DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

MAAŞ 1600’DEN FAZLA OLMALI

MAAŞ 1600’DEN FAZLA OLMALI
19.11.2017
1.112
A+
A-

Asgari ücretli çalışanlar 2018’de maaş beklentilerini dile getirdiler

MAAŞ 1600’DEN FAZLA OLMALI

Türkiye’de çalışan 5 milyondan fazla Asgari Ücretlinin yakından takip ettiği 2018 asgari ücret zammı öncesi asgari ücrete ne kadar zam yapılması gerektiği konusunda asgari ücretle çalışanların düşüncelerini aldık.

Bayrak, “Gelsinler asgari ücretli çalışanların evlerini gezsinler”

Bahri Bayrak, “Asgari ücret Türkiye şartlarına göre açlık sınırının çok çok altında. Asgari ücret ile bir ev geçindirmek çok zor hatta imkansız diyebiliriz. Bir aile her ay 550 lira kira, 200 lira doğalgaz, 100 lira elektrik, 502 lira su 100 lira tütün, 300 lira çocuğun okul masrafları derken maaş uçup gidiyor. Bu saydıklarımın arasında daha mutfak masrafı ile üst baş alışverişi yok bile. Hesap ortada bu maaş ile nasıl geçinilir. Gelsinler asgari ücretli çalışanların evlerini gezsinler, bu insanlar nasıl nasıl geçiniyorlar, psikolojileri nasıl bir izlesinler de ondan sonra 2018 asgari ücreti belirlesinler. Et yiyen ile ot yiyen arasında ki fark ortada. Asgari ücretli eti artık evine sokamıyor bile, sebzeden başka bir şey alamıyor” dedi.

Köse, “Bizler verdiğimiz emeğe karşılık çok düşük maaş alıyoruz”

Havva Köse, “Türkiye’de çalışma saatlerine ve şartlarına göre asgari ücret çok düşük. Birçok çalışan fazla saat çalışmasına rağmen çok düşük ücretler alıyorlar. Biz memur olmasak da bizde emek veriyoruz. İlla kadrolu bir işte mi çalışmamız gerekiyor? Devletin asgari ücretli çalışanlara sahip çıkması gerekiyor. Bizim hakkımızı kimse savunmadığı için her zaman ezilen kesim asgari ücretliler oluyor. Birde işverenler asgari ücret vererek 11-12 saat gibi uzun çalışma saatlerinde çalıştırıyorlar ve bu yasal değil. Normalde bizim günlük 3-4 saat mesai ücreti almamız gerekiyor ama ne yazık ki çoğu esnaf asgari ücretten fazla bir ücret vermiyor. Bize göre bir işçinin verdiği emek çok fazla ve karşılığı 1404 lira olmamalı. Bu ücretin 2018 yılında en az 1600 lira olması gerekiyor ki yapılan zamların yarattığı açığı kapatabilsin. Bizler verdiğimiz emeğe karşılık çok düşük maaş alıyoruz. Çalışma saati fazla, emek fazla, çaba fazla ama karşılığının ne yazık ki göremiyoruz” dedi.

Altıaylık, “Asgari ücret evlilere yetmiyor”

Ayşenur Altıaylık, “Bize göre bir asgari ücretli çalışanın maaşı en az 1600’den fazla olması gerekiyor. Biz bekâr olduğumuz için ve ailemizle birlikte yaşadığımız için bu maaş belki bize şu anda yetiyor olabilir ama evli olup da ev geçindiren bir çalışına kesinlikle yetmiyor. Yarın öbür gün evlendiğimiz zaman bizde geçim derdine düşeceğiz ve o zaman bize de bu aldığımız ücretler yetmeyecek. Bu nedenle hükümetin son yaptığı zamları göz önünde bulundurarak bir karar almasını ve maaşlarımızı insanca yaşayabileceğimiz bir düzeye getirmesini istiyoruz” dedi.

Gök,”Asgari ücretli çalışanın maaşı en az 1600-1650 olması gerekiyor”

Muhammet Gök, “Şu anda asgari ücret 1404 lira ve hayat şartlarına göre bu ücret çok ama çok düşük. Şu anki hayat şartlarına bakıldığı zaman bir asgari ücretli çalışanın maaşı en az 1600-1650 olması gerekiyor. 2017 yılının son aylarında vergi ve akaryakıta yapılan aşırı zamları göz önünde bulundurursak 1600 lira bile bir asgari ücretliye yeterli gelmez. İşverenler az çalışan ile fazla iş yaptırmanın derdinde. Tamam fazla mesailerini veriyorlar ama yaptırdıkları işler ile de çalışanının bütün enerjisini alıyorlar. Hükümetimiz işyerlerini daha sıkı denetlemeli ve çalışanların haklarını daha iyi korumalı diye düşünüyorum” dedi.

Kanpara, ” Açlık sınırı olan 1544 liranın altında ücret alıyoruz”

Fatih Kanpara, “Türkiye’de açlık ve yoksulluk sınırı 1544 lira iken bir asgari ücretlinin 1404 lira ücret alıyor olması ne kadar garip değil mi? Biz yoksulluk sınırı olan 5030 lirayı geçtik açlık sınırı olan 1544 liranın altında ücret alıyoruz ve bunun için saatlerce çalışmak zorunda kalıyoruz. 2017 yılının son aylarında akaryakıta ve vergilere yüksek oranda zam yapıldı. Zaten bir asgari ücretlinin arabası olması hayal ama hükümetin bu son yapmış olduğu zamları göz önünde bulundurarak 2018 asgari ücreti belirlemesini istiyoruz. En azından açlık sınırının üstünde maaş verilmesi gerekiyor ki bizlerde rahat yaşayabilelim” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.