DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

KETEM Yetkilileri Anıtpark’ta açıtıkları stant ile kanser hastalığına dikkat çektiler  

 Gölcük İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Kanser Erken Teşhis ve Tanı Merkezi (KETEM) tarafından Anıtpark‘ ta 4 Şubat Dünya Kanser Günü münasebetiyle farkındalık stant açıldı ve Gölcüklü vatandaşlara broşür dağıtılarak KETEM’de ücretsiz test yapıldığını ve erken teşhisin hayat kurtardığı anlatıldı.

Anıtpark’ta 4 Şubat Dünya Kanser Haftası münasebetiyle KETEM Sorumlu Hekimi Merve Çakır, Hemşire Yeşim Özarslan, Gülcan Gülcan ve Elif Yeşil tarafından açılan farkındalık standına İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu ve KISEP Eğitim Koordinatörü Tuğrul Sağdıç’da ziyaret ederek destek oldular.

Medişoğlu, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de yılda 163.500 civarında yeni kanser vakası teşhis edilmektedir“

 Kanser hastalığına dikkat çekmek için Anıtpark’ta açılan standi ziyaret eden İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu Kanser hastalığı ve tedavi öntemi hakkında bilgi verdi. Yaptığı açıklamada Medişolğlu, “Kanser Hastalığı kelime anlamı olarak , bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100’den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir.

Toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi-manevi kayıplara yol açmaktadır. Bunun yanısıra kanserin büyük bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de artması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de yılda 163 bin 500 civarında yeni kanser vakası teşhis edilmektedir. Bir günde yaklaşık 450 kişinin kanser teşhisi aldığı söylenebilir“ dedi.

Kanser hastalarının tedavisinde, var olan kanser türüne göre farklı tedaviler uygulanır

Medişoğlu sözlerinin devamında, ‘Kanserler oluşmaya başladıkları organ ve mikroskop altındaki görünüşlerine göre sınıflandırılırlar. Farklı tipteki kanserler, farklı hızlarda büyürler, farklı yayılma biçimleri gösterirler ve farklı tedavilere cevap verirler. Bu nedenle kanser hastalarının tedavisinde, var olan kanser türüne göre farklı tedaviler uygulanır. Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat iken, tütüne bağlı kanserler önemini korumaktadır. Kadınlarda en sık görülen meme kanseridir. Her 4 kadından birisi risk altındadır. Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak (kolorektal) kanseri üçüncü en sık görülen kanser türüdür. Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi en sık görülen kanserlerin başında gelmektedir‘ dedi.

Kanser önlenebilir bir hastalıktır;

Kanser hastalığının sıklığı yaşla birlikte arttığını belirten KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Merve Çakır, ‘Kanser ölümlerinin %30’undan fazlası risk faktörlerinden kaçınarak önlenebilir. Bu risk faktörleri; tütün kullanımı, fazla kilolu veya obez olma, meyve ve sebze tüketiminin az olması, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, alkol kullanımı, birden fazla cinsel partnere sahip olma, bazı enfeksiyonlar, güneş ışığına koruyucusuz ve fazlaca maruziyet, radyasyona maruziyet, hava kirliliği vb. faktörler olarak sıralayabiliriz‘ dedi.

   Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Kanser hastalığının belirtilerine dikkat edilmesi ve buna bağlı olarak erken tedavinin çok önemli olduğunu belirten KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Merve Çakır, ‘Kendilerinde kanser hastalığı şüphesi duyan kişilerin kendilerini gözlemlemeleri çok önemlidir. Kişiler kendilerinde gözlemledikleri belirtiler ile erken tedavi olma imkanı sağlayabilirler. Bu belirtiler;
-Rahim ve makattan gelen normal olmayan kanama veya akıntı
-Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler
-Normal tedavilere rağmen uzun süredir İyileşmeyen yaralar

-Uzun süreli ses kısıklığı, öksürük, öksürük ile birlikte ağızdan kan gelmesi

-Yutkunma, yeme-içme güçlüğü, erkenden doyma

-Ben ve siğillerde meydana gelen anormal büyüme, kanama, renk değişikliği
-Kemiklerin ufak darbelerde dahi kolayca kırılması.
-Çok kolay ve sıkça enfeksiyon hastalıklarına yakalanma, çok zor ve uzun sürede iyileşme

Bu veya benzer belirtilerden birine sahip iseniz en kısa zamanda doktor kontrolüne girmelerini tavsiye ediyoruz. Kanser türlerinin uyarılarını erken fark etmek, bulgularının sebebini araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır“ dedi.

Gölcük’te 5 Bin’e yakın bayana kanser eğitimi verildi

Çakır sözlerinin devamında, “Sağlık Bakanlığı tarafından da kanserin erken tanı ile önlenmesi amacıyla kanser tarama programlarına odaklanılmıştır. Bu amaçla, tüm Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Hekimleri ve KETEM de bir “Ulusal Kanser Kontrol Programı” organize edilmiştir. Gölcük İlçe Sağlık Müdürlüğü olarakta rutin programlarımız haricinde uzun süredir yürüttüğümüz Kadın Sağlığı Eğitim Projesi kapsamında Gölcüklü kadınlarımıza kanser ve daha bir çok sağlık ile alakalı konularda bilgi vermekte, farkındalık oluşturmaktayız. Şu ana kadar 5 Bin’ e yakın bayana bu konuda eğitim verdik. Vermeye de devam etmekteyiz. Ülkemizde Ulusal Kanser Tarama Programı da şu anda üç kanser tipi için yapılabilmektedir. Bunlar;

1.Servis Kanseri Tarama Programı: 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir, HPV-DNA testi ve Pap-smear testi ile yapılır.

2.Meme Kanseri Tarama Programı: 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir, Mamografi ve Meme Muayenesi yardımıyla yapılır.

3.Kolorektal Kanser Tarama Programı: 50-70 yaş kadın ve erkeklere 2 yılda bir, Gaitada Gizli Kan tarama testleri ile yapılır.

Çakır, “Kanserden değil, geç kalmaktan korkun“

Çakır son olarak, “Gölcük İlçe Sağlık Müdürlüğümüze bağlı olan KETEM’de tüm bu testler ücretsiz yapılmaktadır. Gölcük KETEM, Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi C Blok’ta hafta içi her gün hizmet vermektedir. Tüm vatandaşlarımızı beklemekteyiz. Unutmayın, her zaman söylediğimiz gibi kanserden değil, geç kalmaktan korkun“ dedi.

SONY DSC

SONY DSC

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.