DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Orhan Gazi, En Uzun Süre Yaşamış Osmanlı Padişahıdır

Orhan Gazi, En Uzun Süre Yaşamış Osmanlı Padişahıdır

Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi – Kültür Sempozyumunda Orhan Gazi’ye dair önemli bilgiler paylaşıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen “Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumunun üçüncü gününde ders kitaplarında Orhan Gazi döneminin yer almasıyla ilgili önemli bilgiler verildi. Pertev Mehmet Paşa Salonunda gerçekleşen ve Prof. Dr. Osman Akandere başkanlığındaki günün ilk oturumunda Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, “Tarih Ders Kitaplarında Orhan Gazi ve Dönemi” başlıklı sunumunda Orhan Gazi’ye dair eksik ve yanlış bilinen bilgileri dinleyicilerle paylaştı.

ORHAN GAZİ 38 YIL TAHTTA KALDI

Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, araştırmasında lise müfredatında yer alan 20 tarih kitabını incelediğini belirterek döneme dair yanlış ve eksik birçok bilginin kitaplarda bulunduğunu aktardı. Prof. Dr. Ertan, “Orhan Gazi’yi tarih kitaplarında haksızlık yapılmış. Orhan Gazi 81 yıl yaşamış, en uzun yaşamış Osmanlı padişahıdır. Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra 38 yıl tahtta kalarak en uzun süre tahtta kalan ikinci padişahtır. Bu bilgiler maalesef incelediğim kitaplarda yer almamakta” dedi.

 TARİH KİTAPLARI BURSA’NIN FETHİYLE BAŞLIYOR

 “1980’de basılan tarih kitaplarıyla 2017 yılında basılan tarih kitapları arasında hiçbir fark yoktur” diyen Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, “Tarih kitaplarında Osmanlı ve batı tarihinin ayrı bölümlerde anlatılması öğrencilerin dönemi anlamasını zorlaştırıyor. Tüm tarih kitapları Bursa’nın fethiyle başlıyor. Ardından İznik’in alınmasıyla devam ediyor. Sanki Osman Gazi hiç yokmuş gibi davranılıyor. Orhan Gazi en fazla Atatürk dönemi ders kitaplarında yer almış. İncelediğim kitaplarda dönemdeki savaşların kitaplarda işlenmesinde yerler farklılıklar göstermekte. Devlet olmanın göstergesi olan para basımı da bazı kitaplarda yer almıyor.” dedi.

OTURUMDA 5 BİLDİRİ SUNULDU

Pertev Mehmet Paşa Salonundaki günün ilk oturumunda ayrıca, Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Ösen “Tanzimat Bürokratları Arasında Yaşanan Çekişmeler; Kocaeli Mutasarrıfı ve Bolu Kaymakamı Örneği”, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Alpay Bizbirlik ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaya “18. Yüzyılın Ortalarında Koca-İli Sancağında Görülen Kanunsuzluklar” Ebru Emine Oğuz “American Board Teşkilatı Misyonerlerinin Kocaeli ve Çevresi Anlatıları” ve Mustafa Talha Savaş “31 Mart Olayı Günlerinde İzmit’te Asayiş ve Katırlı Köyü Hadisesi” başlıklı bildirilerini sundu.

  1. OTURUMDA 2 BİLDİRİ SUNULDU

 Pertev Mehmet Paşa Salonundaki günün ikinci oturumunda Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Yurdakul “Gebze Nahiyesi Çamlıca Karyesi’nde Şeyh İvaz Fakih’in Laçin Timarı Temliği ve Vakfı”, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zübeyde Güneş Yağcı, Kocaeli Sancağı’nda Vakıf Köyleri ve Çiftlikleri (Mad 22 Numaralı Deftere Göre) konularını içeren bildirilerini sundu.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.