DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

KOCAELİ ÖZEL BİR YERE SAHİP

KOCAELİ ÖZEL BİR YERE SAHİP

KSO’nun Bakan Işık’ı ağırladı

Kocaeli Sanayi Odası’nın 2017 Ocak ayı meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, ülkemizin savunma sanayinde geldiği noktaya vurgu yaparak, ülkemizin savunma sanayi konusunda öncü ülkeler arasında olduğunu belirtti.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Ocak ayı 7. Dönem 45. Meclis Toplantısına konuk konuşmacı olarak Milli Savunma Bakanı Fikri Işık katıldı. Gerçekleştirilen meclis toplantısına Bakan Işık’ın yanı sıra Vali Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Haluk Görgün, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu  katılım sağladı. Meclis toplantısı sonrası konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık,  “Ciddi model değişikliklerine gidiyoruz.. Burada bir atak yapıp savunma sanayisinden pay almamız zor değil. Onun için Kocaeli’de savunma sanayinde yatırım yapmak isteyen firmaları bir çalışma yaparak vakıf şirketlerimizde görüştüreceğiz” dedi

Kısaca ekonomik değerlendirmelerde bulunmak istiyorum diyerek sözlerine başlayan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Yıllık Cari açık 33,7 milyar dolar. Bir evvelki aya göre çok hafif bir yükselme oldu. Enerji fiyatlarındaki düşüşle ithalatın gerilemesi, cari açığın yükselmesine engel olamıyor. İşsizlik oranımız (Ekim) yüzde 11,8 oldu. Bu oran 2009 yılından sonra en yüksek ekim ayı gerçekleşmesi. İşgücüne katılım oranının düşmüş olmasına rağmen işsizlik oranının yükselmesi ekonomideki daralmayı gösteriyor. Genç nüfustaki işsizlik oranı yüzde 21,2 ile en yüksek seviyeye çıktı. Çözmemiz gereken bir sorun. Diğer taraftan işçi de bulamıyoruz. Aralık ayı bütçemiz 27 milyar TL açık verdi.  2016 yılı toplam bütçe açığımız 29,3 milyar TL oldu. Aslında bu yılın bütçe geliri olan 554,4 milyar TL, bir evvelki yıl bütçe gideri olan 506 milyar TL’yi karşılıyor” dedi.

Zeytinoğlu sözlerini, “Sayın Bakanım, Üç yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak ilimizde çok önemli hizmetleriniz oldu. Bunlar için teşekkür ediyoruz. Yeni Bakanlığınızda başarılar diliyoruz. Ülkemizin jeopolitik konumu gereği stratejik öneme sahip Türk Savunma Sanayisi, aynı zamanda ekonomimizin gelişimine de önemli katkılar sağlıyor. Dolayısıyla savunma sanayini; sanayileşmenin ve kalkınmanın önemli bir parçası olarak görüyor ve önemsiyoruz. Ne yazık ki İlimizin, bir sanayi kenti olmasına rağmen, savunma sanayine yeteri kadar katkı veremediğini görüyoruz. Türkiye genelinde savunma sanayinde faaliyet gösteren firmaların yüzde 48’i Ankara’da ve yüzde 33’ü İstanbul’da yer alıyor. İlimiz ise yüzde 4 ile üçüncü sırada yer alıyor. Örneğin; ASELSAN’ın tedarikçisi firmaların yüzde 56’sı Ankara’da, yüzde 27’si İstanbul’da, yüzde 5’i İzmir’de ve yüzde 4’ü Kocaeli’nde yer alıyor” şeklinde sürdürdü.

İlimiz sınırlarında yer alan Deniz Kuvvetleri ve Donama Komutanlığı’nın tedarikçilerinin ise sadece yüzde 2’si Kocaeli’ndendir diyen Zeytinoğlu, “Oysa İlimizin sanayi gelişimi, savunma sanayinin tedarikçisi olmaya son derece uygundur. Buradan hareketle, Kocaeli Sanayi Odası olarak; Kocaeli’nde savunma sanayinin gelişimi için “Savunma Sanayi Yerlileştirme Projesi” geliştirdik. Bu proje ile amacımız; Türk savunma sanayindeki yerlileşme oranını artırmaktır. Buradan işbirliklerinden ötürü; Deniz Kuvvetleri ve Donama Komutanları ve personeline, ASELSAN ve ROKETSAN’ın Yönetim Kurulu Başkanlarına ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bu kurumlarımız ürün tedarikinde yerlileştirme çalışmalarında hem çok istekli, hem de büyük bir çaba içerisindeler. Ancak firmalarımız tarafında eksiklikler var. Bu firmaların desteklenmesi gerektiğini tespit ettik” dedi.

Zeytinoğlu sözlerini, “Sizin de bildiğiniz gibi savunma sanayiye tedarikçi olabilmenin şartları oldukça ağır. Örneğin tesis güvenlik belgesi olmayan firmalarımız, ihalede elenebiliyorlar. Bu belgeyi almanın ciddi maliyetleri olduğunu biliyoruz. Oda olarak bu konuda ara yüz olmak istiyoruz.Diğer taraftan, askeri standartlar için testlerin ülkemizde yapılamıyor olması, maliyetlerin artmasına neden oluyor.Bu kapsamda; Bakanlığınızın planlarında yer alan ve askeri standartlar için testlerin yapılıp sertifikalandırılacağı merkez ile ilgili çalışmalarınızdan dolayı, teşekkür ediyoruz” şeklinde sürdürdü.

“Savunma Sanayi Yerlileştirme Projesi” kapsamında bugüne kadar yaptığımız çalışmalardan bahsetmek istiyorum diyen Zeytinoğlu, “ Öncelikle savunma sanayine tedarikçi olmak isteyen üyelerimizin envanterini çıkardık. 218 firmamız var. Tedarikçi Günü Etkinlikleri yaptık. Bu etkinliklerde 430 ikili iş görüşmesi yapıldı. Donanma Komutanlığı satın alma yetkilileri ile üyelerimize (49 adet) ziyaretler gerçekleştirdik ve çok olumlu gelişmeler elde ettik. SANTEK fuarında; Deniz Kuvvetleri ‘Yerlileştirme Sergisi’ açarak, ithal edilen bazı ürünlerini sergiledi. ASELSAN ve ROKETSAN’ın birer stantla Fuarda yer almalarını sağladık.Bu örnekleri daha da çoğaltmak istiyoruz. Tabii, tüm bu çalışmalarımız sonunda İlimizde bir Savunma Sanayi Kümesi oluşturarak, belli sistemlere teklif verecek konsorsiyumu sağlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Hibe Programlarından faydalanmak istiyoruz1 seklinde ifade etti.

bakan-(3)

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.