaya çıkardığı bilgileri ve pek çok teknolojik araçları ve buluşları sergilemektedir.

Tavsiyem, pazartesi günleri hariç, her gün mesai saatleri içinde açık olan bu bilim merkezine her anne babanın çocuklarıyla birlikte gezmeleridir. Çocuklarımızın ve gençlerimizin hayallerini, yaratıcılık yönlerini geliştirmelerine yardımcı olacak en önemlisi bilgi dağarcıklarını genişletecek, kendi algıları çerçevesinde bazı sorularına cevap bulacaklardır.

Okullarımızda bilime ve sanata yer vermekteyiz. Mantık yoluyla yapılan araştırma ve denemeler sonucunda bilgi olarak bize sunulanları öğrencilerimizle paylaşıyoruz. Bilgiler ışığı altında akademik yönlerini geliştirme çabası içindeyiz. Her çocuğa, yine bilimsel araştırmalarla belirlenen yöntem ve teknikleri kullanarak öğretiyoruz.

Sanatla iç içe olmalarını sağlıyor, onların yaratıcılık yönlerini besliyor, yeteneklerinin farkındalığını sağlıyoruz. Bu durumda her çocuk kendinde var olan yeteneğini fark edip, o yönde kendini geliştirirken sevdiği bir şeyi yapmaktan mutlu oluyor, bu da çevresiyle ilişkilerini olumlu yönde etkiliyor.

Yetişkin bireyler olduklarında aldıkları eğitimle edindikleri kültürü en iyi şekilde yansıtarak hem kendilerini yeniliyorlar, hem de içsel huzuru yakalamış oluyorlar.

Sanatla, sporla, bilimle ilgilenen kişiler huzur içindedirler. Sanatı besledikleri için kendilerini üretken hissederler. Ortaya çıkarılan ürün her neyse bireyi mutlu eder ve huzur verir, kendisiyle gurur duymasını sağlar. Böylece huzurlu bireyler, huzurlu toplumları oluştururlar.

Çocuklarımızda bu huzurlu ortamda her türlü değerlere sahip olarak büyüyecek, ülkesini, vatanını yükseltecektir. Bunun içindir ki Ulu Önder Atatürk,    “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”   demekle sanatın toplumlar için önemini belirtmiştir.

Yine sanatı, sanatın çeşitliliğini ne güzel açıklamış Atatürk, “Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.”

O halde toplumlar, şiirle, müzikle, resimle, heykeltıraşlıkla ve mimarlıkla uğraşırlarken yüreklerinde bulunan güzellikleri yansıtacak bu da onları yeniliklere açılan, çağdaş yaşama götüren bir yol olacak ve bu yolla beslenerek gelişecekler birlik ve beraberlik ruhuyla sanatla büyüyeceklerdir.

Besleyin büyüsün… Sevgiyle mutlu kalın…..

 

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
28 Mart 2017
15 Kasım 2016
15 Eylül 2022
10 Kasım 2022
22 Eylül 2022
29 Mart 2016
YORUMLAR

  1. Hayat dedi ki:

    Ne de güzel yazmıssın sevgili ögretmenim. Farkındalık yaratmak önemli. Sizler gibi degerli egitimciler topluma ısık oluyorsunuz.