DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

EN ÇOK BORSA ETKİLENDİ

EN ÇOK BORSA ETKİLENDİ

15 Temmuzdan olaylarından sonra

15 Temmuz girişiminin ardından ilçemizde piyasa araştırması yaptık. İlçemizin önemli isimleriyle yapmış olduğumuz görüşmelerde 15 Temmuz girişiminde altın satışlarında çok fazla bir etkilenme olmadığı ifade edilirken en büyük kayıp ise Borsa’da yaşandığı dile getirildi.

AY, “DÜĞÜN SEZONU KUYUMCULARIN SATIŞLARINA OLUMSUZLUK YAŞATMADI”

15 Temmuz girişiminin ardından piyasaların nabzını tutmak için araştırma yaptık. Piyasalarda altın ve döviz sektörünü ele aldık. Altın sektörü düğün sezonunun olmasıyla 15 Temmuz girişiminden çok fazla etkilenmediklerini dile getirirken, Borsada yaşanılan kayıp ise dikkatlerden kaçmadı. İlçemizin tanınmış İş adamlarından olan Ay Kuyumculuk’un sahibi Ahmet Ay gazetemize şu değerlendirmelerde bulundu.

Ahmet Ay: 15 Temmuz olaylarından sonra altın sektöründe ilçe genelinde satışlarımız çok fazla etkilenmedi. Vatandaşlarımızın çoğu da belirsiz ortamı gördükleri için muhafaza ettikleri altınlarını satmayı düşünmedi. Altında bu olay yaşanmasından sonra gram altın 120-121 TL bandından 126 TL’ye kadar yükselirken, Çeyrek altın ise 199 TL’den 214 TL’ye kadar. Piyasalar yaşanılan bu son olaydan sonra ister istemez durgunluğa geçti. Yani düğünlere katılacak vatandaşlar çeyrek altın tacaksa gram’a, gram takacak olanlar ise yarım gram’a dönüş yapmak zorunda kaldı. Altın fiyatlarında ki yükseliş bu şekilde artmaya devam ederse yetkililer tarafından buna dur deneceğini ve gerekli adımların atılarak altında yukarıya doğru kazanılan ivmenin önüne geçileceğini düşünüyorum, altında ki bu kararsızlık ve yükseliş 1 ay kadar sürebilir. Ekstra bir durum yaşanmadığı takdirde tahminleri aşırı yükselişler yaşanmaz fakat farklı durumlar ekonomiyi etkileyecek olan durumlar yaşanırsa altın fiyatlarında yükselişler yaşanabilir, zaten hükümet yetkilileri de bu konuyu takip ederek gerekli müdahaleyi yapacaklarına inanıyorum, farklı olayların yaşanacağını düşünmüyorum” şeklinde açıklamalarını dile getirirken, Kuyumculuk sektörünün önde gelen bir diğer ismi Mert Gold’un sahibi İrfan Keskin ise gelişmeleri şu şekilde değerlendirdi.

KESKİN, “VATANDAŞLARIMIZ HER ŞEYİN DAHA GÜZEL OLACAĞINA İNANIYORLAR”

İrfan Keskin: 15 Temmuz sürecinin bizleri çok fazla etkilediğini söyleyemeyiz, altın fiyatlarında yükseliş olmasına rağmen vatandaş yine eski hayatına devam ediyor. Satışlarımız ise rutin, düğün sezonunda olduğumuz için bu durumdan çok fazla etkilenmedik fakat bu olay düğün sezonundan sonra ya da önce olsaydı satışlarımızda keskin bir düşüş yaşanabilirdi. Vatandaşlarımız her şeyin daha güzel olacağına inanıyorlar. Şimdi ise bu tür girişimlerle istediklerine ulaşamayanlar ekonomik olarak bizleri zorlamaya çalışıyorlar. Vatandaşlarımıza tavsiyem TL’ye güvensinler, en güvenli limanlardan bir tanesi de TL’dir, TL’ye güvendikleri takdirde uygulanmak istenen oyunu millet olarak bozacağımıza inanıyorum. Merkez Bankası da bu konuda üzerine düşeni yapıyor, alacağı kararlar daha çok altından ziyade Borsa’yı dolar ve euro’nun ateşinin söndüreceğini düşünüyorum. Türk Milleti büyük bir millettir, Ortadoğu’da yaşanan olayların aynısının ülkemizde yaşanmasına bu yüce millet izin vermeyecektir” diyerek sözlerini noktaladı.

BALABAN, “ŞU SIRALARDA İSE KUR DALGALI OLARAK DEVAM EDİYOR”

15 Temmuz sürecinden en çok etkilenen ise Borsa, dolar ve Euro satışları oldu. Bu konu ile alakalı olarak ise ilçemizin önemli kuruluşlarından Balaban Döviz’in genç işletmecisi Emir Balaban ile röportaj yaptık. Balaban konuyla alakalı gazetemize yaptığı açıklamasında şunları dile getirdi.

Emir Balaban: 15 Temmuz akşamı piyasalar kapalı olduğu için bu durumun etkisi Pazartesi gününden itibaren Borsa düştü, Dolar 2,850 TL’den 3,030TL’ye kadar yükseldi. Hafta başı ise Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve hükümetin gerekli açıklamalarından sonra piyasalarda gevşeme yaşandı. Şu sıralarda ise kur dalgalı olarak devam ediyor. Bugünde Merkez Bankası Başkanının güven veren açıklamasıyla birlikte Borsa’da yükseliş başladı. Şu sıralar piyasa hassas en ufak bir şey de yukarı ve aşağı doğru iniş çıkışlar sürüyor. Şuanda en büyük sıkıntı sıcak para sıkıntısı, 15 Temmuz girişiminden sonra yapılan açıklamada Borsa’nın 70 Milyar TL gibi bir kaybından bahsediliyor. Piyasada ki dalgalı kur 3 aylık OHAL süresi içerisinde devam edecek diye düşünüyorum. Şimdi önemli olan Ortadoğu ülkelerinden ülkemize sıcak para girişimini sağlamak. Vatandaşların bu süre içerisinde TL’ye güvenmeleri yerinde olacak, devletimiz ile birlikte ekonomik anlamda el ele vererek bu durumu en kısa sürede en az zarar ile atlatacağımıza inanıyorum” şeklinde açıklamada bulundu.

fotoğraf 2 fotoğraf 3 fotoğraf 1

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.