DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Yörük Türkmenler’den Nevruz açıklaması

Yörük Türkmenler’den Nevruz açıklaması

Kocaeli Gölcük Yörük Türkmen Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Karakaya ve Yönetimi geçtiğimiz akşam 21 Mart Nevruz günü münasebetiyle basın açıklaması düzenledi.

Programa Gölcük Kültür Dernekleri Platformu Dönem Başkanı Bülent Denlikol, STK Başkanları, Gölcük Yörük Türkmen Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Karakaya,Yönetimi ve Kadın Kolları Başkanı Aysel Demet ve kadın üyeler katıldı.

“Hz. Peygamber bile Türk’ü övdü”

Basın açıklamasını Dernek Başkanı Hüseyin Karakaya yaptı. Karakaya, “Öncelikle Ergenekon’dan çıkışımızın 4653.yıl dönümünü kutlar, Türklük tarihinin ikinci başlangıç tarihi olan Ergenekon’dan çıkış destanının yazılmasını sağlayan  bu meşakkatli ve bir o kadar da zor olan bu kutlu mücadele ve azmin eseri olan Ergenekon vadisinden çıkış tarihi olarak bilinen 9 Mart’ta başlayan çıkış mücadelesini 21 Mart’ta sonlandırmış olurlar. Ergenekon vadisi çok sarp kayalıklarla çevrili olup içerisinde çok güzel çimenlikleri, meyve ağaçları olan tarıma elverişli su kaynakları olan küçük cennet gibi bir vadi. O küçük vadiye ilhan imparatorunun küçük oğlu kıyan, eşi Nüküz ve yeğenleri olmak üzere üç kişi olarak kaçıp girdiler. 400 yıl kadar kaldıktan sonra artık o vadiye sığmaz olurlar. Çok ateşle demir dağlarını eriterek yüklü bir deve geçecek kadar bir geçit açarlar ve o dar geçitten eski yurtlarına daha güçlü daha kalabalık ve daha zengin olarak çıkarlar. Ergenekon vadisi Altay dağlarında bulunan Beluçe dağında bir vadi olduğu söylenir. Ergenekon vadisinden çıkışı bir kurtuluş ve Allah’ın Türklere verdiği bir lütuf olarak görüp kendilerine göre bir bayram havasında sevinç gösterisinde bulunurlar. Havalarında serin olması hasebiyle büyük bir ateş yakarak etrafından toplanırlar, horon teperler çeşitli oyunlarla sevinç gösterisinde bulunurlar. Atlarına nal yaparlar, kılıçlarını, kalkanlarını yenilerler, 21 Mart aynı zamanda baharın başlaması, yerlerin yeşermesi, çiçeklerin açması, dağların tomurcuk yapmaya başlamasıyla baharın geldiği görülünce daha sonraki yıllarda 21 Mart’ı Türklerin Ergenekon’dan çıkışı ve bahar bayramı olarak kutlamaya devam ederler. Ayrıca nevruz, eski Türk devletlerinde olduğu gibi Altaylardan Tuna’ya tüm Türk devlet ve topluluklarında görkemli tören ve şölenlerle kutlanmaktadır. Aynı zamanda Türkün şahlanışı ve Türk aleminin sonsuza dek yürüyüşünün başlangıç tarihi olmuş olur.O günü kutlu bilip şükrediyordu. Bir millet yeniden doğuyor diye. Ateşler yakıp demirler dövüldü. Bugün benim doğum günüm duy dünya diyordu.Dört bir yana ulaklar çıkarıldı. Dosta düşmana haber salındı.Türk Ergenekon’dan çıktı denildi. Kimi eğdi başını kiminin başı vuruldu. Kaç asırlar geçmişti Türkün mührü yeniden vuruldu.Onun soyundan nice imparatorluklar devletler kuruldu.Hz. Peygamber bile Türk’ü övdü. Soyu bitmeyecek çünkü yaradan öyle buyurdu. Ne Mutlu Türküm Diyene”  diyerek açıklamasını bitirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.