DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Süt ürünlerine ‘yeni’ mevzuat

Süt ürünlerine ‘yeni’ mevzuat

Süt ürünlerinde 2009’dan beri geçerli mevzuat yenilenecek. Görüşe açılan fermente süt ürünleri tebliğ taslağına göre peynir altı suyu ve yayık altı sütüne seri üretim kriterleri getiriliyor.

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, süt ürünlerinde 2009 yılından bu yana geçerli mevzuatı yenilemeye hazırlanıyor. Bakanlığın görüşe açtığı fermente süt ürünleri tebliğ taslağında en dikkat çekici unsur ise fermente süt bazlı içecekler. Bu alanda yeni düzenlemelerle, peynir altı suyu, yayık altı sütü gibi geleneksel ürünlere seri üretim kriterleri getiriliyor.Aralık ayına kadar görüş verilebilecek taslakta, fermente süt bazlı içeceklerin tanımı, ‘ayran hariç olmak üzere birleşiminde en az yüzde 10 fermente süt ürünü olmak üzere su, süt bazlı yan ürünler gibi süt bileşenleri süt yan ürünlerini ile süt bazlı olmayan birleşenleri içeren kompozit süt ürünleri” olarak yapılıyor. Yetkililer, bu ürünlerin özellikle İskandinav ülkelerinde ciddi protein kaynağı olarak tüketildiğini belirtiyor. Getirilecek kurallarla bu ürünlerin seri üretiminde dikkate alınması gereken değerleri belirlediklerini ifade eden yetkililer şu bilgileri veriyor:

“Bu ürünlerin hangi besin değerlerinde olması gerektiğini kurala bağlıyoruz. Böyle bir üretimi yapılacaksa, süt proteini en az yüzde 1.1 olmak durumunda. Bugüne kadar mevzuatta bu ürünlere ilişkin tanımlama yoktu.”

SÜZME YOĞURT

Tebliğ taslağıyla, Türkiye’ye özgü süzme yoğurda da kriterler getiriliyor. Normal yoğurtta süt proteini en az yüzde 3 olurken, süzme yoğurtta en az yüzde 8 olacak. Süt yağı ise yoğurtta en fazla yüzde 15, süzme yoğurtta en fazla yüzde 30 olabilecek.

Tebliğle birlikte ayranın yapılışında da önemli bir değişikliğe imza atılacak ve ayrana katılacak tuz miktarı azaltılacak. Buna göre ayranda yüzde 1’e kadar izin verilen tuz miktarı, yüzde 0.80’e indirilecek.

PROTEİN DEĞERİ YÜKSEK SIVILAR

STANDARTLARI belirlenecek peynir altı suyu, peynirin esasını oluşturan pıhtı dışında geriye kalan yeşilimsi sarı renkteki kısımdan oluşuyor. Proteinlerce zengin, besin değeri yüksek, sağlığa son derece faydalı olan bu sıvı, lor peyniri yapımında kullanılıyor. Yayık altı sütü ise tereyağı yayıklandıktan sonra artakalan sıvı. Yağ içeriği düşük olan bu sıvı, aslen sütte bulunan proteinlerin çoğunu içeriyor. KAYNAK : HÜRRİYET GAZETESİ

582b5a6fc03c0e2864351caf

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.