DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

“VERİLEN SÖZLER TUTULMADI”

“VERİLEN SÖZLER TUTULMADI”

Sanayi esnafı sıkıntılarını şöyle dile getirdi,

Gölcük Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılan en büyük projelerinden biri olan Yeni Sanayi Sitesi hızla ilerlerken Sanayi sitesinde bulunan esnaflar projeye başlarken verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirterek sıkıntılarını dile getirdiler.

Boz, “Dükkan sahibi olmak isteyen esnaflar uzun vadeli borçlanmayı göze alarak dükkanlarını aldılar”

Bozoğlu Kaporta Sahibi Selahattin Boz, “Öncelikle Yeni Sanayi Sitesi’nin projesinden hiç memnun olmadık. Bunun nedeni de dükkanlar arasındaki yol geniş yapılacak denmesine rağmen istenilen genişlikte yapılmadı. Sanayi çarşısında düzenlenen kahvaltıda dükkanlar bize yapılacak, teslim edilecek ve sanayiden taşınırken bizlere 15 bin lira iş kaybı ve taşınma bedeli verilecek dendi. Ancak daha sonra bunları sorduğumuz da “ Böyle bir söz verilmedi” dediler. Bu sözü de kahvaltıya katılan bütün esnaflarımız şahit oldu. Ben dükkan sahibiyim ama dükkanımın daha büyük olmasını istediğim için farkını vererek iş yerimi büyüttüm. Ancak biz isterdik ki bu farkı almasalardı ve esnafa sahip çıksalardı. Biz iş yeri sahibi olduğumuz halde bu kadar sıkıntı yaşadık kiracı olan esnaf arkadaşlarımızın da dükkan sahibi olabilmeleri için çok mücadele verdik. Sanayi sitesinde yapılan kahvaltıda kiracı olan esnafında dükkan sahibi olabilmeleri için çok uygun fiyatlara dükkanların verileceği ve ödemelerde kolaylık sağlanacağı ve kira öder gibi dükkan sahibi olunacağı söylenmişti. Fakat dükkanlar yapıldıkça işin rengi değişti ve dükkanlar çok yüksek fiyatlardan satışa sunuldu. Yine de dükkan sahibi olmak isteyen esnaflar uzun vadeli borçlanmayı göze alarak dükkanlarını aldılar. Bizlerde sanayi esnafı olarak bu kadar yüksek ücretler ödeyerek iş yeri sahibi oldukları için üzgünüz” dedi.

Özer, “Dükkanım bu şekilde teslim edilirse hiçbir şekilde ekipmanlarım ben o kapıdan sığdıramıyorum”

Özer Kardeşler Rot Balans Sahibi Ali Özer, “Bakıldığı zaman Gölcük Belediyesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında çok güzel bir projeye imza attı. Ama yapılan dükkanlar ne yazık ki bizim beklediğimiz gibi olmadı. Kullanım açısından çok kullanışsız yapıldı. Biz isterdik ki bu dükkanlar yapılmadan önce projeyi maketlendirilip bize sunmalarını isterdik. Şu anda çalıştırdığım dükkan 65 m2 kullanım alanına sahip ve Yeni Sanayi Sitesi’nden 104 m2’lik bir dükkan aldım ama nasıl sığarım diye düşünüyorum. Ekipmanlarım kapı dar olduğu için sığmıyor. Bu konuda ne yapacağımızı bilmiyoruz. Hatta belediyeye giderek bu kapıyı genişletmeye çalıştık ama olmadı. Asma kat çok maliyetli olmasına rağmen kullanışsız yapıldı. Bize “ Sizi modern bir sanayiye yerleştireceğiz” dediler. Fakat bizi küçücük küçücük dükkanlara sığdırmaya çalışıyorlar. Bize bu projeye başlamadan önce çok uygun ödeme imkanları ile dükkan sahibi olacaksınız denildi ama başladıktan sonra hiçte konuştukları gibi olmadı. Bize çok yüksek meblağlar çıkardılar. “ Az bir peşinat verip gerisini kira öder gibi ödeyeceksiniz” denildi fakat bizden daha sonrasında dükkan bedelinin % 25’ini peşin istediler. Geri kalanını da tapu tesliminde ödeyeceğimizi söylediler. Esnaf Kefalet 100 Bin lira kredi veriyor. Geri kalanını bankadan kredi çekmemiz gerekiyor. Yani 350 Bin liraya aldığım bir dükkan bana 550 Bin liraya mal oldu. Aylık en az 3 Bin lira kredi ödemem gerekiyor. Biz orada ne kadar iş yapabileceğiz ki bu ödemeleri yapabilelim. Biz mevcut sanayi sitesinde dükkanlar küçük ve tertipsiz olduğu için sıkıntı yaşıyorduk. Bize daha küçük ve kullanışsız dükkanlar yapıldı. Dükkanlar küçük ve birde asma kat eklenince dükkanlar hepten kullanışsız hale getirilmiş. Dükkanımı incelemeye gittim ve hiçbir şekilde kapısından sığamayacağım için kapısının daha geniş olmasını istedim. Hatta masrafı neyse kendim karşılamak istediğim halde izin verilmiyor. Ben dükkanı teslim aldıktan sonra yeniden masraf yaparak kapıda düzenleme yapmak istediğimi söylediğimde kesinlikle düzenleme yapılamayacağını söylüyorlar. Dükkanım bu şekilde teslim edilirse hiçbir şekilde ekipmanlarım ben o kapıdan sığdıramıyorum. Ve ne yapacağımı bilmiyorum. Sürekli dükkanları düşünmekten işe kendimizi veremiyoruz ve kara kara düşünüyoruz.  Biz bu konuda bir çözüm bekliyoruz” dedi.

Yazıcı, “Bizim o dükkanları almaya gücümüz ne yazık ki yok”

Ünal Oto Kaporta Boya Sahibi Ünal Yazıcı, “ 30 senelik esnafım ve kiracıyım. İstedim ki yeni Sanayi Sitesi’nden dükkan sahibi olayım. Ama o dükkanlar esnaflara değil yatırımcılara yapıldı. Bizim o dükkanları almaya gücümüz ne yazık ki yok. Alanlarda zaten büyük borcun altına girerek aldılar. Benim o borcun altına girecek gücüm yok. Bu nedenle sanayi yıkıldığı zaman esnaflığı bırakabilirim ya da Başiskele Sanayisi’ne de gidebilirim. Dükkanlar çok pahalıya satıldığı için kiralarda çok yüksek olacaktır. Bu nedenle o sanayiye kiracı olarak gitmeyi düşünmüyorum. Çünkü kirayı çıkartamam. Bu nedenle de Başiskele Sanayi Sitesine gitme ihtimalim çok yüksek” dedi.

Yılmazzobu, “Biz bu işe bir iyileştirme bekledik ama yöneticilerden umduğumuzu bulamadık”

Yılmaz Oto Kaporta Sahibi Latif Yılmazzobu, “ 31 yıllık esnafım ve Yeni Sanayi Sitesine taşınmak zorunda olduğumuz için mecburiyetten dükkan aldık. Bu saatten sonra dükkan almayıp bin 500 lira kira veremeyeceğim için büyük borcun altına girerek dükkan sahibi oldum. Bize “Küçük bir peşinat vereceksiniz gerisini kira öder gibi ödeyeceksiniz” denildi. Fakat sonrasında 50 bin lira peşinat istediler, geri kalanını da banka kredisi kullandırarak peşin alacaklar ve biz ödemeyi bankaya yapacağız. Tabi alacağımız kredinin yarısından fazlasını faiz olarak ödeyerek. Sanayi Sitesi’nde 70 Bin lira değeri olan dükkan sahipleri 0 dükkan sahibi olurlarken biz kiracılar dükkan sahibi olmak istediğimiz için 238 Bin lira borcun altına girdik. Banka faizi ile birlikte bu meblağ daha da yükselecek. Girdik bir yola Allah yardımcımız olsun. Biz bu işe bir iyileştirme bekledik ama yöneticilerden umduğumuzu bulamadık” dedi.

Öz, “Belediye bize imkan sunsaydı ben 3 Bin lira kira öder gibi dükkan sahibi olurdum ama Gölcük Belediyesi bize bu imkanı sunmadı”

Öz Oto Motor ve Mekanik Bakım Sahibi Murat Öz, “ 15 senelik dükkan işletiyorum ve Yeni Sanayi Sitesi’nden dükkan alamadım. Çünkü yapılan dükkanlar esnafa yapılmadı. Şimdi sanayi sitesi yıkıldığı zaman biz ne yapacağız bilmiyoruz. Burada 200 m2 dükkana Bin lira kira verirken Yeni Sanayi Sitesi’nde hem bu kadar geniş dükkan bulamam hem de en az 4 Bin lira kira öderim. Belediye bize imkan sunsaydı ben 3 Bin lira kira öder gibi dükkan sahibi olurdum ama Gölcük Belediyesi bize bu imkanı sunmadı. Bana en az 200 m2 dükkan lazım. Bu nedenle 400 Bin lira para istiyorlar. Bu parayı ödemeye kesinlikle gücüm yok ama Gölcük belediyesi bize birazcık yardımcı olsaydı ve kira öder gibi bize imkan sunsalardı bizde dükkan sahibi olurduk. Ben 400 Bin liralık dükkan için kredi çekmeye kalksam bu dükkan bana 700 Bin liraya mal olacak. ben 700 Bin liralık borcun altına girecek gücüm yok, nasıl geri öderim. Masa başında oturup binlerce lira maaş alıp bizim gibi üç kuruş para kazanmak için gecemizi gündüzümüze katarak, karda kışta soğukta evimize ekmek parası götürmeye çalışan esnafın sırtından para kazanmaya çalışıyorlar. Sonra da bize kalkıp “ Parası olan alsın” diyorlar. Bu nasıl adalet? Sanayi esnafı olarak Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’e dua edecekken şimdi hakkımızı helal etmiyoruz” dedi.

Tarı, “Yeni Sanayi Sitesi’nde dükkanlar hizmet amaçlı değil de kar amaçlı yapıldı”

B 24 Motor Bakım Mekanik Sahibi Ahmet Tarı, “ Biz bu sanayi sitesi Projesi başladığından beri yanlış olduğunu belirttik. Dükkanlar fiziki açıdan esnafın kullanabileceği şekilde yapılmadı. Biz Yeni Sanayi Sitesi’nden dükkan almadık. Bunun nedeni de dükkanların fiziki yapısı kullanışsız olduğundan dolayı bizi çok zora sokacağı için dükkan almama kararı aldık. Dükkanlar küçük olduğu için iki dükkanı birleştirmeye kalktığımız zaman karşımıza kolanlar ve kirişler çıkıyor. İki dükkan arasında merdiven ve tuvaletler olduğu için dükkanları birleştiremiyoruz. Bize “Modern sanayi sitesi yapacağız” dediler. Fakat bize kuru boş bir dükkan veriyorlar. Dükkanların içinde yangın emniyet sistemi, internet ağ sistemleri yok. Ayrıca dükkanın dışına yapılan sundurma sistemi ile sanayi çevresinin kapatılması ile ilgili hiçbir bilgi verilmiyor. En önemlisi ise jeneratör sisteminin alt yapısı belirtilmediği için biz bu dükkanlardan almadık. Almamızın asıl nedeni de Yeni Sanayi Sitesi’nde dükkanların hizmet amaçlı değil de kar amaçlı yapılmasıdır. Bizler yılların esnafıyız ve bu işin içindeyiz. Dükkanlara yapılan iş ile alınan para arasında çok büyük bir fark var. Dükkanların içine yapılan 33 m2’lik asma katı kendimiz hesapladığımız zaman ne yaptılarsa 52 Bin 800 lira gibi bir maliyet çıkartamadık. Bu projeye başlarken hiçbir esnafın fikri alınmadı ve çok kullanışsız dükkanlar yapıldı. Tabi birde buradan yeni sanayi sitesine taşınma var. Buda en az 50 bin lira maliyeti var. Ekonominin bu kadar yavaşlamış olduğu bu dönemde esnafın bu ödemeleri nasıl yapacağını hiç düşünmüyorlar. Birde yeni Sanayi Sitesi’nin bitmesiyle birlikte yol kenarlarında yıllardır bir yer edinmiş esnafın ruhsatlarını iptal ederek esnafın emeğini yatırımcının kazancı haline getiriyorlar” dedi.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.