DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

ÇOCUĞUNUZ İLE SOHBET

31.07.2017
682
A+
A-

Sohbet, çocuğunuzla bir iletişim, bir ilişki kuruş tarzıdır. Sizin yaşamınızla, çocuğun yaşamının kesiştiği bir andır. Anne – baba olarak çocuğumuzla nasıl sohbet kuralım?

  • Sakin, güvenen, değer veren bir insan olmanız gerektiğinin farkında olun. Aceleci, telaşlı, kaygılı, öfkeli bir durumda iseniz çocuktan uzak durun ; faydanız değil zararınız dokunur.
  • Çocuğunuzun, sezgisel olarak kendisi ile, ilişkileri ile yaşamla ilgili her şeyin farkında olduğunu bilin. Sohbetinizi, onun sezgileri üzerine kurun. Zamanla sezgilerini daha açık hale getirmesine yardımcı olmayı amaçlayın. Onunla sohbetinizi, onun deneyimleri, duyguları ve hisleri üzerinden kurun.

 

  • Çocuğunuzu dinlerken, verebildiğiniz tüm dikkati verin. Etkileşime odaklanın ; bu dikkati çocuğunuzda görmediğinizde, zorlamayın ; ortam daha iyi olana kadar bekleyin.
  • Kendinizi, çocuklarınızın davranışlarından sorumlu tutmayın. Siz, çocuklarınıza karşı, kendi davranışlarınızdan sorumlusunuz. Onların diğerleri ile ilişkileri içinde ne yaptığı çocuklarınızın sorumluluğudur.

 

  • Çocukların sınırlarına, mahremiyet alanlarına saygılı olun. Çocuğun kendi yaşam alanından, sorumluluk alması ve sınırlarının bilincine ulaşması önemlidir.
  • Çocuğunuzun sizden farklı, düşünme özgürlüğü olduğunu hiç unutmayın. Niyetiniz çocuğu kalıplamak değil ; geliştirmek ise çocuğun biz bilinci içinde farklı düşünmesini teşvik eden bir tavır takının.

 

  • Çocuğunuzla, kurduğunuz sohbetin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için çaba gösterin. Sohbetin sonunda çocuğunuz daha farkında biri olacaktır. Farkında olma hali, çocuğu, uzun vadede daha güçlü daha kendine güvenli kılar.
  • Çocuğunuzla sohbet kurarken, çocuğunuzla aynı yaşam ekibinde olduğunuzu hatırlayın. Onun sahibi değilsiniz, onun annesi ve babası olarak ekiptesiniz. Eğer, anne – baba olarak çocuğunuz ile aynı yaşam ekibinde olduğunuzun bilincinde iseniz birlikte öğrenen iki insan olursunuz. Olayları, birbirinizin gözünde değerlendirir ve birlikte dersler çıkartırsınız.

 

  • Çocuğunuzla sohbet kurarken, yaşamın özünde ilişkilerin yattığını çocuğun fark etmesini sağlamak aklınızdan hiç çıkmamalı… Yaşam bir ekip işidir. Elde diğer parmaklar olmadan tek parmağın gücü yoktur, iki el tek elden daha güçlüdür. Çocuklarımızın, insan ilişkilerini ekip oluşturduğunu bilmeleri, ekip olmayı ciddiye alan bir tavır içinde yetişmeleri önemlidir. Ekip bilincinde yetişen kişi sınırlar ve sorumluluklarının farkındadır.
  • Çocuğunuz ile sohbet kurarken çocuğunuzun hayatındaki en önemli tanık sizsiniz, bunu hiç unutmayın. Tanıklık boyutlarını hatırlayın, çocuğun sezgisel dünyasında bakışınız, hareketiniz, sesinizin tonu, neyi söylediğiniz ve nasıl söylediğiniz, susuşunuz, susuş tarzınız, nefes alışverişiniz, gergin ya da rahat oluşunuz ona olumlu ya da olumsuz mesajlar verebilir. Hangi mesajları vererek sohbet kurduğunuzun farkında olun.

“Akıllı anne – baba bilir ki sevdiği ve değer verdiği insanlara yapabileceği en büyük hediye, kendini geliştirerek olabileceği en iyi insan olmaktır.”

(Doğan Cüceloğlu – Geliştiren Anne – Baba kitabından alıntıdır.)

Sevgiyle kalın….

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.