Türkiye'nin en büyük yerel ilçe gazetesi-
$ DOLAR → Alış: 3,96 / Satış: 3,97
€ EURO → Alış: 4,65 / Satış: 4,67
bursa escort-beylikdüzü escort-bursa escort-istanbul escort-escort istanbul-bodrum escort-denizli escort-marmaris escort-kayseri escort-sakarya escort-samsun escort-mersin escort-bursa escort

KARKAS FİYATI DÜŞMELİ

KARKAS FİYATI DÜŞMELİ
  • 13.11.2017
  • 362 kez okundu

Kasaplar ithal ete isyan ettiler

Hükümetin ülkemizde yaşanan et sıkıntısına çözüm bulmak için Sırbistan’dan ithal et getirmesi ve bu etleri sadece iki market üzerinden satışa çıkartması ilçemizde bulunan kasap esnafını isyan ettirdi. Kasaplar, “İthal et getirtene kadar karkas et fiyatını düşürsünler bizde 30 liraya et satalım” dediler.

Tan, “İthal et ile bu işin çözümü olmaz”

Tan Et Kenan Tan, ” Sırbistan’dan et ithal etmek çok yanlış bir tercihtir. İthal et kasapları ve üreticiyi bitirmek için yapılmış bir komplo teorisi olarak düşünüyorum. Önce besicilerin yani üreticilerin samanını, yemini ithal etiler, masraflarını arttırdılar. Vergiler aldı başını gitti zaten. Besicilerin masrafları düşmediği sürece kasaplarda et fiyatları düşmez. İthal et ile bu işin çözümü olmaz. Sırbistan’dan et ithal edene kadar üreticinin masraflarını düşürseler zaten otomatikman kasaplarda et fiyatları düşecek. Üretici karkas eti bana 20 liradan verirse kasaplarda maksimum 35 liradan et satılır ve vatandaşlar helal kesim yerli üretim et yemiş olurlar. Taşıma su ile değirmen nereye kadar dönecek. Üreticiler bu yüksek masraflardan dolayı 5 sene sonra belki de üretimi tamamen bırakacaklar ve bizde Sırpların eline kalacağız. Belki de devletimizde tamda onu istiyordur bilemeyiz ki” dedi.

Kartal, “Sırbistan’da etler ne şekilde kesiliyor, ne şekilde işleniyor bunu bilen yok”

Emin Et Mehmet Kartal ,” Sırbistan’dan et ithal etmek bize göre çok yanlış bir uygulama. Sırbistan’da etler ne şekilde kesiliyor, ne şekilde işleniyor bunu bilen yok. Kıyma hazır çekilmiş geliyor, hayvanın neresini kıyma yapıyorlar bilinmiyor. Çoğu kasap gibi bizim müşterilerimiz de sabit ve o eti ve kıymayı alacağını zannetmiyorum. Zaten o et ve kıyma normal vatandaş evlerine alamıyor ki Gölcük’te ki küçük esnaf işyerine alıyor. Yani devletin yapmak istediği gariban et yesin ama küçük esnaflardan vatandaşlara et kalacağını zannetmiyorum” dedi.

Yılman, “O etlerin hangi şartlarda kesildiği ve işlendiği bilinmiyor”

Uğur Et Zeki Yılman, ” Sırbistan’dan ithal etilen etlerden müşterilerimizden bir kaçı deneme amaçlı et ve kıymadan almışlar ve altında bulunan pedden dolayı hiç hoşlarına gitmemiş. Ayrıca etin çok geç piştiğini ve hiç lezzetli olmadığını belirttiler. Sırbıstan’dan ithal et getirtene kadar yerli üreticiye destek olunsa, masrafları en minimuma indirilse et fiyatları zaten otomatikman düşer ve vatandaşlarımız yerli üretim et yemiş olur. O etlerin hangi şartlarda kesildiği ve işlendiği bilinmiyor. Bu nedenle sağlıklı olduğunu da düşünmüyoruz. Karkas et fiyatı düşmediği sürece bizim et fiyatlarımız düşmez” dedi.

Topal, “Etin maliyeti belli olmadığı için kimse ne yediğini bilemeyecek”

Marmara Et İsmail Topal, ” Ülkemizde ki yanlış et politikası sonucunda üretim aşamasında yaşanan sıkıntılar giderilmediğinden üretim düştü. Üretimin arttırılmasında yanlış politikalar neticesinde %40 üretim düştü. Üretimin arttırılmasındansa ithal et ile açığın kapatılma yönüne gidildi.Üretimimiz düştüğü için yarın üretim olmayacağından tamamen ithal ete kalabiliriz. Bu şekilde devam ederse samanı ithal ettik, yemi ithal ettik, hayvanı ithal ettik, son olarak eti de ithal ederiz, hayvancılığı toptan bitiririz. Ülkemiz için çok sıkıntılı biri dönemdir. Etin maliyeti belli olmadığı için kimse ne yediğini bilemeyecek. Şimdi müşterilerimiz geliyor, ” Ya orda etin kilosu 30 lira sizde neden hala 48 lira, neden düşmedi” diyor. Karkas etin fiyatı 27 lira yerine 19 liraya düşerse biz anca eti o zaman 30 liraya satabiliriz. Eti ithal etmek yerine üreticinin desteklenmesi, masraflarının düşürülmesi, kasap esnafının desteklenmesi ile et fiyatları zaten otomatikman düşer ve vatandaş helal et yemiş olur” dedi.

Çokgezen, “Vatandaşa 500 gram ambalajda ürün satıyorlar ama 450 gram et satıyorlar”

Aras Et Ersin Çokgezen, ” Müşterilerimizin çoğu, ‘O ete güvenmiyoruz ve kesinlikle almayız’ dediler. Gölcük’te kasapların çoğunun müşterileri sabittir. Etleri genelde evine et sokamayan düşük gelirli vatandaşlar alacaktır diye düşünüyorum. Sabit müşterilerimiz olduğu kadar lokanta sahibi müşterilerimiz var ve bu müşterilerimiz etin kilosunu 40 lira vererek alıyor. Şimdi o lokanta sahibi müşterilerimizde gidip o 30 liralık eti alabilirler ama etin geç piştiği ve lezzetsiz olduğu söyleniyor. Müşterilerini kaybedebilecekleri için tercih etmediklerini dile getiriyorlar. Birde vatandaşa 500 gram ambalajda ürün satıyorlar ama 450 gram et satıyorlar. Bu da haksız rekabete neden oluyor. Aldığımız bilgilere göre yaşlı hayvanlar Sırbistan’da kesiliyor, Türkiye’ye kemiksiz et olarak geliyor ve burada paketleniyor. Yaşlı hayvanlar kesildiği içinde etler pişmiyor” dedi.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ