DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Hürriyet’ten 18 yaşından küçüklerin evlendirilmelerinin önüne geçecek kanun teklifi “DÜĞÜNE DEĞİL OKULA”

Hürriyet’ten 18 yaşından küçüklerin evlendirilmelerinin önüne geçecek kanun teklifi  “DÜĞÜNE DEĞİL OKULA”
20.11.2016
1.029
A+
A-

Hürriyet’ten 18 yaşından küçüklerin evlendirilmelerinin önüne geçecek kanun teklifi

“DÜĞÜNE DEĞİL OKULA”

Mecliste AKP sıraları tarafından meclise sunulan ve Türkiye’nin büyük bir tepki gösterdiği tecavüzcüyü aklama önergesi değil, CHP Kocaeli Milletvekili Hürriyet’in meclise sunduğu 18 yaşından küçüklerin evliliklerin önüne geçecek olan kanun teklifi kanunlaşmalı.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet her şartta çocuk evliliklerin önüne geçilmesi için hazırladığı kanun teklifini geçtiğimiz günlerde meclise sunmuştu. Mecliste AKP tarafından son dakikada getirilen ve tecavüze uğrayan çocukların tecavüzcüsüyle evlendirilmesini sağlayarak tecavüz suçunun aklanmasının ve erken yaşta evliliklerin önünü açacak önerge mecliste kabul edildi. Maddenin oylamasında ise yeterli çoğunluk sağlanamadığı için ertelendi.  CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet daha önce sunduğu ve 18 yaşından evvel gerçekleşecek olan evliliklerin önünü kapatacak kanun teklifini; Salı günü mecliste görüşülecek yasa tasarısı öncesinde gündeme getirdi.

ÇOCUKLARI KORUYACAKSINIZ TECAVÜZCÜYÜ DEĞİL

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Fatma Kaplan Hürriyet, “AKP’li vekiller kendi çocuklarını dahi düşünmeden böyle bir yasa için parmak kaldırdılar ve bu da tecavüzü ve tecavüzcüyü aklamaktan başka bir şey değildir. Bu düpedüz sapkınlıktır. Bu yasa geçerse küçük yaştaki çocuklara ve 18 yaş üstündeki kadınlara baskı ve şiddet ile zorla “ben isteyerek evlendim” dedirterek tecavüzün meşrulaştırılması, 12 yaşındaki çocukların evlendirilmesi gibi bir çok vahim sonuçları olacaktır. Bizler çocuklarımızı nasıl daha iyi koruyabiliriz diye düşünedururken, AKP’liler nasıl yaparız da tecavüzcüyü içerden çıkartırız, nasıl erken evliliklerin önünü açarız diyor. Tam da 18 Kasım Avrupa Çocuğun Cinsel Sömürüsü ve İstismarına Son Verme Günü olarak ilan edilen bir günde bu önergenin getirilmesi de ayrıca manidardır” dedi. Mevcut ceza yasasının bile içerisinde eksiklikler bulunduğuna dikkat çeken Hürriyet, “Türk Medeni Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri hem çocuk yaşta evlilikleri hem de çocuğun cinsel istismarı konusunda gerekli gördüğü bazı önlemleri almaktadır. Ancak, kanun maddelerinin içeriği sebebiyle, çocuk evliliklerin dolaylı olarak önü açılmakta ve bu da toplumumuzun kanayan yarası olan çocuk gelinlerin devam etmesine neden olmaktadır” şeklinde konuştu

BİR KERECİ ZİHNİYETE ÇOCUKLARIMIZI YEDİRTMEYİZ

Çocuk evliliklerin önüne geçmek için gerekli çalışmaları yaptıkları ve çocuk istismarcısına karşı en ağır yasaları meclise sunduklarını da dile getiren CHP Kocaeli Milletvekili Hürriyet, “Mecliste CHP grubu olarak, tehditlere karşı savunmasız olan çocuklarımız için elimizden geleni yaptığımız sırada AKP’nin istismarın önünü açan önergeyle meclise gelmesini anlamak imkansızdır. Erken evlilikler, özellikle kız çocuklarının bedensel ve psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyerek sağlıksız ve küçük annelerin ortaya çıkmasına neden olmakta, kız çocuklarımız hayatın gerçek yüzüyle hazırlıksız olarak karşılaşmaktadır. Aile içi şiddet ve baskılara maruz kalınmakta, bunlarla beraber ‘çocuk anneler’, doğum riski, ya da kalıcı hastalıklar gibi ciddi risklerle de karşı karşıya kalmaktadır. Çocuklar yeri düğün değil okuldur. Giysileri de gelinlik değil okul formaları olmalıdır” dedi.

18 YAŞINI DOLDURMADAN KİMSE EVLENDİRİLMESİN

Mevcut yürürlükte olan 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda yer alan ifadelere de açıklamasında yer veren Milletvekili Hürriyet, “Mevcut kanunda hakim bazı durumlarda 16 yaşını doldurmuş erkek veya kadının evlendirilmesine izin verebiliyor. Biz de verdiğimiz bu kanun teklifi ile konunun hakim takdirine bırakılmasını reddettik. Taraf olduğumuz çocuk hakları sözleşmesinde de belirtildiği üzere her ne olursa olsun her insan 18 yaşına kadar çocuktur ve 18 yaşını doldurmadan da evlendirilemez. Ayrıca aynı kanunda yer alan “Küçük, yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez” maddesi de çocuk evliliklerin önünü açan bir maddeydi. Oysa ki 18 yaşından küçüklerin evlenmesi kesin şekilde yasaklanmalıdır. Evlilik konusunda 18 yaşını doldurmuş olma kriteri çok daha öncelerde yasamızda yer alsa ve toplumsal hayat ona göre şekillenseydi, şu an da biz de AKP’nin verdiği bu ahlaksız önergeyi konuşmamış olurduk. Umarım AKP’liler yaptıkları bu sapkın yanlıştan en kısa zamanda dönerler. Verdiğimiz bu yasa teklifi genel kurulda görüşülmeli ve 18 yaşından küçüklerin evlendirilmesinin önünü kesin olarak kesecek şekilde yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir” açıklamasında bulundu.

fatma-kaplan-horroyet
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.