DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Gebze Eğitim Meclisi İçin İlk Adım Atıldı

Gebze Eğitim Meclisi İçin İlk Adım Atıldı

** BİLKAR’da Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıldönümü etkinliğinde önce panel sonra forum düzenlendi. Gebze Eğitim Meclisi için ilk adım atıldı

Gebze’de eğitim meclisi kurulması yönünde ilk adım, BİLKAR’ın Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlediği etkinlikte atıldı. Eğitimci Yazar Nabi Belekoğlu ve Eğitimci Yazar Refet Belek’in katıldığı panelin ardından düzenlenen forumda Gebze’de merkezine halkı alan bir eğitim meclisinin kurulması konusunda ortak kanaate varıldı. Mecliste temsilin kurumsal kimlikle herhangi bir sivil toplum örgütünü temsilen değil birey, kişi esaslı olması tasarlanıyor.

Demokratik Ülkelerde Eğitim Modeli Süreklidir

BİLKAR’daki panelde ilk sözü Eğitimci Yazar Nabi Belekoğlu aldı. Belekoğlu konuşmasında eğitim, eğitim işleri, kamuda ve özel sektörde eğitim üzerine değerlendirmelerde bulundu. Belekoğlu, “Ülkemizde eğitim işleri her gelenin kendi kafasına göre şekillendirdiği bir sistem haline geldi. Demokratik ülkelerde bir eğitim programı vardır ve süreklidir. Biz de ise şamar oğlanı gibidir. Eğitimin başına her gelen programı değiştirir” dedi.

Demokratik, Eşit, Adil, Parasız Eğitim İstiyoruz

Belekoğlu, “Bizler okul müdürlerinin de ilçe milli eğitim müdürlerinin de o okul ve ilçedeki öğretmenler tarafından seçildiği demokratik bir eğitim istiyoruz. Ülkemizde paralı ve parasız olmak üzere iki tür eğitim var. Ben devlette de, özel sektörde de öğretmenlik yaptım ve bana sorarsanız en iyisi parasız, devlet eğitimidir. Zaten bir ülkede de tek tür eğitim olmalıdır” diye konuştu.

Belirleyici Olan Halktır

Eğitimin eşit, adil, öğrenci merkezli alan laik bir eğitim olması gerektiğini savunan Belekoğlu, “Din eğitimi saygındır ama okullarda değil başka yerlerde olmalıdır. Dinde öğretilen konularda, ‘Neden?’ sorusunu yöneltemezsiniz. Bilimsel eğitimde ise her şey sorguya açıktır” dedi.

Köy Enstitüleri’nde verilen eğitimin merkezine üretimi aldığını somut örnekler ile anlatan Belekoğlu gerek sistem gerekse eğitim sisteminin değiştirilebilir olduğunu belirtip, “Olumsuzlukları aşmanın yolu politiktir. Belirleyici olan halktır” diye konuştu.

Fakir Baykurt’un sınıf arkadaşı olan Refet Özkan, “Dünyada savaş çığlıkları atılırken bugün burada küçük bir grubun eğitimi konuşması kimilerine abes gelebilir” dedi. Atatürk’ün henüz Milli Mücadele’nin sürdüğü yıllarda 250 öğretmen ile bir araya gelip eğitimi konuştuğunu hatırlatan Özkan, “Çünkü düşmanın er veya geç gideceğini de, asıl mücadele edilmesi gereken düşmanın cehalet olduğunu da biliyordu” diye konuştu.

Köy Enstitülerinin Kapanışında CHP Etkisi

Köy Enstitüleri’nin köylülerin köy kültürü edinen öğretmenlerin görev üstlendiği üretimi merkeze alan bir eğitim modeli uyguladığını, bu sistemin özellikle toprak ağalarının işine gelmediğini belirten Özkan kapanışında dönemin CHP’li milletvekillerinin de etken olduğunu söyledi. Bu anlamda CHP’nin uyguladığı siyasetin de sistemle örtüştüğünü söyledi.

Panelin Ardından Forum Gerçekleşti

CHP Kocaeli eski Milletvekili ve BİLKAR kurucu yönetiminden Doktor Mehmet Hilal Kaplan, ÖDP Gebze İlçe Başkanı Recep Karadeniz, Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Sebahattin Günel, Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Oğur Aydın, Eğitim-İş Gebze Şube Başkanı Bülent Metin, Tüm Emekliler Sendikası Gebze Şube Başkanı Cemil Yüksek, CHP Gebze Emek Bürosu Başkanı emekli öğretmen ve eski sendikacı İsmet Güven, BMİS Gebze Şube Örgütlenme Uzmanı Nihat Akyol’un da katıldığı panelin ardından kısa bir mola verildi ve foruma geçildi. BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli forumun açılışında yaptığı konuşmada

Gebze Eğitim Meclisi İçin İlk Adım Atıldı

Foruma katılanlar eğitime dair görüş ve düşüncelerini paylaştı. Forumda, BİLKAR’ın çağrıcısı olduğu Gebze Eğitim Meclisi’nin kurulması gerektiğine kanaat getirildi. Merkezine öğretmeni, öğrencisi ve velisi ile halkı alan, bireysel katılımı esas tutan bir meclisin kurulması için prensipte uzlaşıldı. Etkinliğin ardından bugüne kadar yayınlanmış 10 kitabı olan Refet Özkan, İmecenin Gücü adlı kitabını imzalayıp etkinliğe katılanlar ile sohbet etti.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.