DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Yeni Sanayi Sitesi’nin de yeni dükkân alan esnaflar

Gölcük Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapımına başlanılan Yeni Sanayi Sitesinde çalışmalar son hız devam ediyor.

Mevcut sanayi sitesinde halen çalışmaya devam eden ve Yeni Sanayi Sitesi’nde dükkân almak isteyen esnaflar dükkan fiyatların çok yüksek olmasından ve projenin görselinin farklı olduğunu ve bekledikleri gibi olmadığını belirterek hayal kırıklığına uğradıklarını dile getirdiler.

 Karamert, “Esnafların % 10’u bu borçları ödeyebilir ama % 90’ı deyim yerindeyse patlar”

As oto Elektrik Zeki Karamert, ” Gölcük için böyle bir sanayi sitesi şarttı. Necmi Kocaman önderliğinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile kahvaltı da bir araya geldik. Esnafın büyük sorunu olan dükkânlar hakkında konuşuldu. O gün bize kira öder gibi dükkân sahibi olacağımızı teyit ettiler ama işin içine girince kaldıramayacağımız şekilde dükkân fiyat belirlediler. Bize söylenen fiyatın 2 katına çıktı. Tabi esnaf bu dükkânları almak için kredi çekeceği için bu tutar 3 katına çıkıyor. Bugün 70 m2 ‘lik bir dükkân bize 400 Bin’e çıkıyor. Bu tutarı esnaf nasıl ödeyecek. Kredinin çıkıp çıkmayacağı da belli değil. Esnafların % 10’u bu borçları ödeyebilir ama % 90’ı deyim yerindeyse patlar. Sanayi sitesinde en şanslılarımız dükkân sahipleri oldu. Dükkân karşılığında 0 dükkan alacaklar. Biz kiracıyız ve böyle bir olay olduğu için dükkân sahibi olmak istedik ve böyle bir borcun altına girdik. Ön başvurumuzu yaptık ama kredinin çıkıp çıkmayacağını da bilmiyoruz. Eğer çıkmazsa zaten kiracı olarak devam edeceğiz. Tabi kiraların yüksek olacağı belirtildi. Söylendiğine göre 1500 ile 2500 arası kiraların değişeceğini söylüyorlar. Sanayi esnafı bu kirayı ödeyecek güçte değiller. Biz hangi konuda şikâyetimizi dile getirsek Sanayi Bakanımıza sormamız gerekiyor cevabını alıyoruz. Bu nedenle Sanayi Bakanımızı dertlerimizi dinlemesi ve bu dükkân fiyatlarının yeniden belirlenmesi için yeniden düzenleme yapılmasını istiyoruz” dedi.

Sinadanlı, “Bize kira öder gibi dükkan sahibi olacağımız söylendi ama biz ödemelerin bu kadar yüksek olacağını beklemiyorduk”

Frenci Çakır Usta Necdet Sinadanlı, ” Yeni Sanayi Sitesi projesi çok güzel ama fiyatları çok yüksek, bu konuda esnafları fazla düşünmemişler. Biz alacağımız dükkânlara 55 Bin Lira peşinat verdik. İş yerlerini teslim aldığımız zaman da 150 Bin Lira daha ödeme yaparak dükkânımızı teslim alacağız. Bu sadece boş dükkânın fiyatı daha bizim iç dekorasyonunu ve sundurması olmadığı için biz yaptıracağız. Bize kira öder gibi dükkân sahibi olacağımız söylendi ama biz ödemelerin bu kadar yüksek olacağını beklemiyorduk. Bizim bir diğer sıkıntımızda Yeni Sanayi Sitesi’nde caminin dışında başka bir şey yapılmıyor. Biz istiyoruz ki ATM’ler yapılsın ki gelen vatandaşta biz de mağdur olmayız. Umuyoruz ki Yeni Sanayi Sitesi’nde bizi mağdur etmemek için bu çalışmalarında yapılmasını istiyoruz” dedi.

Ece, “Bize, ” Parası olan alsın, olmayan başının çaresine baksın” dediler”

Ece kardeşler Karbüratör Metin Ece, ” Yeni Sanayi Sitesi’nin fiyatları çok yüksek olduğu için almakta ve ödemekte zorluk çekeceğiz. Dükkan alan bütün kiracılar sıkıntı yaşayacaklar ve icralık olacaklar diye düşünüyorum. Belediye Başkanımız 4 sene önce Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun yanında verdiği sözleri tutmadı. Bugün çok farklı bir şekilde karşımıza dikildi. Bir de asma kat tavanların fiyatlarını anormal yüksek fiyata yapıyorlar. Dışarıda hesaplatıyoruz 15-20 Bin Lira çıkartıyorlar. Belediye bize 49 Bin 500 Lira istiyor. Dış kapılar istediğimiz gibi olmadı, bunları düzelttirmek istedik ama projenin dışına çıkamadıkları söylediler. Biz sadece Sanayi Sitesi’nden dükkan satın aldık. Çevre düzenlemesini Gölcük Belediyesi’nin yapması gerekirken çevre duvarını biz ördürecekmişiz deniliyor. Buda bize ayrı bir masraf demek. Tabi biz boş dükkan alıyoruz, iç dekorasyonunu yine bize ait. Oda ayrı bir masraf olacak, sonuç olarak bizi çokta ciddiye almıyorlar. Bize, ” Parası olan alsın, olmayan başının çaresine baksın” dediler. Bu sözün üzerine biz daha ne yapabiliriz. Şimdi esnaf kara kara düşünüyor, “Bu dükkanlar teslim edildikten sonra biz bu ödemeleri nasıl yapacağız” diye.

Turhan, “Yeni dükkanıma geçeceğim günü sabırsızlıkla bekliyorum”

Turhan Ticaret Sanayi Motor Yağları ve Demir Doğrama Hasan Fehmi Turhan, ” Yeni Sanayi Sitesi’ni dört gözle bekliyorum. Büyük bir sanayi yapılıyor ve Gölcük’e değer katacak. Başiskele Sanayi Sitesi yapılırken tek karşı çıkan bendim. Gölcük sınırları dışında olduğu için tamamen karşıydım. Bugün dediğim durum ile karşı karşıya kaldık. Gölcük sınırları içinde olmayan bir sanayi sitesi Gölcük ve Gölcük esnafı için bir değer taşımıyordu. Şimdi bizim de kendimize ait bir sanayi sitemiz olacak. Esnaflarımız bir araya toplanacak ve dükkanların prim yapacağını düşünüyorum. ben 3 dükkanıma karşılık 2 dükkan aldım. m2 olarak bakınca 10 m2 gibi bir kaybım oldu ama 0 dükkan sahibi olacağım. Ben 50 senelik esnafım yeni dükkanıma geçeceğim günü sabırsızlıkla bekliyorum. Sonrasında yeni dükkanımın biraz tadını çıkardıktan sonra çocuklarıma devretmeyi düşünüyorum. Ondan sonra çekileceğim köye bağ bahçe ile uğraşacağım” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.