DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

BİZ BAŞARDIK SİZDE BAŞARABİLİRSİNİZ

BİZ BAŞARDIK SİZDE BAŞARABİLİRSİNİZ

9 Şubat Sigarayı bırakma gününde önemli tavsiyeler

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma günü nedeniyle uzun yıllar sigara kullanıp daha sonrasında sigarayı bırakan vatandaşlar ile duygu ve düşüncelerini aldık. Sigarayı bırakan vatandaşlar, “ Biz başardık sizde başarabilirsiniz” dediler.

Topal, “Sigara içen herkese diyorum ki, ben başardım sizde başarabilirsiniz”

İsmail Topal, “ 25 yıl sigara kullandıktan sonra bir kalemde 7 yıl önce sigarayı bıraktım. O günden beri hiç aramadım, ihtiyaç duymadım, aklıma bile gelmedi. Yanımda sigara içildiği zaman o ortamdan hemen kaçıyorum. Hatta sigara içen biri yanıma geldiği zaman uzaklaşıyorum. Şimdi kendime soruyorum, ben 25 yıl boyunca bu sigarayı nasıl içtiğime hayret ediyorum. Sigarayı gerçekten bırakmak isteyen herkes bırakabilir. Kimse ben bırakamam demesin. Bu tamamen irade meselesi ve iradesine sahip olan herkes sigarayı bırakabilir. Ben 7 yıldır resmen nefes alabildiğimi hissettim. Şimdi sigara içen herkese diyorum ki, ben başardım sizde başarabilirsiniz” dedi.

Göktaş, “Sigarayı bıraktıktan yemeğin tadını daha güzel almaya başladım”

İslam Göktaş, “ Yaklaşık 45 yıl sigara içtikten sonra 4 ay önce sigarayı bıraktım. Zaten son zamanlarda günde bir paket içtiğim sigarayı 4-5 dala indirmiştim. Rahatsızlığımdan dolayı doktorum sigarayı bırakmamı tavsiye etti ve bende sağlığım için sigarayı bıraktım. Sigarayı bıraktıktan yemeğin tadını daha güzel almaya başladım. Şimdi diyorum ki keşke daha önce bırakmış olsaydım. Çünkü sigara hem maddi hem de manevi yönden insana çok zarar veriyor. Şimdi çok daha rahatım ve sigara kullanan herkese sigarayı bırakmayı tavsiye ediyorum” dedi.

Durukan, “Sigarayı bırakırken tamamen kendi iradem ile bıraktım ve herhangi bir ilaç kullanmadım ya da tedavi görmedim”

Baki Durukan, “ Sigaraya başladığımda daha 13 yaşındaydım ve tam 25 sene sigara kullandım. 3 sene önce eşim hamile olduğunu söyleyince bir an duraksadım ve sigara içilen bir ortamda çocuk büyütmenin ne kadar kötü olduğunu bildiğim için, çocuğumun sağlığını düşünmek adına sigarayı bırakmaya karar verdim. Kızım dünyaya gelmeden 1 ay önce sigarayı bıraktım ve 27 aydır ağzıma sigara sürmedim. Sigarayı bırakırken tamamen kendi iradem ile bıraktım ve herhangi bir ilaç kullanmadım ya da tedavi görmedim. Şimdi sigara içen biri yanıma oturduğu zaman kül tablası gibi koktuğunu görünce sigaranın ne kadar kötü bir şey olduğunu anladım. Önce kendi sağlığını sonrada ailesini düşünen sigara kullanıcılarının sigarayı en kısa sürede bırakmalarını tavsiye ediyorum. Yeter ki sigarayı bırakmayı gerçekten istesinler ve gerekirse bu konuda destek alsınlar” dedi.

Kabarmak, “Sigara hayatımızdan çıktığı için çok daha mutluyuz”

Mehmet Kabarmak, “ Sigaraya başladığımda 11 yaşındaydım ve yaklaşık 21 sene sigara içtim. 2 yaşında ki oğlumun rahatsızlandı ve hastaneye götürdüğümüz zaman doktoru yanında sigara ve benzeri maddelerin kesinlikle içilmemesi ve içen kişilerin yaklaşmaması gerektiğini söyleyince o dakika eşim ve ben sigarayı bıraktık. Yaklaşık 3 aydır ikimizde sigara kullanmıyoruz. Daha öncesinde bir iki defa bırakmayı denemiştim ama başaramamıştım. Bu sefer konu çocuğum olunca kesin karar verdik ve sigarayı bıraktık. Şimdi sigaraya harcadığımız parayı hayatımızda başka alanlarda kullanıyoruz. Sigara hayatımızdan çıktığı için çok daha mutluyuz” dedi.

Belet, “Ben sağlığımı kaybettikten sonra çok büyük bir yanlıştan döndüm ve sigarayı bıraktım”

Semra Belet, “ 40 yıl boyunca hiç ara vermeden içtiğim sigara bana Koah hastalığını getirdi. Doktorum çok acil bir şekilde sigarayı bırakmamı söyleyince ilk zamanlar bunu nasıl başaracağımı kendime sordum ama konu sağlığım olunca başarmam gerektiğini düşündüm. Sigarayı bırakalı 4 yıl oldu ve sigara vücudumu öyle tahrip etmiş ki hala tam toparlayamadım. 9 Şubat Dünya sigarayı bırakma gününde sigara kullanan herkesten önce kendi sağlıkları sonra çevresindeki insanların sağlığı için sigarayı bırakmalarını tavsiye ediyorum. Ben sağlığımı kaybettikten sonra çok büyük bir yanlıştan döndüm ve sigarayı bıraktım. Benim gibi sağlığınızı kaybettikten sonra değil en başından sigarayı bırakmanızı tavsiye ediyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.