DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

HEDEFİM YAPILMAYANI YAPMAK

HEDEFİM YAPILMAYANI YAPMAK

KO-MEK Gemi Maketleri Usta Öğreticisi Yusuf Akmeşe,

Gölcük’ü yaptığı birbirinden eşsiz Gemi Maketleri ile tanıtan Usta Öğretici Yusuf Akmeşe yaptığımız röportajda çalışmaları ve hedefleri hakkında gazetemize bilgi verdi. Akmeşe, hedefinin yapılmayanı yaparak, Gölcük’ü diğer şehirlere tanıtmak olduğunu vurguladı.

Akmeşe, “2011 yılından beri bu zamana kadar KO-MEK’te ders vermeye devam etmekteyim”

KO-MEK Gemi Maketi Usta Öğreticisi Yusuf Akmeşe, yaptığı açıklamada şu sözleri dile getirdi: “Gemi Maketi eğitimlerime 2000 yılında başladım. İlk olarak Donanma Komutanlığı içinde yer alan Kültür Merkezi’nde eğitimimi tamamladım. 2000-2010 yılları arasında 50’ye yakın maket yaptım. Emekliliğimin sonrasında 2010-2011 yılları arasında Derince Eğitim Merkez Komutanlığı’nda Astsubay Aday Öğrencilerine 1 sezon boyunca kurs verdim. 2011 yılından beri bu zamana kadar KO-MEK’te ders vermeye devam etmekteyim” dedi.

“Hedefimiz gençler”

Akmeşe, açıklamalarının devamında, “İsteyenler Gemi Maketi Kursu Eğitmenliğini iş olarak yapabilir. Ancak bunun için KO-MEK’ten eğitim almaları gerekiyor. Daha sonra İŞKUR’dan usta öğretici belgesi almak için sınavda başarılı olmak zorunda. Benim şu anda Eğitmenliğim devam ediyor. Şu ana kadar kurslarımızda yaklaşık 100 civarında kursiyerimizin eğitimlerini başarıyla tamamlamalarını sağladık. Kurslarımızda bir aile ortamı oluşturduk. Kurslarımızı İskele Yolunda yer alan KO-MEK Sanat ve Kaynak atölyesinde verdik. Bu kursları almak isteyenlerin illaki el becerilerinin olması şart değil. İsteyen herkes kurslarımıza ücretsiz olarak yazılabiliyor. Kursiyerlerimiz arasında kendini çok iyi geliştiren kursiyerlerimiz oldu. Bu konuda da amacımız eğitimlerimizi daha da geliştirip İzmit bölgesine ulaşmak, gemi maketi kurslarını gençlerimize sevdirmek. Denizciliği, Donanma’yı sevdirmektir. Özellikle gençlerimize yaptırdığımız gemi maketlerimiz milli gemilerimizdir.”

Aslında ben her zaman yapılmayanı yapmayı hedefledim. Gelecekle ilgili en büyük hedefim İzmit’te yer alan Üniversite’de atölye oluşturup, genç nesle bunu öğretmek, tanıtmak ve sevdirmektir.

“Türkiye çapında önemli sergilere katıldık, ciddi anlamda beğeni topladık”

“Bizler ciddi anlamda önce Gölcük Belediyesi’nin projesi kapsamında EMİTT Fuarında gemi maketlerimizle 3 yıl civarında Donanma Kenti Gölcük’ü tanıttık. KOSGEB desteğiyle Bulgaristan’da sergiye katıldık. Onun haricinde de Karadeniz Ereğli’de 3 defa, İznik’te ise bir defa sergilere katıldık. Karamürsel’de Barbaros Denizcilik Kulübü ile ilgili sergiye katıldık. İki defa da 1 Temmuz’da kutlanan Kabatoj Bayramına özel gerçekleştirilen Deniz Ticaret Odası’nın desteklediği sergiye 50 maketimizle katıldık. Buralarda ciddi anlamda beğeni topladık.”

“Kocaeli Üniversitesi’nde ya da Bilişim Merkezlerinde atölye açılması bizler için çok daha iyi olacaktır”

“Kocaeli Üniversitesi’nde ya da Bilişim Merkezlerinde atölye açılması bizler için çok daha iyi olacaktır. Ama kesinlikle Gölcük’ten kopmayacağız. Zaten bizim amacımız Gölcük’ü tanıtmak. İlçemizde Merkez Mahallesi’nde yer alan Donanma Model Atölyemizde Gemi Modelciliği ile ilgili hazır malzeme temini, KİT çalışmalarını, ayrıca aranılan malzemeler ve maketler bulunabilmektedir. Malzeme temini buradan yapılabilmektedir.”

“Donanma Komutanlığı Personeli gemi maketlerine yoğun ilgi gösteriyor”

Usta Öğretici Akmeşe, son olarak, “Gölcük’teki eksiklik diğer illerden gelen vatandaşlara buranın simgelerinin iyi tanıtılmaması gibi gözüküyor. Bu tanıtım iyi yapılırsa Gölcük daha da güzel tanıtılacaktır. Burayı açmamın sebebi Denizcilik geçmişimi birleştirerek, çalışmalarımı yaparak, bu güzel Donanma Kentini tanıtmaktır. Bu yüzdende Türkiye’de hiç olmayan Donanma Gemilerinin bire bir maketlerini yaklaşık 50 kadar yaptım. Bu durum Donanma Komutanlığı Personelinin ilgisini çekmektedir. Kendileriyle ilgili çalışmaları yoğun beğeniyle talep görmektedir” diyerek açıklamalarını bitirdi.

Arif ÖZTOK

 

YORUMLAR

  1. Yusuf Akmeşe dedi ki:

    İlginiz için teşekkür eder saygılar sunarım