DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

“Kocaeli şubat ayında Türkiye ihracatının yüzde 14.8’ini gerçekleştirdi”

“Kocaeli şubat ayında Türkiye ihracatının yüzde 14.8’ini gerçekleştirdi”

 KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu:

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli’nin şubat ayında Türkiye ihracatının yüzde 14.8’ini tek başına  gerçekleştirdiğini ve güçlü sanayi üretiminin de yine yüksek oranlı büyümenin habercisi olduğunu açıkladı.

Kocaeli Gümrükleri tarafından açıklanan Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendiren Zeytinoğlu: “Şubat ayında ilimizden 1.95 milyar dolar tutarında  ihracat ve 4.02 milyar dolar tutarında ithalat yapıldı. Geçen yılın şubat ayına göre Kocaeli gümrüklerinden yapılan ihracat yüzde 1.6, ithalat ise yüzde 32.3 oranında arttı. İhracat artışında ilimizin öncü sektörlerinden otomotiv başta olmak üzere demir, çelik, makine, elektrik, elektronik gibi birçok sektörün katkısını görüyoruz.” dedi.

Kocaeli’de de ithalat artış hızının ihracat artış hızının üzerinde olduğunu belirten Zeytinoğlu, “Petrol fiyatlarının geçen senenin aynı ayına göre yüzde 20 oranında artmasından ilimizde de ithalat hızlı arttı. Yılın ilk iki ayında ihracatımız yüzde 4.9 artarken ithalatımız yüzde 37.7 yükseldi.” dedi.

-KSO Başkanı Zeytinoğlu, TÜİK tarafından yıllık yüzde 12 olarak açıklanan ocak ayı sanayi üretim endeksini de değerlendirdi:

Sanayi üretiminde beklentilerin üzerindeki güçlü artışın memnuniyet verici olduğunu belirterek, sanayi üretimindeki bu artışın, büyüme tarafında da güçlü bir başlangıcın sinyalini verdiğini söyledi.

Zeytinoğlu, yaptığı açıklamada, “Ocak ayında gerek dış ticaret rakamları, gerek kapasite kullanım oranları gibi öncü göstergeler üretimdeki canlılığın süreceğine işaret ediyor. Bu üretim artışı ilk çeyreğe dair büyüme beklentimizi de yukarı yönlü destekledi.” dedi. Zeytinoğlu, “Yıllık bu güçlü artışta madencilik ve taş ocakçılığı sektörünün yüzde 22.9, ara malı üretimindeki yüzde 16.1, imalat sanayi sektöründeki yüzde 12.3’lük artışın belirleyici etkisini görüyoruz. Önümüzdeki dönem de üretim artışlarının devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.

Ocak ayında sermaye malı imalatındaki yıllık yüzde 6.6’lık üretim artışını değerlendiren Zeytinoğlu, “Diğer taraftan sanayileşmenin bir diğer önemli göstergesi de sermaye malı üretiminin payıdır. Bu kalemdeki artışları memnuniyet verici buluyoruz.” dedi.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.