DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

8.Uluslararası Nakışlı Kırkyama Şenliği-Çalıştay Sergisi Açıldı

8.Uluslararası Nakışlı Kırkyama Şenliği-Çalıştay Sergisi Açıldı

 

Gölcük Belediyesi tarafından yapılan Geleneksel 8. Uluslararası Nakışlı Kırkyama Şenliği-Çalıştayı Fort Otosan Kültür Merkezinde açılan sergi ile başladı.

Geleneksel Türk El sanatlarından oluşan, değişik renk ve desenlerde kumaş parçalarını kare, üçgen geometrik şekilleriyle sanatçıların özgün çalışmalarının bir araya getirdiği motiflerin sunulduğu 8. Uluslararası Kırkyama Şenliği Sergisi Ford Otosan Kültür Merkezimizde açıldı.

Kırkyama Festivali programı kapsamında gerçekleşen açılış sergisine Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş ve eşi Funda Altıntaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Başkan Yardımcısı İbrahim Tektaş, Unesco Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Kent Konseyi Başkanı Metin Şentürk ve yerli ve yabancı sanatçılar katıldılar.

“Kültürel Mirasların Gelecek Kuşaklara için Emanet”                                  

Sergi Öncesi konuşma yapan Unesco Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, “17 Ağustos’ta Gölcükte çok farklı duygularla bulunuyorum. Allah bizlere bir daha 17 Ağustos 1999’daki gibi bir olay yaşatmasın ; ama hem Gölcük hem de bölge yaralarını sarıp sarmalamayı son derece başarılı bir şekilde öğrendi. Bu süreçte dimdik ayakta olan bir bölge Gölcük.

Biz kültürel miraslarımızı, kültürel çeşitlilik içerisinde koruyup gelecek kuşaklara aktarılması için çalışan, devletimize bu anlamda destek olan bir kurumuz. Hem biyolojik çeşitliliğimizin hem kültürel çeşitliliğimizin bize atalarımızdan miras aynı zamanda gelecek kuşaklar için emanet olduğunun bilincindeyiz. Bu bilinç içerisinde hepimizin kültürel miraslarımızı gelecek kuşaklara aktarmak üzere çalışması gerektiğine inanıyoruz. Kırkyama gibi bölgenin somut olmayan diğer miraslarını uluslararası toplumda tanışmasında, bir diyalog faktörü olarak rol almasında Gölcük Belediyemizin, Kaymakamlığımızın çok büyük emeği var, hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

“Birlikte başarmanın en önemli örneklerinden biri de bu oluşum”

Geçmişten gelen kültürel miraslarımızı da yaşatmamız lazım diyerek konuşmasına başlayan Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş “Bizler toplumda, bütün coğrafyada yaşayan insanlar olarak dünyayı bir çerçeve içerisinde alırsak ortak kültürlerimiz var. Bir miras olarak bunlar bizlere intikal ediyor. Bizim de bizden sonrakilere intikal ettirmemiz gerek. Bunu yaşatarak sağlayacağız, unutturmamamız gerekiyor. Bugün sabaha karşı 18 yıl önce asri bir felaket yaşadık ve her yıl unutmayacağız unutturmayacağız diyoruz. Bu vesileyle depremde vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum.

Gölcük Belediyesi olarak bir irade ortaya koyduk. Bizim koyduğumuz bu iradeye değerli sanatçılar, hanımefendiler, yurtiçinden ve yurtdışından bu sanata, mirasa gönül vermiş insanlar sahip çıktılar. Birlikte gelenekesel hale getirip uluslararası düzeye taşıdık. Bu etkinliği yapıyoruz. Bu vesileyle emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Bu yılki festivalimize yurtiçinden ve yurtdışından katılan tüm sanatçılarımıza teşekkür ediyoruz. Bizim belediyemizin mutfağında çalışan değerli hanımefendilere el emekleri için çok teşekkür ediyorum. Büyük bir özveri içerisinde gayret ediyorlar. Hocam UNESCO olarak destekliyorlar, bize güç veriyorlar. Sonuç itibariyle bizim belediyemiz adına tescillediğimiz bir sloganımız var. ‘Birlikte Başardık’. Birlikte başarmanın en önemli örneklerinden biri de bu oluşum. Diğer stantları gezince göreceğiz. Ülkemizin muhtelif yerlerinden, dünyanın farklı bölgelerinden gelen, bu sanata gönül vermiş insanların ne kadar mükemmel bir çalışma içerisinde olduklarını göreceğiz. Ben bu birlikteliğimize teşekkür ediyorum.

“Tüm Emeği Geçenlere Teşekkür Ediyorum”

Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş konuşmasında “Hepinize başarılar diliyorum. Aslında biz bugün özü coşkuya dönüştürüyoruz. Aslında kötü zamanların, olayların unutulması iyidir. Yeni coşkularla, mutlulukların paylaşılması gerekir. Bugün sanat da ve Kırkyama da unutulmaya yüz tutan güzel duyguları geleceğe taşımak için, arkadaşlarımızın, sanatçılarımızın, büyük hedefleri var. Bu hedefte Gölcük ilçemizde önemli bir rol almış durumda. Şu an sekizincisini gerçekleştiriyoruz. Bu olay geleneksel sanatımızın, somut olmayan kültür mirasımızın hem topluma hem uluslararası alana yansıtılmasıdır. Sanatçılarımız, belediyemiz ve kent konseyimiz, UNESCO Türkiye Komitemiz bu konuya sahip çıkarak yaşatmaya ve geleceğe taşımaya çalışıyor. Ben tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Program sonunda Koreli sanatçı Jungsook Lee Kaymakam Altıntaş ve Başkan Ellibeş’e kendi yapmış olduğu el emeği tablolar hediye etti. Program toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.