DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

DEPREM KONUSUNDA BİLİNÇLENİYORUZ

DEPREM KONUSUNDA BİLİNÇLENİYORUZ

Gölcük halkı zorunlu deprem sigortasını önemsiyor

Türkiye geçtiğimiz gece deprem gerçeği ile yeniden karşılaştı. Geçtiğimiz gece Ege Denizi’nde yaşanan ve Muğla’nın Bodrum ilçesinde çok fazla hissedilmesi akıllara hemen 17 Ağustos 1999 yılında yaşadığımız depremi getirdi. Peki Gölcük halkı olası bir depreme hazır mı? Gölcük halkını uyaran uzmanlar evlerine zorunlu sigorta yaptırmayan vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Vatandaşlar zorunlu deprem sigortalarını yaptırmalı

Gölcük’ün en sevilen sigorta şirketlerinden birisi olan Özdemir Sigorta Sahibi Kadir Özdemir, deprem gerçeğini vatandaşlara hatırlatarak, zorunlu deprem sigortalarını mutlaka yaptırmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Özdemir, “Zorunlu Devlet Sigortası büyük kolaylık sağlıyor”

Özdemir Sigorta Sahibi Kadir Özdemir, yaptığı açıklamada şu sözleri söyledi: “Zorunlu Deprem Sigortası sadece depremi ve depremin vereceği zararı ve yıkılmaları karşılıyor. Bina bedelinin metrekare bazında yüzde 80’i kadar ödeme yapıyor. Deprem olan bölgelerde Devlete büyük yük düşüyor. Devletin bunu zorunlu hale getirmesinin sebebi de riskin getirdiği sonuçları bölmektir. Zorunlu Devlet Sigortası aslında devletin üzerindeki yükü azaltıyor. Günlük çay parası bile olmayan DASK poliçesi yıkım ya da evde zarar olduğu zaman büyük fayda sağlıyor. Yıllık deprem sonrası binalarda 100 metrekarelik ev için 150 TL DASK ücreti alınıyor. Deprem öncesi evlerde ise bu meblağ 180 TL oluyor. Yüzde 60 oranında deprem riski bulunduran bir bölgede yaşıyoruz. Vatandaşlara DASK poliçelerini yaptırmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Durukan, “Gölcük’te yıkılan işyerleri arasında bir tek biz sigortadan para alabilmiştik”

Vatandaş Mustafa Durukan, “17 Ağustos 1999 yılında yaşadığımız depremde oğlumun ve benim ayrı ayrı işyerlerimiz vardı ve Gölcük’te yıkılan işyerleri arasında bir tek biz sigortadan para alabilmiştik. Depremde Turgut Sayın Caddesi Onbeşler Pasajı bitişiğinde olan ve depremde yıkılan işyerimizden deprem sigortası yaptırdığımız için o zamanın parasıyla 2 milyon 100 bin Lira para almıştım. Eğer o sigortayı yaptırmamış olsaydım çok zor durumda kalırdık. Sigortadan aldığımız para o dönem bizim için çok iyi olmuştu. O günden beri işyerimi ve evimi her sene yenileyerek deprem sigortası yaptırıyorum. Allah korusun aynı durum ile tekrar karşılaşırsak işyerim ve evim güvence altında en azından” dedi.

Sedefoğlu, “Binamıza güçlendirme yapıldığı içinde deprem sigortası yaptırma gereği duymadım”

Vatandaş Binali Sedefoğlu, “ Olası bir deprem için şu anda aldığım herhangi bir önlem yok. Bir tek deprem olduğu sene deprem sigortası yaptırmıştık ama sonrasında bazı durumlar nedeniyle yenileyemedik. Depremden sonra binamıza güçlendirme yapıldı. Güçlendirme yapan müteahhit yöneticimizle bir oldular ve kaçtılar. O zamanlar çok zor dönemlerden geçtik ama binamızın güçlendirme çalışmasını yaptırdık. Binamıza güçlendirme yapıldığı içinde deprem sigortası yaptırma gereği duymadım. Evimizde zaten riskli bir durum yok. Onun içinde herhangi bir önlem alma gereği duymadık” dedi.

Demir, “Türkiye’de bir deprem gerçeği var bununla yaşamamız gerekiyor”

Vatandaş Nurten Demir, “ Gölcük’te kiracı olduğum için deprem sigortasını ben değil ev sahibim yaptırdı. İstanbul’da kendime ait evim var ve her sene deprem sigortasını yaptırıyoruz. Yıllardır İstanbul’da deprem olacak deniliyor. Bizde bu şekilde evimizi koruma altına alıyoruz. Ayrıca evimizde çok fazla eşya bulundurmamaya çalışıyoruz. Özellikle vitrin gibi devrilip yolu kapatabilecek eşyalardan uzak durmaya çalışıyoruz. Türkiye’de bir deprem gerçeği var bununla yaşamamız gerekiyor ve bizde elimizden geldiği kadar önlemimizi almaya çalışıyoruz” dedi.

Yalgı, “İnşaat ruhsatlarının denetimi yeniden İmar ve İskan Bakanlığı’na devredilmeli”

Mısır Çarşısı sahibi Mehmet Yalgı, “ Gölcük çok büyük bir deprem yaşadı ve %95’i yara aldı. Hemen yanı başımızda ki İzmit’in % 5’i yara alırken hiçbir desteğe doğru düzgün gelen olmadı. Şimdi birçok vatandaş deprem sigortası yaptırıyor tamam buda bir önlem ama asıl önlemi devletin alması gerekiyor. En başta bütün inşaat ruhsatlarını ve imar durumlarını belediyelerden alınıp eskisi gibi İmar ve İskan Bakanlığı’na devredilmesi ile asıl deprem gerçeğinin önüne geçilmiş olur” dedi.

 Korkmaz, “ Olası bir deprem için bizlerden daha çok belediyelerin önlem alması gerekiyor”

Yaşar Korkmaz, “ Olası bir deprem için bizlerden daha çok belediyelerin önlem alması gerekiyor. Yapı denetim ekiplerinin binalarda gerekli kontrolleri yapmaları ve tespit ettikleri hasarlı olan binalara gerekli olan raporları tutarak o binaların gerekirse yıkmaları gerekiyor. O hasarlı binada oturan insanların zorunlu deprem sigortası yaptırmaları binanın yıkılması ve can kaybı yaşanmasından sonra bir önemi yok. Yoksa biz deprem gerçeğini biliyoruz çünkü bunu en yakından yaşadık. Gölcük’te ki konutların %98’inin iskanı yok. Belediye’nin sahiplerine ulaşıp iskanlarını almalarını sağlaması ve binanın içinde oturan kişilerin binanın sağlam olup olmadığını öğrenmeleri gerekmektedir. Yani bizden önce belediyenin önlem alması gerekiyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.