DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

AKIL FİKİR OLUNCA GÜZEL

27.05.2018
939
A+
A-

AKIL FİKİR OLUNCA GÜZEL

Allah’ın insana bahşettiği en büyük nimet akıldır. Fikir olduğu zaman kendini tamamlar ve faydalı şeyler düşünmeye başlar. Çünkü fikir sahibi insan aklını kötü işlere yormaz. Eğer yoruyorsa, toplumun huzuru bozulur. Onun için ki biz zaman zaman “Allah akıl fikir versin” deriz. Görüyoruz ki bu nimeti iyi yönde kullanıp bir dilim ekmeğini bölüşenler var. Ama yine görüyoruz ki yediğiyle doymayıp daha fazlasını isteyenler de var. Şu güzelim mübarek Ramazan günlerinde Allah herkese iyi yönde akıl ve fikir versin. Bir tarafta bal börek diğer tarafta kuru ekmek olunca, ortaya çıkan tablo imece ruhundan uzaklaştığımızı gösterir. Çok tehlikelidir. Toplumun kılcal damarlarını kötü etkiler. Haset ve fesat ortaya çıkar. Biz toplum olarak her zaman birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeyi bildik. Kötü günlerde birbirimizin yanında olduk. Acılarımızı paylaştıkça azalttık, sevinçlerimizi paylaştıkça çoğalttık. O halde her an insan olduğumuzu düşünerek, etrafımıza bakarak yaşamalıyız. Yandaki açken, tok yatıyorsak sadece fikirsiz değil, akıl konusunda da noksanlığımız var demektir. Bakın, Ramazan’ın üçte birini çoktan aştık, bir kaç gün sonra yarılayacağız. Camilerin mahyalarındaki “Hoş Geldin Ramazan” ışıklarının yerini “Elveda Ramazan” yazılarına bırakacak. Peki hiç düşünüyor muyuz? Oruç tutsakta tutmasak ta, komşularımızı sevebiliyor muyuz? Onlarla ekmeğimizi bölüşüp, sofralarımızı şenlendirebiliyor muyuz? 11 Ayın Sultanı Ramazan bizlere Halil İbrahim Bereketi sunar. O öyle bir berekettir ki, 10 lira harcanarak kurulan sofralarda da, 100 lira harcanarak kurulan sofralarda da bir bereket hakimdir. O halde kimse bize “Allah akıl fikir versin” demeden, aklımızı başımıza toplayalım ve öyle fikir sahibi olalım.

 

SEL FELAKETİ

Sanki Nisan Yağmurları yeni başladı gibi. Bir kaç gündür yağan yağmurlar önceki gece gök gürültülü sağanak yağışlara dönünce, hayat bir anda felç oldu. Kimi yerde yollar kapandı, kimi yerlerde evleri su bastı, kimi yer göl haline geldi. Bunlar bizim zaman zaman rastladığımız doğal afet diyebileceğimiz olaylar. Her şey bir anda olunca, her yere yetişmek te güç oluyor. Bütün bunlara rağmen, canla başla çalışıp selin getirdiği olumsuz etkileri bir felakete dönüşmeden yoluna koyan tüm ekiplere teşekkür etmek lazım. Nerede bir eksiklik varsa, oraları da iyi tespit edip, Allah’ın ne zaman yağdıracağını bilemediğimiz yağmurlar öncesinde de gerekli tedbirleri almak lazım. İlçemizin dışında bir çok ilde gördük ki, yağan yağmurlar tam bir felakete yol açtı. Yollar yarıldı, evler yıkıldı, bir çok yeri su bastı. Hatta hayatını kaybeden insanlarımız da var. Bütün bunlar birer işarettir. Belki çarpık kentleşme, belki konut olmaması gereken yerlerde yükselen binalar, bütün bu felaketlerin asıl nedeni oldu. Biliyorsunuz ki, Türkiye 17 Ağustos 1999’da asrın en büyük felaketini yaşadı. Depremin merkez üssü Gölcük’tü. Yıllardır o yaraları sarmaya çalışırken ilçemizi de eski parlak günlerine kavuşturmaya çabalıyoruz. Şimdi şöyle bir düşünün bakalım ne kadarını başarabildik, ne kadar eksiklerimiz var.

 

FARKETMEMİŞİM

Temel odanın içinde zıplayıp duruyormuş. Tam o sırada içeri giren Dursun sormuş :

– Ne oldi, ne yapayısun böyle ?

– Öksürük surubi içtim da.

– Niçün zıplayısun peçi ? Temel cevap vermiş;

– Sorma şişenün üzerinde iyice çalkalayun yazıyormuş, ben farketmemişim.

 

ÖYLE DE OLSA

Küçük temel annesine sorar;

– Anne hepimiz laz mıyüz?

– Öyle

– Dedem de laz mıydu?

– Laz idu.

– Onun babasu?

– Hepisi laz idu.

– Öyle te olsa artık sabah kahvaltılarında hamsi yemek istemeyrum.

 

ORMANIN GÜZELLİĞİ

Temelle Dursun ormanda uyuyorlar bir ara Temel Dursun’a sesleniyor.

– Dursun ormanın güzelliğine bak.

Dursun:

– Ağaçlardan göremiyorum ki.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.