DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

VATAN İÇİN SEVE SEVE

VATAN İÇİN SEVE SEVE

Siyasi parti ilçe başkanlarına döviz konusunu sorduk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta yabancı paraları bozdurun, Türk Lirasına destek verin söyleminden sonra gerek ülkemizde gerekse ilçemizde vatandaşlar dövizcilere koşup paralarını Türk Lirasına çeviriyor. Bu durumun ekonomiye yansımasını ilçemizin siyasi parti başkanlarına sorduk. Siyasi Parti Başkanları düşüncelerini dile getirirken, ortak noktanın ülkemizin geleceği olduğunu belirttiler.

Alp, “Vatandaşlar dolar bozdurarak ülkesine destek verdi”

AK Parti Gölcük İlçe Başkanı İdris Alp, gazetemize yaptığı açıklamada şu sözleri dile getirdi: Başkan Alp; “Bizim ekonomimiz sağlam zeminler üzerine inşa edilmiştir. Yaşanan ekonomik dalgalanmalarda milletimizin desteği sayesinde fazla etkileneceğimizi düşünmüyorum. Küresel güçler Türkiye’yi terörle çökertemedi ve kendi istedikleri dizaynını edemediler. Bazı küresel güçler bu güne kadar ülkemiz üzerinde farklı farklı oyunlarla üstümüze geliyordu. Bunlar terörü kullandılar, başaramadılar. Terörle bir gecede Türkiye’yi işgal etmeye çalıştılar ama milletimiz buna izin vermedi. Bunlar tüm ülkemize diz çökerterek ve kendi istediği şekle getiremediler. Çünkü milletimiz bunlara izin vermedi. Ülkemize dört bir yandan saldıran bu küresel güçler bu kez de ekonomiden denemeye başladı. Daha öncede belirttim bizim ekonomimiz sağlam zeminler üzerinde inşa edildiği için bunların bu saldırıları bizleri etkilemez.

Milletimizin desteği ülkemizin geleceği açısından çok önemli

Evet, yaşanan bu dalgalanmalarda sarsıntı yaşarız ama fazla etkilenmeyiz. Milletimiz buna da izin vermeyecektir. Milletimiz 15 Temmuzda ülkesini sahiplenerek, toprağını vatanını bayrağını savunarak bu küresel güçlerin emellerine ulaşmaması için gerekli çabasını gösterdiler. Bu milletimiz aynı şekilde ekonomiye çıkması ve dolarında düşmesinin bunun göstergesidir. Bu Sadece Türkiye değil Dünyada ekonomik türbülans içindedir. Dünya çapında bir küresel dalgalanma vardır. Geçmiş ekonomik saldırılar gibi en hafif saldırıyla geçeceğinden hiç şüphemiz yoktur. Bu ekonomik dalgalanmalar yatırımlarımıza asla engel değil. Tüm yatırımlarımız hızla aksamadan devam ediyor. Bakın yaşanan 15 Temmuz olaylarından sonra 3 en büyük açılışı yapan ülkeyiz. Dünyada hiç görülmemiş bir ülke bu kadar baskı altında olması ama yatırımları aralıksız sürdürüyor. İşte Türkiye artık çok büyüdü. Milletimiz toprağına bayrağına vatanına sahip çıkmak elindeki dolarları bozarak dünyaya mesajını verdi” dedi.

İşeri, “Ülke değerlerimizden uzaklaşmamak zorundayız”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı İsmet İşeri, yaptığı açıklamada şu sözleri dile getirdi: “Burada şunu söylemek istiyorum. Dolara olan tasarruf talebini azaltmak için vatandaşa dolarınızı bozdurun şeklindeki bir çağrı, döviz piyasasını dengelemek açısından lokal bir çözüm olur. Yani bunun piyasaya etkileri 15 -20 gün gibi yansır. Burada ast olan ihraç ettiğiniz birçok ürünlerin ithal girdili olması nedeniyle döviz piyasasındaki yükseliş üretim sektörünü de yakından ilgilendirmekte, bu nedenle yüksek döviz maliyetlerinden ötürü üretim durmakta, ihracat azalmakta. Bu normal ekonominin akışı içerisinde olabilecek şeyler. Dünya piyasalarında da konjonktürel, kısmi, ekonomik sıkıntılardan söz etmek mümkün. Ancak Türkiye’deki boyutu tüm ülkelerden daha fazla hissedilmiştir. Bence bu işin asıl nedeni ülkemizin demokratik, hak ve özgürlükler, insan hakları, bağımsız yargı gibi konularda normalleşmeye dönebilmenin yanı sıra bunlardan hızla uzaklaşmaktadır.

CHP’nin bu konudaki tavsiyelerine kulak vermelidir

Ülkeyi yönetenler bu hususlara özen gösterip Cumhuriyet değerlerine, demokrasiye, evrensel hukuk kurallarına bağlı kalmaları halinde hele ki başkanlık ya da Parti Cumhurbaşkanlığı gibi hiç de Türkiye’nin konumuna uymayacak, bir takım sistem arayışları ekonomide belirsizlikleri daha da arttırmakta ve olumsuz tablonun daha da tırmanacağını göstermektedir. İddia ediyorum ülkemizin Sayın Cumhurbaşkanı ‘Başkanlık, Parti Cumhurbaşkanlığı sürecinden vazgeçiyorum, anayasal sınırların içerisinde kalacağını, halkın, milli iradenin mevcut anayasayla verdiği sınırlar içerisinde kalacağını, demokratik hak ve özgürlükler konusunda gerekli hassasiyeti göstereceğini ifade etsin dolar iki ay önceki 2,95’lere, Euro 3,30’lere dönmezse ben siyaseti bırakacağım. İfade etmek istediğim şu insanların geleceğiyle ilgili belirsizlikler ekonomiyi allak bullak etmekte. Olası bir meclis oylamasında 3,30’u bulurda, referanduma giderse, asıl belirsizlik ol safhada başlayacak ve gerek dolar gere Euro bugünkü bandın çok çok üstüne tırmanacaktır. Umarım 1 Mart 2003’te olduğu gibi ülkesini, vatanını seven değerli parlamenterler buna izin vermeyeceklerdir. Belki bu söylemlerimden iktidar partisi alınganlık gösterecek ama çok değer verdiğim ve saygı duyduğum iktisatçı, ekonomist eski Maliye Balkanı şimdi ki Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, çok açık ve net biçimde durumu ifade etti. Yani 1. Dünya Harbinden çıktığımız günlerin düzeyinde bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya olduğumuzu söyledi. Fakat bu kişi kendi partilileri tarafından bile linç edildi. Doğruları ortaya koymadığınız sürece kapalı kapılar ardında bir takım yaptırımların uygulanması ülkeyi felakete götürür. Böylesine bir durumdan vazife çıkararak iktidar partisi yıpransın diye siyasi bir beklenti içerisinde asla olmak istemeyiz. Bu vatan hainliğine eş değerdir. Ama iktidar olmakla her şeyi biz biliyoruz, biz yaparız anlayışından bir an önce kurtulmalı, CHP’nin bu konudaki tavsiyelerine kulak vermelidir. Son olarak Meclise getirilmek istenen anayasa iki partinin mutabakatıyla düzenlenmektedir. Türkiye’de yalnız iki siyasi parti mi var? Nerede diğer partiler? Nerede toplumsal mutabakat? Sivil Toplum Örgütleri, Sendikalar? Demokrasi çoğunluğun azınlığa tahakkümü değil, tahammülü ile mümkün olur. Umarız bu anayasa oylaması meclisten 330’u alamaz ve ülke daha derin bir sıkıntıya düşmez” dedi.

Çakır, “Yabancı para birimleri yerine Türk Lirasına önem verilmeli”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gölcük İlçe Başkanı Bilal Çakır, “Cumhurbaşkanının Dolar ve Eurolarınızı bozdurup, Türk Lirasına çevirin söylemi ülkemizde ekonomiyi geçici olarak iyileştirir. Bunun açıklaması senin paranı cebimde taşımak istemiyorum, a paranı git demektir. Bu da ne yazık ki burada yetmiyor. Bizler tüketen toplumuz, peki bunları yabancı ülkelerden alırken, hangi para birimleriyle alıyorsun. Bizler üretmeliyiz. Üretime önem vermek zorundayız. Dış bağımlılığı en aza indirmek bizim birincil görevimiz olmalı. Üretmekte yetmeyecek, ürettiklerimizi de iyi bir pazar ekonomisi oluşturup satmak durumundayız. Biz Milliyetçi Hareket Partisinin çatısı altında Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli Başkanımızın bize öğrettiği halkımızı kandırmamak, hileye bulaşmamaktır. Çok oy alabilmek için yalan söylemeyeceksin, popülirizm yapmayacaksın. Gerçekleri konuşacaksın. Bizlerin söylemek istediği yabancı para birimleri yerine Türk Lirasına önem verilmeli. Sıcak para akışlarının yerine ülkeyi kalkındıracak üretime önem verilmelidir. Bu kesinlikle değişmez kural olmalı. Tüketime dayalı sistemden üreten topluluk çıkarmalıyız.”

idris-alp ismet-iseri bilal-cakir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.