DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

AŞURE

17.10.2016
1.396
A+
A-

Hayatın İçinden – Nagihan ÖZDİL

AŞURE

Bu hafta yazılı ve görsel basında, sosyal medya hesaplardaki paylaşımlarda, çarşıda, dükkanlarda, evde, komşularda, her yerde gördüğüm ve en sevdiğim tatlı aşure vardı…

Üzerinde kıpkırmızı nar taneleri ile görsel bir şölene dönüşmüş aşureler…

Bolluk ve bereketin, paylaşımın, barış ve kardeşliğin simgesi aşureler…

Farklı tatların bir arada, muhteşem lezzete dönüştüğü şifa kaynağı aşureler…

Aşurenin en büyük özelliği ;  genellikle çevremizdekilere dağıtarak tüketmemizdir. Geçen hafta 11 Ekim Aşure Günü olarak kutlandı ancak 31 Ekim’e kadar Aşure tatlınızı yapıp paylaşabilirsiniz J

Aşure tatlısının Nuh Peygamber zamanından geldiği bilinmektedir. Hz. Nuh Peygamber’in tufandan sonra, gemide kalan erzakları birleştirerek yaptığı çorbadır ve o günden bugünümüze kadar kültürümüzde yer almıştır.

Geleneksel yemek kültürümüzde yer alan aşurenin, sağlığımız açısından faydalarını biliyor musunuz?

  • Yüksek enerji içerir, tahıl ve şeker olduğu için yüksek kalorilidir. Bu yüzden enerjiye ihtiyacı olan çocuklar, gelişme dönemindeki ve günlük enerji ihtiyacı yüksek kişiler için çok iyi ve dengeli bir enerji kaynağıdır.

 

  • Yüksek kalori içerdiği için kilo problemi, kronik hastalığı olanlar aşureyi doktor ve diyetisyenlerin önerdiği ölçüde tüketmelidir.

 

 

  • Aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konularak yapılırsa kalorisi azaltılmış olur.

 

  • Bol posa içerir; kurubaklagil, incir, kuru kayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir.

 

 

  • Hayvansal yağ- kolesterol içermez; tamamen tahıl, kurubaklagil ve meyveden hazırlandığı için hiçbir şekilde hayvansal yağ-kolesterol içermez.

 

  • İçeriğine katılan tüm besleyici malzemeler sayesinde aşurede B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum vardır.

 

 

  • İçinde fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar bulunur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu yüzden özellikle kalp hastalıklarına yararlı besin öğeleri içerir.

 

  • Bitkisel protein içerir; nohut, kuru fasulye, bakla, fındık gibi… Bitkisel protein çocuklar ve yaşlılar için önemlidir.

 

 

  • C vitamini içerir. İçeriğinde incir, kayısı, nar ve portakal gibi meyveler olduğu için bol C vitamini ve posa içerir.

Yaptığınız ve yediğiniz aşureler şifa olsun… Afiyet olsun…

Sevgiyle kalın..

nagihanozdil@hotmail.com

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
20 Mart 2023
21 Ağustos 2017
25 Eylül 2017
9 Nisan 2018
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.