DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

KOÜ bir ilki daha gerçekleştiriyor; TEDAVİ DÜNYADA BİLE ÇOK YENİ

KOÜ bir ilki daha gerçekleştiriyor;  TEDAVİ DÜNYADA BİLE ÇOK YENİ
04.12.2016
1.285
A+
A-

KOÜ bir ilki daha gerçekleştiriyor;

TEDAVİ DÜNYADA BİLE ÇOK YENİ

 

Kocaeli Üniversitesi kurulan Hipofiz Araştırma Merkezi’nde tüm dünyada çok yeni kulanılmaya başlnan, tıp dünyasında çığır açan bir tedavi yöntemini uygulamaya başladı

 

Türkiye’nin önemli üniversitelerinden bir tanesi olarak öne çıkan Kocaeli Üniversitesi kurulanmerkez sayesinde beyin cerrahi alanında oldukça önemli bir projeye imza atarak kafatasını açmadan, burun deliğinden beyne ulaşarak ameliyat yapmayı sağlıyor. Endoskopik Transsfenoidal yöntemi olarak bilinen yöntem dünyada bile çok yeni uygulanmaya başladı. Yeni yöntem aracılığıyla pek çok hastalığın tedavisinde çok daha iyi ve hızlı sonuçlar alınacak.

 

ÇALIŞMALAR HIZLANACAK

 

Konuya ilişkin bir açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendiren KOÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Hipofiz Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Savaş Ceylan, Hipofiz Araştırma Merkezi ve yapılan Endoskopik Transsfenoidal yöntemi hakkında oldukça çarpıcı açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Ceylan, yöntem hakkında birçok ulusal ve uluslararası seminer verdiklerini, canlı ameliyatlar ile bu tekniği tanıttıklarını da sözlerine ekledi. Ceylan, üniversitemizin ve kentin desteğiyle bu alandaki çalışmaları daha da ileriye götüreceğiz” dedi.

 

MERKEZ 2013 YILINDA KURULDU

 

Sözlerine devam eden Ceylan “Hipofiz Araştırma Merkezi’nin” kuruluş amaçlarından bahsederek, “Kocaeli Üniversitesi Hipofiz Araştırma Merkezi 2011 yılında kuruldu. 1997 yılında Türkiye’de ilk kez Endoskopik Transsfenoidal dediğimiz burun deliğinden girilerek hipofiz ve hipofiz çevresindeki patolojilere ulaşmayı sağlayan ameliyatı başlattık. 19 yıldır düzenli bir şekilde bu ameliyatları yapıyoruz. Bu ameliyatların yapılma süreci içerisinde bir merkezin kurulma gerekliliği doğdu. Bu nedenle Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğünün desteğiyle, 2013 yılında da YÖK’ün onayıyla üniversitemizde Hipofiz Araştırma Merkezi kuruldu” ifadelerini kullandı.

 

HASTALIĞIN ÇOK ÇEŞİDİ VAR

 

Hipofiz hastalıklarının toplumu, hem sağlık hem de ekonomik olarak etkilediğini belirten Prof. Dr. Savaş Ceylan, hipofiz hastalıklarının çeşitlerine değindi. Aşırı hormon salgılanması ile halk arasında devlik olarak bilinen ‘Akromegali’ hastalığı, Cushing denilen hastada ciddi yaşam kalitesini düşüren şeker, tansiyon gibi pek çok bulguya sebep olan hipofiz hastalıkları olduğu gibi, hormon salgılamayan türler de bulunduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ceylan, “Hipofiz hastalıklarından hormon salgılamayan türleri hastada görme kaybına yol açabilir” dedi.

 

YÖNTEMLE İLGİLİ DETAYLAR

 

Endoskopik Transsfenoidal yöntem ile ilgili bilgiler de veren Prof. Dr. Ceylan, “Ana patoloji hipofiz ve hipofiz bölgesi tümörleridir. Onun dışında hipofize komşu bölgelerdeki tümörler de önemlidir. Bunlara da biz endoskopik teknikle yaklaşım sağlıyoruz. Endoskopik tekniğin avantajı ise özellikle hiç kafatası açılmaksızın sadece burun deliğinden girilerek bu tümörlerin çıkarılmasına olanak sağlamasıdır” şeklinde konuştu.

 

ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR

 

Bu merkezde cerrahi müdahaleler yanı sıra araştırmalar da yapıldığını belirten Prof. Dr. Ceylan, “Sorun sadece ameliyat yapmakla bitmemektedir. Bu ameliyatlarla ilgili araştırmaların da yapılması gerekiyor. Bu merkezin asıl fonksiyonu bu konuyla ilgili temel araştırmaların yapılmasıdır. Bu araştırmalar hem günümüze hem de geleceğe dönük tıp dünyasına katkılar sağlayacak. Bunun yanı sıra merkez olarak düzenlediğimiz kadavra kursları, sempozyumlar ile bölgemizdeki ve ülkemizdeki diğer beyin cerrahlarının eğitimine de katkı sağlıyoruz” dedi.

 

1800 HASTA AMELİYAT EDİLDİ

 

Endoskopik tekniğin dünyada da yeni bir teknik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ceylan, “Şu ana kadar Endoskopik Transsfenoidal yöntemi ile 1800 hastayı ameliyat ettik. Bu Türkiye’de ve Avrupa’da önemli bir başarıdır. Endoskopik yöntem tümörlerin daha efektif çıkarılmasını sağlar, diğer tekniklerden çok daha konforlu bir yöntemdir. Yani ameliyat olmuş hastalar ertesi gün ameliyat olduğunu bile hissedemeyebilir. Kozmetik yönden çok büyük bir katkı sağlar” diyerek bu teknikle diğer tekniklerle çıkarılamayacak tümörlerin çıkarıldığını kaydetti.

 

HASTALAR KOCAELİ’NE AKIN EDİYOR

 

Hipofiz ameliyatı için birçok kişinin kendilerine başvurduğunu belirten Prof. Dr. Savaş Ceylan, “Bize sadece ilimiz ya da bölgemizden değil Türkiye’nin her bölgesinden hasta başvuruyor. Bununla birlikte Azerbaycan, Bulgaristan, Suriye, Irak ve birçok Balkan ülkesinden hastalar bize geliyor. Bu yöntem Türkiye’de birçok merkezde henüz uygulanamıyor. Bizim deneyimimizin de çok fazla olması nedeniyle daha fazla hasta geliyor. Bu teknik hastanın tedavi şansı arttırırken hastaya daha iyi konfor sağlıyor” dedi.

 

kocaeli-oniversitesi-3 kocaeli-oniversitesi-4

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.