DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Ramazan Ayı ecdadımızın şarj olma ayıydı

Ramazan Ayı ecdadımızın şarj olma ayıydı

Ramazan Ayı ecdadımızın şarj olma ayıydı

10.Kocaeli Kitap Fuarı’nda Tarih Profesörü, Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Kılavuz Gençlik sahnesinde dinleyicilerine 2. Abdülhamit Han’ı anlattı.

“Ramazan ayı ecdadımızın şarj olma ayıydı” diyerek söyleşisine başlayan Tarih Profesörü, Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil “İkindi ve akşam arası vaaz dinler ilmi faaliyetlerde bulunurlardı. Ramazan ayını tatil ile geçirirlerdi, ilme vakit ayırırlardı, yıl içinde başka tatil yapmazlardı. Biz köyü kasabası her şeyi ilim olan bir milletiz. İlim rütbesi rütbelerin en yücesidir. Böyle bir milletin çocukları okuma özürlü diye anılıyor mümkün mü? Osmanlı’nın yüzde 3’ü okuma biliyor diyorlar, tarihimizin en büyük yalanı budur. Osmanlı’da yüzde 3 okuma denilen oran medreseye giden talebelerin oranıydı. Bugün yüzde 99 okuma yazma oranı diyorsak ilkokula gidenlerin oranını söylüyoruz. Öyleyse Osmanlı’da sübyan mektepleri ne oluyor? 5 ila 10 yaş arasında bu çocuklar ders alıyordu. Osmanlı döneminde halkın yüzde 99’u okuryazar dersem bir tek kişi dahi aksi bir belge çıkaramaz. Osmanlı’da bütün mescitler ve camiler mektepti” dedi.

ADAM KENDİNİ MAYDANOZ SANIYOR

“Ben bugün Osmanlı tarihini anlatırken bana hocam bırak bu Arapları Osmanlıları diyorlar, adam kendini maydanoz zannediyor” diyen Şimşirgil, “Sen gökten zembille mi indin? Tarihini bileceksin, bilmezsen her şeyini kaybedersin. Milletimiz tarihini öğrenirse haritasını kendisi çizer. Tarihini bilmezse haritanızı biz çizeriz diyor batılılar. Eskiden öğrencilere talebe denirdi, ilmi talip olan alırdı. Bizim önce çocuğumuzu ister hale getirmemiz lazım, çocuğumuza paradan önce ilmi sevdirmemiz lazım. Allah parayı istediğine verir, ilmi her isteyene verir diyen tarih profesörü, Hz. Ali’nin ‘’Hem dünyayı hem ahreti istiyorsan, okumalısın’’ sözleriyle devam etti.

BİZSİZ BİZİ YENEMEZLER

Abdülhamit Han dönemini iyi bilmek gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil,” Abdülhamit Han ‘’şayet bu ülkeyi 10 yıl idare edebilirlerse, yüz yıl idare etmiş sayılırlar’’demişti. Abdülhamit Han tahttan indirildiğinde 7 milyon kare toprağımız vardı. Tarihimiz unutuldu. O zaman mevcut bir halifelik 10 atom bombasına eşit görülüyordu. Bugün bizi bize kırdırıyorlar, bizsiz bize 7 değil 700 düvelin gücü yetmezdi. 3 bin yıllık tarih okuyorum, okutuyorum, iddia ediyorum ki; bizsiz bizi yenemezler” dedi.

ABDÜLHAMİT HAN’I ANLAMAK İÇİN

Abdülhamit Han’ı içimizden yıktılar diyen Şimşirgil, “Abdülhamit Han’ı anlamak her şeyi anlamaktır diyenler bile onu anlayamıyor.  Abdülhamit Han’ı anlamak için  döneminin fetösünü iyi tanımak lazım. Bugün hala Cumalettin Afgani alim diye tanıtılıyor bizlere. Afgani tam bir fetö, tam bir İngiliz adamıydı. O dönem onu sevenler, padişahı sevemediler, düşman oldular. Aynı bugün fetönün etrafında görmüyor muyuz? Devlet düşmanları aynı oyunlara devam ediyorlar. Japonlar  gençlerine önce Nagazaki ve Hiroşima’yı sonra modern fabrikalarını gösteriyorlar, bende diyorum ki biz gençlerimize gösterelim Türk yurtlarını, atalarımızın yattığı coğrafyaları, sonra bugün ki tarihimizi okutalım” dedi.

EN CANLI GENÇLİK KOCAELİ KİTAP FUARI’NDA

Kalabalık bir dinleyici kitlesinin dikkatle dinlediği Prof. Dr. Şimşirgil,” Kocaeli Kitap Fuarı’nı düzenleyenleri gerçekten takdir ediyorum. Türkiye’nin bir numaralı Kitap Fuarı, kitaba verilen, eğitime, ilme verilen önem budur.  Gençlerimizi elimizden alırlarsa Türkiye’yi Dünyanın birinci devleti dahi yapsak, bir gecede dahi bitirirler. Onun için belediyelerimizin en büyük önemi buralara vermesini istiyorum. Bu yıl Kocaeli’nde bu yıl 10. su yapıldı, ben en canlı kalabalık gençliği Kocaeli Fuarı’nda görüyorum. Son olarak diyorum ki, bugün biz devlet olduğumuzu dünyaya göstereceğiz ama tarihimizi, edebiyatımızı ve dinimizi doğru öğrendiğimiz takdirde. Tarihi bitirdiklerinde yok ettiklerinde, edebiyatımı unutturduklarında, İslami bozduklarında, benim evladımı benim elimden alırlar” diyerek söyleşisini tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.