DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

ŞEHİTLERİMİZ YÜREKLERDE OLACAK

ŞEHİTLERİMİZ YÜREKLERDE OLACAK

Gölcük Donanma Komutanlığı Refah Şilebi Şehitlerini törenle andı

 23 Haziran 1941 yılında, Mersin’den 199 Mürettebat ile İskenderiye’ye hareket eden Refah Şilebi, muhtemelen Torpido Hücumuna maruz kalarak yaralanan ve 4 saat su üstünde kaldıktan sonra, kendisinden 36 saat sonra haber alınan Refah Şilebi’nde şehit olan 167 asker için, Donanma Komutanlığı’nda 45. Yıl anma töreni düzenlendi. Anma törenine, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ile yüksek rütbeli subaylar ve şehit yakınları katıldı. Tören sonunda, Donanma Komutanı Oramiral Kösele, şehit yakınlarına 45. yıl anısına şilt armağan etti

ÜST DÜZET ANMA TÖRENİ

Donanma Komutanlığı Dumlupınar Denizaltısı anıtı önünde düzenlenen, Refah Şilebi Şehitlerini anma töreninin 45. Yılında, törene katılım üst düzeyde oldu. Düzenlenen törene; Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, Deniz Harp Filosu Komutanı Tümamiral A. İskender Yıldırım, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, Donanma Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Yalçın Payal, Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanı Tuğamiral Özden Koçer, Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Aydın Eken, şehit aileleri, gaziler, emekli denizaltıcılar, bölgedeki birlik komutanları ve denizaltıcı personel katıldı.

DUYGU YÜKLÜ ANLAR YAŞANDI

Tören Refah Şilebi şehitleri için 1 Dakikalık Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra, Donanma Komutanlığı, Emekli Denizaltıcılar Derneği ve Gaziler Derneği Çelenklerinin anıta sunmasıyla devam etti. Daha sonra, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun mesajı okundu. Törende günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül yaptı. Tuğamiral Algül, faciada şehit olan askerleri anarak, “Faciada şehit olan askerimiz başta olmak üzere bu vatan için şehit olan tüm askerimizi anıyorum. Rahat uyuyun” dedi.

ANI PLAKETİ TAKDİM EDİLDİ

Törenin ardından faciada şehit olan askerlerin yakınlarına, Donanma Komutanı Kösele ve Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Mithat Algül tarafından anı plaketi takdim edildi. Plaket takdiminin ardından ise buradaki tören toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Plaket takdimi sonrasında, Donanma Komutanı Oramiral Kösele beraberindeki yüksek rütbeli subaylar ile şehit yakınları, Savaş Müzesini gezdi. Savaş Müzesi gezişinde ise Refah Şilebi için hazırlanan anı standı, duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Panolarda, faciada ölen ve kurtulan fotoğrafları ile Refah Şilebi’ne ait fotoğrafları yer aldı. Dedelerini gören şehit yakınlarının göz yaşlarına hakim olamadıkları gözlendi. Müzenin gezilmesinin ardından, Denizaltı Filo Komutanlığında denize bırakılan siyah çelenk ile Refah Şilebi Şehitleri bir kez daha 45. Yılında saygıyla anıldı.

 REFAH ŞİLEBİNİN TARİHÇESİ

 1939 yılında 2. Dünya Harbi’nin başlamasından önce İngiltere’ye 4 Denizaltı ve 4 Muharip sipariş ediliştir. Denizaltıların inşasına nezaret edecek subaylar ve gemileri teslim almak üzere görevlendirilen subay, astsubay ve erler ’in Mersin’den vapur ile İskenderiye’ye oradan da Afrika yolu ile İngiltere’ye gitmeleri planlanmıştır. Denizaltıcı 19 deniz subayı, 63 deniz astsubayı, ve 68 deniz eri, İngiltere’ye havacılık eğitimine giden bir kara hava subayı ve 20 K.H.O öğrencisi ve 28 kişilik gemi personeli olmak üzere toplam 199 kişilik kafile, 23 Haziran 1941 tarihinde tam 41 yaşındaki “REFAH “ şilebi ile Mersin’den İskenderiye’ye hareket etmişlerdir. Harpte tarafsız olduğumuzdan, “REFAH” şilebinin güvertesine ve bordalarına Türk bayrağı bandajı yapılmış ve reflektörler ile aydınlatılmıştır.  “REFAH” şilebi; Mersin’den hareketinden 5 saat sonra 22.30’da atılan bir torpido ile vurularak ağır hasara uğratılmıştır. Elektrik makineleri etkisiz hale gelen “REFAH” şilebinin dış dünya ile irtibatı kesilmiş, mevcut tahlisiye filikalarından da sadece birisi kullanılabilmiştir. 4 saat kadar su üzerinde kalabilen “REFAH” şilebi, gecenin karanlığında sulara gömülmüş ve Türk bahriyesinin yıllardan beri yetiştirdiği kıymetli denizaltıcılarını ve hava kuvvetlerimizin seçilmiş müstakbel pilotlarını da beraberinde götürmüştür.

Bir tahlisiye filikası ile facia yerinden ayrılan 28 kişilik grup, 36 saat sonra Karataş mevkiine çıkarak geminin battığını bildirmişler, böylece 36 saat sonra olaydan haber alınabilmiştir. Havadan ve denizden yapılan aramalarda sadece iki sal görülebilmiş, üzerlerinde bulunan toplam 4 kişi olaydan 72 saat sonra kurtarılmıştır. Tahlisiye filikası ve sal ile 4 deniz subayı, 1 kara hava subayı, 4 K.H.O. öğrencisi, 15 deniz astsubayı, 5 deniz eri ve 3 gemi personeli olmak üzere toplam 32 kişi kurtulmuştur.

Refah faciasında; 15 deniz subayı, 16 K.H.O. öğrencisi, 48 deniz astsubayı, 63 deniz eri ve 25 gemi personeli olmak toplam 167 kişi şehit olmuştur.

1.sayfaya 3 4 5 6 7 8 10 1 1.sayfa

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.