DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

GENÇLERİMİZ

07.06.2016
2.528
A+
A-

Bugün topluma karşı sorumluluklarının bilincinde olan, gençlerimizden GENÇ KYÖD  başkanı Efe Patır ile  beraberiz.

Aysu – Merhaba sohbet teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.  Biraz kendinizi tanıtır mısınız, kimdir Efe Patır?  

Efe Patır –  1992 İzmit doğumluyum. Ailemin yaklaşık bir asırlık bir geçmişi var bu şehirde. Ve o yıllardan beri  ticaretle uğraşıyor. Ben de Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim.

Aysu –  “KYÖD”  açılımı nedir? Ne zaman kurulmuştur? 

Efe Patır –  Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği. 1947 yılında  kurulmuş çok köklü bir dernektir. Eğitim alanında sunduğu pek çok hizmetle de adını kentimizde herkese duyurmuştur. Ayrıca geçmiş dönem faaliyetleri arasında da oldukça önemli eğitim hamleleri bulunmaktadır.

Aysu –  Kuruluş amacı nedir, bizlere tanıtır mısınız? Çalışmalarından söz eder misiniz?   

Efe Patır – Dernek aslında kentimizden bir grup öğrencinin zamanında İstanbul’da üniversite okudukları yılların ardından birbirlerinden kopmamak amacıyla kurdukları bir oluşum. Eskiden beri de öğrencilerin daha iyi imkanlarda eğitim alabilmesi için faaliyetler sergiliyorlar. İstanbul sınırları içerisinde yurt binasına kadar uzanan bir çizgide hizmetler sundu derneğimiz.

Aysu – KYÖD üye alımlarına  devam ediyor mu ve üye olmak için neler gereklidir? 

KYÖD olarak üye alımları konusunda hassas bir tavrımız olsa da üniversite mezunu olanlar derneğe istedikleri zaman üye olabiliyorlar. Tek üyelik şartımız 4 yıllın bir üniversite mezunu olmak.

Aysu – Genç KYÖD, bu oluşumun neresindedir? Nasıl oluşmuştur?

Efe Patır –  Genç KYÖD’ü, KYÖD’ün gençlik örgütlenmesi olarak tanımlayabiliriz. Hali hazırda üniversite eğitimi alanlardan oluşan bir yapısı var ve derneğimizin gerçekleştirdiği sanatsal faaliyetler başta olmak üzere önemli sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiren bir yapı aynı zamanda. 1995 yılından bu yana da pek çok kişinin görev yaptığı bir dernek kolu.

 

Aysu – Genç KYÖD ün çalışmalarından söz ederseniz seviniriz. 

Efe Patır –  Genç KYÖD başkanı olarak benim dönemim içerisinde özellikle sosyal sorumluluk projeleri ile sanatsal faaliyetleri bir arada gerçekleştirmek yönünde bir çizgi izlemeye çalıştık. Mesela dans geceleri yaparak hem dansa gönül vermiş insanların gönüllerince eğlenmesini sağladık, hem de yardıma ihtiyacı olan insanlara elimizden geldiğince katkı verdik bu gecelerin gelirleriyle. Bunun yanı sıra fotoğraf yarışması, yaz kampları, meslek tanıtım seminerleri, kişisel eğitimler gibi üniversite öğrencilerinin hayatlarını kolaylaştıracak ve daha keyifli hale getirecek pek çok proje gerçekleştirdik.

Aysu – Genç KYÖD kaç yılda bir başkanını seçiyor? 

Efe Patır –  Genç KYÖD, 2 yılda bir gerçekleştirilen KYÖD başkanlık seçimleriyle birlikte kendini yenileyen bir yapıya sahip ancak seçimlerimizin normalde yılda bir gerçekleşmesi gerekiyor.Ancak başkanlarla birlikte Genç KYÖD başkanlarının da göreve devam etmesi bir gelenek halini aldı artık.

Aysu – Ekip çalışmasına nasıl bakarsınız, bünyenizde bu nasıl işler?

Efe Patır – Ekip çalışma anlayışı bizim en önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Gerçekleştirdiğimiz etkinlik ve sosyal sorumluluk projelerinde koordinasyon ve iletişim, yeni neslin üyeleri olmamız sebebiyle son derece kaliteli. Zaten iyi iletişim ve koordinasyon ekip çalışmasının olmazsa olmazları arasındadır. Bir de kaliteli fikri bu çalışma anlayışının üzerine ekleyince ortaya mutlaka iyi işler çıkar.

Aysu – Genç KYÖD üyeliği nasıl oluyor?

Efe Patır –  Genç KYÖD’e üye olmak için de dört yıllık bi üniversitenin öğrencisi olmak yeterli. 28 yaşını geçmemiş her öğrenci Genç KYÖD üyesi olabilir.

Aysu – Gelirini,  hayırsever vatandaşların sağladığı, Darüşşafaka (Şefkat yuvası) 1865 yılında İstanbul’da kurulan, parasız yatılı karma eğitim kurumudur ve Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum örgütü olma unvanına sahiptir. Annesi  babası olmayan yetenekli çocukları kendi bünyesinde uluslararası standartlarda eğiterek, özgüvenli, sorgulayan, düşünen toplum bilincinde bireyler yetiştiriyor.

Yaptığınız etkinlikler arasında ilk aklıma gelen Darüşşafaka’ya yaptığınız bağış oldu. Bu çok anlamlı davranıştı. Bunun sizler için özel bir nedeni var mıydı?

 

Efe Patır –  Bu etkinlik bizlerin de oldukça önemsediği etkinliklerden bir tanesiydi. Genç KYÖD ekibimizin yanı sıra KYÖD yönetimimiz ve dönem başkanımız Turgay Yılmaz bu projemizle oldukça yakından ilgilenerek sağ olsunlar desteklerini bizden hiç bir zaman esirgemediler. Bu etkinlikler kapsamında kimsesiz çocuklar, LÖSEV gibi yapılara da önemli yardımlar sağladık. Dilerim bizlerden sonra görevi sürdürecek arkadaşlarımız da özellikle sosyal sorumluluk projeleri kapsamında aynı hassasiyeti gösterirler.

Aysu –  Yaptığınız etkinliklerde nelere dikkat edersiniz?

Efe Patır –  Yaptığımız etkinliklerde Genç KYÖD ve KYÖD olarak en çok dikkat ettiğimiz konu toplumsal bir soruna dokunuyor olması sanırım. Bu konuda oldukça hassas bir yapımız var.

Aysu –  Sizler, sizden küçüklere bir model teşkil ediyorsunuz. Bu nedenle onlara neler söylemek isterdiniz?

Efe Patır –  Genç kardeşlerimizin bizlerden duyması gereken en önemli şey, toplumsal konularda hassasiyet sanırım. Neslimiz için uzun yıllar boyunca siyasetten ve toplumsal olaylardan uzak olduğumuz eleştirisi yapıldı. Ancak geçtiğimiz yıllarda yaşanan toplumsal muhalefet hareketi  bu durumun böyle olmadığını gösterdi. Kuşağımız toplumsal bir konuya karşı daha önce eşine rastlanmamış bir hassasiyet örneği sergiledi. Onlar da bu hareketi ve  hassasiyeti devam ettirmeliler.

Aysu – Verdiğiniz bilgiler için teşekkür eder, başarılar dileriz.

Efe Patır –  Ben teşekkür ederim sorularınıza elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Umarım okurlarınız açısından da tatmin edici bir sohbet olmuştur.

 

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
15 Kasım 2016
18 Ekim 2016
21 Ocak 2021
7 Şubat 2017
25 Kasım 2022
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.