DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Başkan Ellibeş Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısına katıldı

Başkan Ellibeş Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısına katıldı

Türkiye sağlıklı kentler birliği Erzurum’da bir araya geldi. 29. Olağan meclis toplantısının gerçekleştirildiği konferansın ana konusu “ Fiziksel Aktivite ve Kentsel Yaşam Kalitesi” olarak ele alındı.

Fiziksel Aktivite ve Kentsel Yaşam Kalitesi konulu konferans Palandöken Kayak Merkezi’ndeki Polat Renaissance Otel’de gerçekleştirildi. Konferansa Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ, AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Menderes Türel, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Meclis Üyesi Nazım Usta, Sağlıklı Kentler Birliği Proje Koordinatörü Dr. Metin Şentürk,  üyeler ve STK temsilcileri katıldı.

İNSAN SAĞLIĞI ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ

Konferansın ilk günü katılımcılara hoş geldin konuşmasını Sağlıklı Kentler Birliği Başkanvekili ve Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş yaptı. Başkan Ellibeş konuşmasında, “Bir dadaşlar kenti olan Erzurum’da geldiğimiz ilk andan itibaren sıcak bir karşılamayla buluştuk. Erzurum’un benim için ayrı bir özelliği daha var. 1978-1979 yıllarında Erzurum’da askerlik vazifemi yedek subay olarak burada yapmış bir kardeşinizim. O günden sonra ilk defa geliyorum, çok farklı bir şehirle karşılaştım ve bu duygular içerisinde gezdik. İnşallah bugün başlayan ve pazar günü bitecek olan toplantımız sağlıklı bir şekilde devam eder, mutluluk ile sonuçlanır. Bizler yaşadığımız şehirlerde her bir bireyin daha sağlıklı, daha mutlu yaşayabilmeleri adına mücadele eden, gayret gösteren insanlarız. Birinci hedefimiz insanlarımızın sağlığı. Bu anlamda  birliğimizin önderliğinde belediyelerim özel hizmetler yaparak, birbirleriyle paylaşarak bugünlere kadar başarılı sonuçları elde ettik. Bundan sonraki süreçte de bu dayanışmamız, bu birlik beraberliğimiz giderek artarak halkımızı kentimizde yaşayan her bir bireyin daha sağlıklı, daha mutlu etmenin gayreti içerisinde olacağız” dedi.

SAĞLIK İÇİN HAREKETLİ YAŞAM ÖNCELİĞİMİZ OLMALI

Toplantının ikinci günü açılış konuşmasında Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ katılımcılara seslendi. Sağlıklı Kentler Birliğinin Türkiye’de sürekli gelişmekte olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Akdağ, “Hepinizin bildiği gibi Sağlıklı Kentler Birliği Dünya Sağlık Örgütünün başlatmış olduğu bir programla ülkelerde gelişen bir alan. Türkiye’de de 2005 yılında 10 belediyenin katılımıyla kurulmuştu. Bugün itibariyle 71 belediyeye ulaşmış olması ne kadar başarılı ve doğru adım olduğunu göstermiş durumda. Sağlıklı Kentler Birliğinin son meclis toplantısında Fiziksel Aktivite ve Kentsel Yaşam Kalitesi konusunun seçilmiş olması aslında çok önemli. Şunu özellikle belirtmek isterim gerçekten hayatımızın hareketli bir yaşantı olması belki de sağlığımızın en önemli parçalarından biridir” diye konuştu.

BİSİKLET KULLANIMI ARTMALI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliğinin Başkanı Menderes Türel, “Sağlıklı Kentler Birliğinin en önemli misyonu kentlerimizin sağlıklı gelişimi dolayısıyla şehirlerimizin içerisinde sağlıklı insanları barındırdığımız sürece insanlarımızın sağlığını temin edebildiğimiz sürece kentlerimizin de sağlıklı gelişimin daha kolay olacağını biliyoruz. O yüzden sanki ilk başta Sağlıklı Kentler Birliğinin bir sağlık projesi olduğu düşünülebilir ve doğru sağlık, sağlıklı kentler içerisinde var. Fakat bireylerin sağlığı ve kentlerin sağlığı ortak noktada ortak paydada buluşması adına konulmuş bir isim. Biz de Sağlıklı Kentler Birliğinde sağlıklı kentlerin gelişimini çok önemsiyoruz. Bunun içerisinde bisiklet çok önemli yer tutuyor çünkü bisiklet hem kişisel hem de kentsel sağlık adına önemli bugün artık bir çok çağdaş şehirde bisikletin toplu ulaşım aracı olduğunu görüyoruz. Yani kamuya ait bisikletler kullanıcıların kartlarıyla bir yerden bir yere gitmek için alınıyor oradan başka bisiklet alınıp geri dönüyor. Buna çok örnek verilecek şehirler var ama Kopenhag’a baktığımızda kent merkezinde 500 bin kişi yaşıyor 560 bin bisiklet var. Adeta bisiklet artık bir otobüs gibi, raylı sistem gibi bir toplu ulaşım aracına gelmiş. Temiz enerji sağlıklı kent sağlıklı insanlar emisyon hacmi hiç yok. Böyle baktığımızda bisiklet kullanımının Türkiye’de çok ciddi şekilde gelişiminin destekleyecek hususları düşünmemiz lazım” dedi.Toplantı encümen seçimi ve sunumlarla devam etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.