DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Pembe Köşk özüne dönecek

Pembe Köşk özüne dönecek
12.01.2018
809
A+
A-

Pembe Köşk özüne dönecek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Pembe Köşk’ün restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit İlçesi, Hacıhasan Mahallesi’nde yer alan Pembe Köşk’ün restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. 19. Yüzyıl yapısı olan köşk, ahşap kısmı  tarihi belgeler ışığında öz haline göre projelendirilerek aslına uygun olarak restore ediliyor.  Taşıyıcı kısmı tamamen sökülen ve tarihi ahşap yapı elemanları korunan yapının zemin çalışmaları gerçekleştiriliyor. Yapının mevcut kotları alınarak etrafındaki molozlar temizleniyor. Bodrum katta tas duvarların derz açma çalışmaları yapılıyor. Önümüzdeki günlerde yapının drenaj imalatına başlanacak.

İLK GÜNKÜ GİBİ OLACAK

Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun tescillediği yapı Sırrı Paşa Konağı’nın alt kısmında komşusu olarak bulunuyor. Pembe Köşk; Yeşil Konak, Yumurtacı Mescidi ve Kapanca Sokak gibi tarihi bir dokuların merkezinde, İçkale surlarının yanında bulunuyor. Yapı restorasyon sonrası Kocaeli halkının hizmetine sunulacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan proje bilimsel verilerden yararlanılarak oluşturuldu. Proje için arşiv belgeleri araştırıldı, dönemin mimari analizleri yapıldı. Köşk’ün projesi en ince ayrıntılarına kadar hesaplandı.

YAPININ SİMGESİ CİHANNÜMA

Giyotin pencereli, ikinci katı dışa çıkmalı, eliböğründeli, kat silmeleri saçaklı, ön cephesi süslemeli olan köşkün restorasyounda, bu mimari unsurlara dikkat edilecek. Tarihi köşk, bir bodrum, iki normal ve bir çatı katından oluşuyor. Yapının projelendirilmesi esnasında yapılan çalışmalar önemli bir ayrıntıyı ortaya çıkardı. Mevcut çatı katının geleneksel İzmit konut mimarisindeki her yan görülebilecek biçimde yapılmış, camlı çatı katının (cihannüma) değiştirilmesiyle bugünkü halini aldığı belirlendi. Bu nedenle orijinali bozularak çatı katına dönüştürülen cihannüma, restorasyonla tekrar eski haline kavuşacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.