DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

İlçe Sağlık Müdürü Medişoğlu, Otizm hastalığı hakkında bilgi verdi

İlçe Sağlık Müdürü Medişoğlu, Otizm hastalığı hakkında bilgi verdi

İlçe Sağlık Müdürü Medişoğlu, Otizm hastalığı hakkında bilgi verdi

OTIZM,  ZİHNİN GELİŞİMSEL BİR BOZUKLUĞUDUR

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü münasebetiyle Gölcük İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu Otizm hastalığı hakkında bilgi verdi. Medişoğlu, ‘‘Otizm’in ömür boyu süren bir rahatsızlık ve tadavisi yoktur“ dedi.

Otizm dünya’da 1000 kişi de yaklaşık 7 oranında gözükmektedir.

Gölcük İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu  2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nünasebetiyle Otizim Hastalığı hakkında şu açıklamalarda bulundu: ‘‘Otizm,  zihnin gelişimsel bir bozukluğudur. Neden ve nasıl oluştuğu tam olarak açıklanamasa da büyük oranda genetik kaynaklı olduğu düşünülmektedir. 2 ana karakterize bulgudan oluşur. Bunlardan birincisi sosyal iletişim ve etkileşimlerde ki zayıflıktır. İkincisi de, bu kişilerin kısıtlı davranış kalıpları, belli ilgi alanları vardır ve kişiler bunları sürekli tekrarlamak isterler.  Otizm dünya’da 1000 kişi de yaklaşık 7 oranında gözükmektedir. (132 de 1 ) Yakın zamanlarda sıklığının artmasının en büyük sebebi bunla ilgili tanı-test kriterlerinin değişmesi, sağlık sistemine ulaşımın kolaylaşması ve toplumun farkındalığının artması gelir.

Otizm ömür boyu sürecek bir rahatsızlıktır

Sanılanın aksine otizmin aşılar ile bir alakası yoktur. Yıllardır yapılan çok büyük ölçekli uluslararası çalışmalar bunu ispatlamıştır. Örnek teşkil etmesi bağlamında bir iki tanesinden bahsedecek olursak; Finlandiya’da 1982-1996 yılları arasında yapılan ve aşılanan 1.8 milyon çocuğun izlendiği bir çalışmanın sonucu olarak aşılama ile otizm arasında hiç bir bağlantı bulunmamıştır. Yine Danimarka’da 1991-1998 yılları arası doğan 500.000 çocuk üzerinde yapılan başka bir geniş çaplı çalışmanın sonucu olarak aşılar ile otizm görülme sıklığı arasında bir ilişki olmadığı saptanmış ve otizm sıklığının aşılanmış ve aşılanmamış çocuklarda eşit olduğu gösterilmiştir.

Otistik çocukların sergilediği genel tavırlar: Diğer çocuklarla ilişki kurmakta zorluk, rutin yaşama bağlılık ve değişikliklere aşırı tepki vermek, aşırı hareketlilik ya da aşırı hareketsizlik, göz temasının çok az ya da hiç olmaması, sürekli aynı oyunları oynamak, sorulara cevap vermek yerine, kendisine söylenenleri aynen tekrar etmek, konuşma yerine hareketlerle ihtiyaçlarını belirtmeye çalışmak, temastan, kucağa alınmaktan ya da sevilmekten hoşlanmamak, sosyal ve duygusal açıdan içe kapalı olmaktır.
Otizm ömür boyu sürecek bir rahatsızlıktır. Tedavisi yoktur. Ama erken tanı ve yoğun özel eğitim ile bu çocuklara kendi başlarının çaresine bakabilecek beceriler kazandırmak mümkün. Bu yüzden de bu tarz günlerin önemi yüksek. Otizm Farkındalık Günü ile ailelere bu konuda bir bilinç kazandırmak ve çocukları otizm belirtileri sergiliyorlarsa bunları fark etmelerini sağlamak istiyoruz. Toplumda da bir farkındalık oluşturmak, bu sendroma sahip bireylere karşı anlayışlı ve destekleyici tavırların artışını sağlamayı amaçlıyoruz“ dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.