DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

GÖRME ENGELLİLERE FAYDALI PROJE

GÖRME ENGELLİLERE FAYDALI PROJE

Gören göz Cihazları ilimizde de dağıtılmaya başladı

GÖRME ENGELLİLERE FAYDALI PROJE

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, görme engelli vatandaşların bağımsız hareket edebilmelerine yardımcı olan “gören göz” cihazlarının ücretsiz dağıtılacağı 41 şehri belirledi. Gören göz cihazları için vatandaşların ön başvurularını almaya başlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, geçen yıllarda 26 ilde dağıtılan ve şu an yeni baştan tasarlanan cihazları, daha önce dağıtım yapılmamış 41 ildeki görme engellilere ulaştırmaya devam ediyor.  Söz konusu illerde ve ilimizde toplam 5 bin gören göz cihazı ücretsiz dağıtılıyor.

GÖRSEM Kocaeli Şube Eğitim Sekreteri Engin Albayrak, Gören göz cihazları hakkında gazetemize bilgi vererek, şunları söyledi: “Gören Göz Projesi görme engellilerin ihtiyacını karşılaması için geliştirilen bir proje. 2012 yılından bu yana toplam 26 ilde 10 bin adet gören göz adlı bir program içeren telefonlar dağıtıldı. 7 Mayıs tarihinden itibaren ise ilimizde dahil olmak üzere 41 ilde toplam 5 bin telefon daha dağıtılması için başvurular alınıyor. Son gün 18 Mayıs Cuma günü. 41 il’e verilen telefonlar çok kaliteli ve görme engelliler için çok yararlı olacak. Kocaeli’de şu ana kadar 70 başvuru var. Cuma gününe kadar ilimizde 200 telefon dağıtılması bekleniyor” dedi.

Başvuru koşulları

Belirlenen illerde ikamet eden veya bu illerde eğitimini sürdürenlerin cihazları almak için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine ön başvuruda bulunması gerekiyor.

Bu kapsamda T.C. vatandaşları arasından bu yıl itibarıyla 12 yaş ve üzerinde olan ve Engelli Sağlık Kurulu Raporu’na göre görme engeline ilişkin tüm vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 70 ve üzerindeki kişiler, gören göz cihazı için başvuru yapabiliyor.

Ayrıca başvurularda gören göz cihazını kullanmaya engel teşkil edecek işitsel, zihinsel veya el ve parmaklarını kullanamayacak derecede ortopedik engeli bulunmama şartı da aranıyor.

Başvurularda, asıllarını ibraz etmek şartıyla nüfus cüzdanı ve Engelli Sağlık Kurulu Raporu fotokopisi ile dağıtım yapılacak illerdeki eğitim kurumlarında eğitime devam eden görme engelli öğrencilerin öğrenim gördüğüne dair bu yıl içinde alınmış öğrenci belgesi isteniyor.

Ön başvuruda bulunanların cihazlarını alacakları yer ve tarih bilgileri ile eğitim programlarına ilişkin duyurular, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün web sayfasından ilan edilecek. Cihazların dağıtımı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerince yürütülecek, başvuruları kabul edilmeyenlere de bilgi verilecek.

Gören göz cihazı nedir?

Cihaz, görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla tasarlanmış bir sistemi içerisinde barındırıyor. Gören göz yazılımının yüklenmiş olduğu ve GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendirecek bir akıllı telefon cihazı olan “gören göz”, sahip olduğu navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin erişilebilirliğini kolaylaştırıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.