DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

“Haddini bil, halden anla, hamd et”

“Haddini bil, halden anla, hamd et”

“Haddini bil, halden anla, hamd et”

Sinan Yağmur, İslam’ın ve İmanın şartlarından önce insan olmanın 3 şartını bilmek gerektiğini söyledi.

Aşkın Gözyaşları kitabının yazarı Sinan Yağmur, konuk olduğu 10. Kocaeli Kitap Fuarı’nda, kitabıyla aynı taşıyan muhteşem bir söyleşi gerçekleştirdi. Yağmur, Mevlana ve Şems’ten okuduğu şiirlerle unutulmaz kıldığı söyleşinde, İslam’ın ve imanın şartlarından önce insan olmanın şartlarının bilinmesi gerektiğini ifade etti. Sevilen yazar, insan olmanın şartının, haddini bilmek, halden anlamak ve hamd etmek olduğunu söyledi.

İNSANLIĞIN 3 ŞARTI

Yahya Kaptan Salon’da gerçekleşen söyleşiye Sinan Yağmur okurları ilgi gösterdi. Yağmur, imanın şartı dendiğinde altı, islamın şartı dendiğinde ise 5 şartı hemen sıraladığımızı söyledi. Sinan Yağmur, “Genellikle, çocukları eğitirken, bu şartları öğretiriz. Ama bu şartlardan önce öğretilmesi gereken insan olmanın şartıdır. Şems ‘insan olmanın üç şartı var’ diyor. Bunlar haddini bilmek, halden anlamak ve hamd etmesini bilmektir” dedi.

HADDİNİ BİLMEYEN HALDEN ANLAMAZ

Yazar, bu üç şartı verdiği örneklerle açıkladı. Halden anlamayanın haddini de bilemeyeceğini söyleyen Sinan Yağmur, “Kendini bulamayan başkasına da deva bulamaz. Halden anlayan hamd etmesini de bilir. İnsana teşekkür etmeyen Allaha şükretmez. Geldiğimiz toprağa yine gideceğiz. O toprağa geldiğimiz vav şekliyle döneceğiz. O nedenle haddimizi bilip hor görmemeliyiz” dedi.

İNSAN GÖNÜLDÜR

İnsan denen varlığın sadece beyin ve bedenden ibaret olmadığı da, yazar tarafından dile getirildi. “Cenabı Allah’ın bütün insanlara müstakil verdiği tek nimet gönüldür” diyen Sinan Yağmur, “İmanın kapısı da aşkın kapısı da gönüldür. Herkesin gönlü kendine aittir. Birisine, ‘şu çiçeği benim için sev’ diyemezsiniz. İsterse sever. İnsanın varlığını temsil eden gönüldür. Gönül dostlarının hep çağırdığı ise gönüldür” şeklinde konuştu.

HALDEN ANLAMININ GÜNÜMÜZDEKİ ANLAMI

İlgiyle izlenen söyleşide Sinan Yağmur, halden anlamanın günümüzde empati kelimesiyle karşılık bulduğunu söyledi. Empatinin, kendini başkasının yerine koymak olarak adlandırıldığını söyleyen Sinan Yağmur, “Empati çıkarcı menfaate dayanır. Başkasını Allaha sevdirebilirsem, o da beni sevdirebilirse bu aşktır. O nedenle Mevlana ve Şemsi anlayamadılar. Gönülden gönüle gelen birbirini sevdirme, karşısındakini de içinde yaşatıyor demektir ve bu da hemhal olmaktır” dedi.

GÖNLÜ TEMİZLENİN 4 YOLU

Sinan Yağmur, gönülün de zaman zaman kirlendiğini ve yorulduğunu belirterek, gönlü temizlemenin 4 altın kuralını okurlarıyla paylaştı. Sinan Yağmur, “Manasını iyi bilerek, aşkla Kur’an-ı Kerimi okuyun, sevdikleriniz ve sevmediklerinize bakarken, referansınız Allah ve Hz. Muhammed (S.A.V) olsun, sohbeti, sözü huzur veren gönül dostları edinin ve son olarak da makamı ziyarette bulunun. Manevi ve tarihi yerlere gitmek gönlü temizler” dedi. Yazar, söyleşinin ardından Kitap Fuarı’nın son gününde okurları için kitaplarını da imzaladı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.