DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Yaşayan bir efsane Osman Kanbur

Yaşayan bir efsane Osman Kanbur

Sekapark Yağlı Güreşlerinin onuruna düzenleneceği Osman Kanbur, Kağıtspor adına uzun yıllar güreşmiş geçmişi başarılarla dolu bir güreşçi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı Spor Şube Müdürlüğü tarafından 1000’e yakın pehlivanın katıldığı “Sekapark Yağlı Güreşleri” nin bu yıl sekizincisi yapılacak. Her yıl Kocaelili bir güreşçi anısına yapılan Sekapark Yağlı güreşleri bu yıl Osman Kanbur onuruna yapılacak. 15 yıla yakın bir süre Kağıtspor adına güreşen Osman Kanbur ulusal ve uluslararası birçok başarıya imza atmış.

HASAN GEMİCİ’Yİ YENDİ

1934’de Artvin Yusufeli’de doğan Osman Kanbur, 1939’da ailesi ile Kocaeli’nin bir kazası olan Hendek’e yerleşti. 1949 yılında Hendek’te güreşe başlayan Kanbur, 1950’de İzmit’te yapılan bölge birinciliklerine katıldı. 1951 ve 1952 yıllarında İzmit’te yapılan bölge şampiyonasında Hasan Gemici’yi yenerek güreş severlerin dikkatlerini çekti. Kendi kilosunda 70 kişi içinde Türkiye Şampiyonu oldu. Kağıtspor, gösterdiği başarılardan dolayı 1952 yılında Osman Kanbur’u transfer etti. 15 yıl boyunca Kağıtspor adına güreşen Osman Kanbur bu dönemde önemli başarılar kazandı.

45 KEZ MİLLİ FORMAYI GİYDİ

Kağıtspor’a transferiyle birlikte Seka Kağıt Fabrikasının spora verdiği destekle sadece güreş yapan Osman Kanbur ulusal ve uluslararası alanda önemli dereceler elde etmeye başladı. Serbest ve Greko-Romen branşlarında birlikte güreşen Osman Kanbur Kırkpınar’da yağlı güreşlere de katıldı. Güreştiği süre boyunca 57, 62 ve 67 kiloda 8 Türkiye birinciliği kazanan Kambur 45 kez Milli formayı giydi.

DÜNYA ŞAMPİYONASINA KATILDI

Türkiye’yi 1954 yılında Tokyo’da düzenlenen Dünya Şampiyonasında temsil eden Osman Kanbur, Şampiyonada dördüncü olarak ülkemize ve Kocaeli’ye büyük gurur yaşattı. Üç günlük uçak yolculuğuyla Tokyo’ya gidebilen ve antrenörlüğünü Yaşar Doğu’nun yaptığı Milli Takım kafilesinde Ahmet Bilek, Adil Atan, Bayram Sit, Mustafa Dağıstanlı gibi döneminin en iyi güreşçileri yer almaktaydı. Bir sonraki Dünya Şampiyonası İstanbul’da yapıldı. Bugünkü İnönü Stadının olduğu yerde Dolmabahçe Stadında yapılan Dünya Şampiyonasına 26 ülke katıldı. Altı gün süren Dünya Güreş Şampiyonasını biletli 150 bin seyirci takip etti. Osman Kambur da 1957 yılında İstanbul’da yapılan Dünya Şampiyonasında da Türkiye’yi temsil etti. Osman Kambur, 1960 Roma Yaz Olimpiyatlarına da katıldı.

KIRKPINAR’DA GÜREŞTİ

Hasan Kanbur’un güreş yaptığı dönemlerde güreşçilere ulusal şampiyonaları için 1lira uluslararası şampiyonalar için 5 lira yevmiye verilmekteydi. Kamyon brandası kaplı ot minderlerde güreşen güreşçiler yara bere içinde kalıyorlardı. Maddi imkânların yetersiz olmasından dolayı Yağlı güreşlere başlayan Osman Kanbur Kırkpınar’da da güreşti. Kırkpınar da Küçük Orta boyda 2. olan Osman Kanbur büyük ortada da güreşti. Kanbur’un bir güreşi rakibiyle yenişemedikleri için iki gün sürdü.

SEKA’DA ÇALIŞTI

1966 yılına kadar Kağıtspor adına güreşen Osman Kanbur 1966 yılında güreşe veda etti. Seka Kağıt Fabrikasında nakliyat bölümünde çalışmaya başlayan Osman Kanbur 1972 yılında güreş sevdası yüzünden Seka’dan çıkarıldı. 82 yaşında olan Osman Kanbur,  Körfez ilçesinde ikamet etmekte.

2 3 4 Hasan Kanbur Tecrübelerini paylaştı 1

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.