DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Başkan Cengizhan, “Engellilere ulaşımda ENGEL çıkarmayın”

Başkan Cengizhan, “Engellilere ulaşımda ENGEL çıkarmayın”

 

İzmit Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı ve Kocaeli Engelsiz Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Bülent Cengizhan, basın açıklaması yayınlayarak Kocaeli Halkından Engellileri anlamalarını istediklerini belirtti.

“Kocaeli Halkı biz Engellileri anlasın, farklılıkların bir arada yaşama kültürünü benimsesin istiyoruz”

Başkan Cengizhan, yaptığı açıklamada şu sözleri dile getirdi: “Kocaeli Halkı biz Engellileri anlasın, farklılıkların bir arada yaşama kültürünü benimsesin istiyoruz. Neden mi bunu söylüyoruz; Öncelikle şu aşağıda kanun ve yönetmeliği hatırlatarak başlatmak isterim. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin 9. Maddesi engellilerin erişilebilirliğinin artırılmasıyla ilgili yol gösterici bir perspektif sunmaktadır. Madde kamusal alanlar, hizmetler, bilgi ve iletişime engellilerin erişimi konusunda taraf devletleri gerekli her türlü önlemi almak, erişilebilirlik standartları oluşturmak ve gelişmeleri izlemekle yükümlü kılmaktadır.”

“5378 sayılı Engellilerle ilgili ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’da, erişilebilirlik ile ilgili düzenlemeler mevcuttur. “Geçici Madde 2- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir. Geçici Madde 3- Büyükşehir Belediyeleri ve Belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin engellilerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alır. Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde engelliler için erişilebilir duruma getirilir.” der ilgili kanun ve sözleşmeler.”

“İzmit Belediyesi Başkanımız Sayın Dr. Nevzat Doğan ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Sayın İbrahim Karaosmanoğlu’nun bu değişimlere son derece duyarlı olduğunu, bu yönde çalışmalar yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini de biliyoruz.”

“Türkiye’de engelliler ile ilgili çıkan kanunlar dünya ile aynı seviyede ki yere gelmiş olup, burada ki asıl sorun, uygulamada yaşanan yavaş ilerlemesi, eksiklikler ve farklılıkların bir arada yaşaması gereken zenginlikler olduğunu anlamayan veya anlamak istemeyen içimizde ki bizleriz.”

Engellilerin durumunu anlamayanlar var

“Şöyle ki; Geçen gün İzmit Belediyesi binası asansöründe yaşadığım bir anı paylaşmak isterim. Sayın Nevzat Doğan yasalar kapsamında Belediyenin Hizmet Binası içini ve dışını engellilere uygun hale getirmiş, bunlardan biride binada ki asansörlerdir. Binenler bilir, asansör her kata geldiğinde, görme engelliler için hangi kata geldiğini belirten bir sesli uyarı sistemi vardır. Asansörde olduğum sırada bu sistemden rahatsız olan bir kişi, ne kadar gereksiz ve saçma bir uygulama olduğunu söyledi. Bunu söyleyen kişiye nedenini ve gerekliliğini anlatınca yüzünde ki ifadeyi görmeniz gerekirdi.”

Görme engelliler için ulaşımda sesli uyarı sistemi gereklidir

“Bir diğer yaşanan olumsuzluklar da, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun hale getirmek amacıyla yaptığı çalışmalardan biri olan bünyesinde ki şehir içi ulaşım araçlarını, engelleri kaldırmak adına geçen yıl hizmete soktuğu son derece modern, çevreye saygılı ve engelli dostu otobüslerinin en güzel özelliklerinden biri de, ” Görme Engelliler için Sesli Uyarı Sistemi” içindir.”

Bazı insanlar görme engelliler için yapılan sesi uyarı sisteminin kapatılmasını istemektedir

“Görme engelli arkadaşlarımız için başkasına ihtiyaç duymadan  bağımsız seyahat edebilmelerine imkan sağlayan bu sistem, kendini bilmez, yaşadığı toplumda farklılıkların farkında olmayan ve yok sayan yolcular tarafından bu sistemin araç içinde çıkardığı uyarı sesi için, kendilerini rahatsız ettiği ve gereksiz bir uygulama olduğu gerekçesiyle, otobüs sürücüsüne baskı yaparak, sesi kapatmasını istemektedirler. Oysaki bu sitemden çıkardığı sesin 80 desibel olması gerektiği yönetmeliklerle belirlenmiştir.”

Kocaeli halkından ricamız şudur;

“Kocaeli halkından ricamız şudur. Engelli bireylerin de, engelsiz bireyler gibi yasal hakkı olan ulaşımda erişilebilirlikle ilgili yapılan bu düzenlemelere saygı duyarak birlikte yaşama kültürünü daha fazla benimsemelerini rica ediyoruz.”

20160509_195428

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.