DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

KÖYLERİMİZDE RES İSTEMİYORUZ

KÖYLERİMİZDE RES İSTEMİYORUZ

Muhtarlar Anıtpark’ta toplandı

İlçemizde Samanlı Dağlarında kurulması planlanan ve son zamanlarda Gölcük gündeminden düşmeyen RES’e tepkiler devam ediyor.

Muhtarlara destek verdiler

Gölcük’ün Samanlı Dağlarında yapılması planlanan RES için vatandaşlara seslerini duyurmak ve ortak tepkiyi dile getirmek amacıyla Anıtpark’ta bir araya gelen Gölcük Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral ve Gölcüklü Muhtarlar, basın açıklaması yaparak, imza kampanyası başlattılar. Anıtpark’ta bir araya gelen muhtarları, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği Başkanı Mehmet Toker, Kocaeli Doğa Koruma Derneği, TEMA Vakfı Kocaeli il temsilcileri, ÇEKÜL Vakfı ve Samanlı Dağları Çevre Koruma Vakfı temsilcileri, CHP Gölcük İlçe Başkanı İsmet İşeri ve yönetimi, Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman’da desteklerini ileterek, imza kampanyasına katıldılar.

Uzuner, “Mirasımızı torunlarımıza devretmek istiyoruz”

Konu ile ilgili olarak basın açıklamasını yapan Gölcük ve Köyleri Derneği Başkanı Ergün Uzuner, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: ‘’Bizler Kocaeli’nin Gölcük ilçesinin, dağ köylerinin vatandaşlarıyız. Yaşadığımız bölge Samanlı Dağlarının mükemmel ormanlık coğrafyasında kurulmuş, halen doğal yaşamın sürdüğü, şehir hayatının keşmekeşinden uzak, şirin yerleşim yerleridir. Bizler atalarımızdan devraldığımız doğal ve kültürel mirası koruyarak, yaşam sürmeye çalışan, vatanına, milletine bağlı, kanun ve nizamlara saygılı, doğayla barışık yaşayan yurttaşlarız ve bu mirasımızı çocuklarımıza, torunlarımıza da devretmek istiyoruz”.

“Gölcük feda edilmemeli”

Uzuner, açıklamalarının devamında, “Bizlerle birlikte, dibine güneş vurmaz asırlık ağaçların envai çeşit bitki ve hayvanların hüküm sürdüğü, Marmara Bölgesi’nin oksijen ve su kaynağı kentte yaşayanların dinlenme ve soluk alma alanı olan ormanlarımız, ne yazık ki son zamanlarda bir holdingin enerji üretme projesine feda edilmek istenmektedir. Güriş Firması, Kocaeli’nin Gölcük ve Bursa’nın İznik ilçelerine bağlı bu bölgede 53 türbinden oluşan bir RES (Rüzgar Enerji Santralleri) Projesi başlatmış ve bunun içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir şekilde ‘’olumlu ÇED’’ raporu almayı başarmıştır. Dahası bunun gibi 8 proje daha sırada beklemektedir’’dedi.

“Yanlış anlaşılmak istemiyoruz, enerjiye karşıya değiliz”

Başkan Uzuner, temiz enerjiye karşı olmadıklarını ifade ederek, yanlış anlaşılmak istemediklerini önemle vurguladı ve şunları dile getirdi: ‘’Ancak çevresi ve yeşil olarak biline enerji kaynakları için ormanlarımızın ve doğamızın feda edilmesine bir anlam veremiyoruz. Ülkemizde ve bölgemizde rüzgar alan pek çok kırsal tepe varken, rüzgar türbinleri için ormanlarımızın kesilecek olması bizleri ziyadesi ile üzmektedir. Hatta infiale yol açmaktadır. Ülkemizde enerji gereklidir de, doğa gerekli değil midir?”

‘’Ormanlarımız yok olup gitmesin”

‘’Bu proje gerçekleştirildiğinde, türbinlerin kurulumunu ve enerji nakil hatları için ormanlarımız paramparça edilecek, kalanlarda bu kadar çok türbinin bir arada bulunması nedeniyle ekosistemin bozulması sonucu yok olup gidecektir. Eşsiz doğası nedeniyle organik üretim ve eko turizm konusunda çok büyük potansiyele sahip olan yöremiz marka değerini tümüyle yok yitirecek, yüzlerce yıldır süren doğal yaşam geleneğimiz tarihe karışacaktır. Gölcük vatandaşları olarak yürütmekte olduğumuz, doğamıza ve kültürümüze sahip çıkma mücadelemizde, siz sayın Gölcük halkından ve siyasi partilerimizden ilgi ve desteklerinizi bekliyoruz’’ diyerek açıklamalarını tamamladı.

Sertoğlu, ”Yer seçimini protesto ediyoruz”

Uzuner’in ardından konuşma yapan Nüzhetiye Mahallesi Muhtarı Mehmet Sertoğlu,‘’Bizler enerjiye karşı değiliz. Fakat yer seçimi yanlış olduğundan dolayı protesto ediyoruz. Santrallerin yapıldığı alana ulaşım sağlamak için yollarda yapılacak. En az 14 metrelik yollar açılacak. Virajlı bölgelerde yapılacak yollarda ormanın yok edilmesi anlamına geliyor. 25-30 metre mesafede, 50 metre genişliğinde orman alanı katledilecek. Yaban hayatı yok edilecek. Bitki çeşitleri yok edilecek”.

İmza kampanyası için stant açtılar

Konuşmaların ardından Anıtpark’ta RES Projesine tepki koymak adına başlatılan imza kampanyası açılan stantta devam etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.