DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Hürriyet sert konuştu “Hırsızın çaldığına eyvallah demek acizliktir”

Hürriyet sert konuştu “Hırsızın çaldığına eyvallah demek acizliktir”

CHP Milletvekili Hürriyet, mecliste görüşülmesi planlanan kayıp kaçak bedellerini vatandaşın cebinden almayı kanunlaştıracak olan Elektrik Piyasası Kanun teklifi ile ilgili olarak sert konuştu, “Hırsızın çaldığı elektriği dürüst vatandaştan tahsil etmek acizliktir”

Yargıtay kararıyla hukuksuz bulunan kayıp-kaçak bedellerinin tüketiciye yansıtılmasının yasal zemine taşınmasını öngören kanun teklifi TBMM’de görüşülecek. Sadece 36 milyon abonenin faturalarındaki yükleri katlamanın yolunu açmakla kalmayacak olan teklif doğanın talan edilmesine de kapı aralayacak. Konuyla ilgili olarak konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, hırsızın çaldığı elektriği dürüst vatandaştan tahsil etmenin acizlik olduğunu belirterek, aynı kanunla doğanın talan edilmesinin de Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.

HIRSIZLAR YİNE “AK”LANIYOR

Kayıp kaçak bedellerinin ve doğa katliamlarının önünü açacak ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ ile ilgili konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, söz konusu yasanın kayıp kaçak bedel yükü ile beraber vatandaşın mağdur edileceğini belirtti. Hürriyet, “Kanun teklifinde ‘Elektriğin üretim aşamasından nihai tüketiciye ulaştırılmasına kadar oluşan bütün maliyet kalemleri tarifeye yansıtılmak zorundadır’ denilerek, hırsızı yakalamak yerine hırsızın çaldığının faturasını dürüst vatandaştan tahsil etme amacı güdüyor. Hükümet burada da alışılagelmişin dışına çıkmıyor, hırsızın arkasında durmaya ve ‘AK’lamaya devam ediyor” dedi.

VATANDAŞ HAKKINI ARAYAMAYACAK

Açıklamasına devam eden CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, teklifin yasalaşması halinde devam eden kayıp kaçak davalarına ve tüketici hakem heyetindeki başvurularda da kayıp-kaçağın iptali ya da iadesine ilişkin başvurular sonuçsuz kalacağını söyledi. Milletvekili Hürriyet, “Mahkemeler ve tüketici halem heyetlerinin denetleme yetkisinin, itiraz edilen bedellerin düzenleyici işlemlere uygunluğunun denetimi ile sınırlanması hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Bu teklif, yargı önünde hak arama özgürlüğüne, kazanılmış haklara aykırıdır. Kayıp kaçakları vatandaşa fatura etmenin yolu aranmaktadır” dedi. Hürriyet, faturalara yansıyan TRT paylarının da vatandaşın cebine yansıyacağını belirterek, “AKP faturalardaki TRT katılım payının kaldırılmasına karşı çıkarak, her yıl vatandaşın 800 Milyon lirasını almaya devam edecek” dedi.

ÇEVREYİ TALAN YASASI

CHP Kocaeli Milletvekili Hürriyet, kayıp kaçak bedeli yükünün vatandaşın sırtına bindirilmesinin yanında, çevre mevzuatına da aykırılıklar içerdiğini dile getirdi. Hürriyet, “Teklif Çevre mevzuatına tamamen aykırı büyük yapılaşmalara 2019’a kadar cezadan muafiyet getirecek ve ÇED mevzuatından istisna tutulacak yapılarla doğa talan edilecek. Nükleer enerji için çevre talanına imza atılması planlanan teklifte; kıyı ve imar, çevre mevzuatına aykırı hareket edilerek istisnalar da getirilmekte. Anayasamızın 56. Maddesinde yer alan ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, korumak ve kirliliği önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir’ hükmüne aykırıdır. Devlet kendi yazdığı mevzuata uymayarak, çevre hakkını gözetmeyerek kamu yatırımlarını sürdürmeye ve özelleştirme politikası yürütmeye zorlanacak” şeklinde konuştu.

FATMA KAPLAN HöRRòYET FATMA KAPLAN HöRRòYET1 FATMA KAPLAN HöRRòYET (1)

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.