DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

KSO Başkanı Zeytinoğlu: “Mayıs ayında enflasyon yatay seyrine devam etti”

KSO Başkanı Zeytinoğlu:  “Mayıs ayında enflasyon yatay seyrine devam etti”

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Mayıs ayı enflasyon rakamlarına ilişkin yorumunda, “Mayıs ayı yıllık tüketici enflasyonu yüzde 6,58 olarak beklentilerin altında gerçekleşti. Ocak ayından bu yana düşüş eğiliminde olan Yurtiçi üretici fiyatları(ÜFE) ise Mayıs ayında yükselerek yüzde 3,25 oldu. ÜFE yükseliş eğilimine dönerse uzun vadede TÜFE’ye yansıyacaktır.” dedi.

Mayıs ayı yıllık tüketici enflasyonu yüzde 6,58 olarak beklentilerin altında gerçekleşti

TUİK tarafından açıklanan Mayıs ayı enflasyonunu değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Mayıs ayı yıllık tüketici enflasyonu yüzde 6,58 olarak beklentilerin altında gerçekleşti. Ocak ayından bu yana düşüş eğiliminde olan ÜFE ise Mayıs ayında yükselerek yüzde 3,25 oldu. Bunda kur artışının etkisi olabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Ana sanayi gruplarında ise en fazla artış ara mallarında gerçekleşmiştir

Yurtiçi üretici fiyatlarında aylık bazda en yüksek artışın kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleştiğini belirten Zeytinoğlu, “ÜFE’ye etki eden alt sektörler incelendiğinde, bir önceki aya göre yüzde 14,58 artış ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 10 artış ile ham petrol ve doğalgaz ve yüzde 5,93 artışla ana metaller alt sektörlerindeki artış gözlenmektedir. Ana sanayi gruplarında ise en fazla artış ara mallarında gerçekleşmiştir. Buna karşılık elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme, giyim eşyası ve kağıt ürünleri endeksleri ise bir önceki aya göre düşüş gözlemlenen alt sektörlerdir.” dedi.

Temennimiz TÜFE’nin bu olumlu seyirde devam ederek buradaki düşüşün kalıcı olması yönündedir

TÜFE’deki yatay seyri memnuniyetle gördüklerini belirten Zeytinoğlu, “TÜFE’de ana harcama grupları incelendiğinde, en fazla düşüş gıda ve alkolsüz içecekler kaleminde görülürken en yüksek artış ise mevsimsel olarak giyim ve ayakkabı kaleminde gözlemleniyor. Enflasyonun aşağı çekilmesi hükümet hedeflerinde de var. Bu yılın başından itibaren baktığımızda TÜFE’nin yüzde 9,5 seviyelerinden yüzde 6,5 seviyelerine indiğini memnuniyetle görüyoruz. Temennimiz TÜFE’nin bu olumlu seyirde devam ederek buradaki düşüşün kalıcı olması yönündedir.” dedi.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.