DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

KSO Başkanı Zeytinoğlu: Önümüzdeki aylarda yüksek enflasyona hazır olmalıyız

KSO Başkanı Zeytinoğlu: Önümüzdeki aylarda yüksek enflasyona hazır olmalıyız

“İç talepteki düşüş kurların enflasyona yansımasını engelledi” diyen

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu döviz kurlarındaki artışa rağmen Kasım ayı enflasyonunun beklentilerin altında geldiğini belirterek “Göründüğü kadarıyla iç talepteki gerileme nedeniyle döviz kurlarındaki artış enflasyona yansımadı. Muhtemelen bu yansıma daha sonraki aylarda gerçekleşecek ve enflasyon artış eğiliminde olacak. Enflasyon Orta Vadeli Program hedeflerini aşabilir.” dedi.

Ayhan Zeytinoğlu; Kasım ayında dolar kurunun TL’ye karşı yüzde 10 değer kazandığını bu nedenle enflasyonda 1,5-2 puan artış olmasının beklendiğini hatırlatarak “Kasım ayında üretici fiyatları 1,1 puan artarak yüzde 6,41 oldu. Ancak beklentilerimizin aksine TÜFE geçen kasım ayına göre yıllık bazda 1,1 puan azalarak yüzde 7 seviyesinde gerçekleşti. Bunun piyasalardaki durgunluk ve iç talepteki düşüşten kaynaklandığını düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.

Dolardaki hızlı yükselişin önce ÜFE’de artışa neden olduğunu belirten KSO Başkanı “Merkez Bankası’nın hesaplarına göre yüzde 10’luk kur artışının enflasyona yüzde 1,5 katkı yaptığını biliyoruz. Kasım ayında bu artışı ÜFE’de gördük. Üretici fiyatları geçen yıla göre yüzde 6,41 artarak bu yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Üretici fiyatlarındaki artışın nedeni döviz kurlarındaki dalgalanmanın etkisi ile ara mallarında yüzde 3,74, sermaye mallarında ise yüzde 1,97’lik yükseliş. Aylık bazda en fazla artış ise yüzde 10,6 ile ham petrol ve doğalgazda gerçekleşti. Maliyetlerdeki bu artışın Aralık ayında Tüketici fiyatlarına yansıması kaçınılmaz.” dedi.

Orta Vadeli Programda hedeflenen 2016 yılı yüzde 7,5 hedefinin aşılabileceğini söyleyen Zeytinoğlu “Dolar kurundaki hızlı artışın kasım sonrasında da devam ettiği  düşünülürse Orta Vadeli Programda hedeflenen yüzde 7,5’lik enflasyon hedefinden sapma olabileceğini düşünüyoruz. Aralık ayında Tüketici fiyatlarının yüzde 8’i aşabileceğini öngörüyoruz.” açıklamasını yaptı.

ayhan-zeytinoglu

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.