DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Karamürsel Ereğli’deki yapılar restore edilecek

Karamürsel Ereğli’deki yapılar restore edilecek
18.02.2018
830
A+
A-

Karamürsel Ereğli’deki yapılar restore edilecek

“Ereğli Evleri Hayat Buluyor” projesi kapsamında Karamürsel Ereğli’de restorasyon çalışması yapılacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Karamürsel Ereğli’de iki yapıyı restore ederek günümüze kazandıracak. Bir zamanlar Yeşilçam filmlerine konu olan kendine özgü yapılar Büyükşehir’in çalışmasıyla yenilenecek. Tarihi ve estetik açıdan oluşturdukları dokuyla adeta Ereğli’nin simgesi haline gelen evler içinde en dikkat çekici olanlardan Çıpalı Konak ve 5,6,7 parselde bulunan yapı restore edilecek.

7 FİRMA TEKLİF VERDİ

Büyükşehir Belediyesi yapıların restorasyonu için ihale düzenledi. İhaleye 7 firma teklif verdi. En düşük teklifi 1 milyon 332 bin TL ile Bertaş İnşaat verirken en yüksek teklif 1 milyon 747 bin TL ile Seçkin Mimarlık’tan geldi.  Çıpalı Ev’in yanı sıra restorasyon projesi kapsamında 262 ada, 5,6,7 no.lu parsellerde bulunan sivil mimari yapı da restore edilecek. 112 metrekare taban alanına sahip yapı 3 kattan oluşuyor. Yapı 336 metrekare toplam kullanım alanlı ahşap karkas yapıya sahip. Yapı aslına uygun olarak restore edilecektir.

TARİHİ DOKU

Yeni yüzleriyle tarihi evler sosyal ve kültürel amaçlı kullanılmak üzere Ereğli halkına hizmet verecek. Bu kapsamda Yeşilçam filmlerine de konu olan Karamürsel’in Ereğli evlerinde restorasyon çalışmaları yapılacak. Ereğli Evleri, Osmanlı Türk evinin geleneksel özelliklerini yansıtan üsluplarıyla sahile paralel olarak birçok 2 katlı ahşap, kagir evlerden oluşuyor.

ÇIPA MOTİFLİ

Adını ön cephesinde yer alan çapa şeklindeki kabartma motiflerinden alan ve Ereğli Evlerinin en dikkat çekenlerinden olan Çıpalı Ev bir zemin iki normal kattan oluşan ikiz yapı özelliği gösteriyor. Ön cephesindeki Ereğli’yi yansıtan çıpa motiflerinin yanı sıra, giriş kapılarına çıkılan çift taraflı merdivenleri de ayrı bir estetik unsur olarak öne çıkıyor. Çıpalı Ev’in dışında bölgede yapımında yöresel malzemelerin de kullanıldığı 20’ye yakın ev günümüze ulaşabildi.

Firmalar                                        Teklifler

 

Berktaş Restorasyon            1 milyon 332 bin TL

Berktaş Maden İnş.               1 milyon 371 bin TL

Nomak İnş.                            1 milyon 470 bin TL

Murat Silahtaroğlu İnş.          1 milyon 549 bin TL

Vakur Yapı                             1 milyon 657 bin TL

Alay İnş.                                 1 milyon 691 bin TL

Seçkin Mim.                           1 milyon 747 bin TL

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.