DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

‘’GÖZLERİ SIK OVALAMAK GÖZ HASTALIKLARINA DAVETİYE ÇIKARIYOR’’

‘’GÖZLERİ SIK OVALAMAK GÖZ HASTALIKLARINA DAVETİYE ÇIKARIYOR’’

Şirin Optik Sahibi Faruk Gür’den vatandaşlara önemli uyarı

‘’GÖZLERİ SIK OVALAMAK GÖZ HASTALIKLARINA DAVETİYE ÇIKARIYOR’’

Pek çoğumuzun ismini bile duymadığı buna rağmen günümüzde gittikçe yaygınlaşan keratokonus ülkemizde her bin kişiden 3’ünde görülüyor ve aile hikâyesi olanlarda hastalık riski 10 kat artıyor.

Şirin Optik sahibi Faruk Gür, sinsice ilerleyebilen, dikkat edilmezse geç dönemlere kadar tanı almadan ilerleyebilen keratokonus hakkında hastaların bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

Gür, ‘’Keratokonus, alerjik bünyeli kişilerde de daha sık görülmektedir’’

Gür açıklamasında, ‘’Kornea gözümüzün ön tarafındaki saydam, kubbe şeklindeki bir pencere görevi gören organımızdır. Gözümüze gelen ışınların belli bir odakta toplanmasında önemli bir görevi vardır. Keratokonus ise korneanın incelerek dışarı doğru sivrilip  sarkmasıdır. Korneanın bu ideal şeklinin değişmesi ışınların odak yeri dışına kaymasına neden olur. Buna bağlı olarak  görüntümüzde bulanma ve eğrilmeler meydana gelir. Okuma, araba kullanma gibi günlük aktivitelerimizde zorlanmamıza sebep olur. Keratokonus her iki gözü birden etkileyen ilerleyici bir hastalıktır, fakat aynı anda ve aynı şiddette etkilenmesi gibi  kesin bir durum yoktur. Bu sebeple de hastalar uzun süre fark edilmeden hastalık ilerleyebilir. Hastalığın sebebinin kesin olarak bilinmemekle birlikte genetik sebeplerin de rol oynadığını düşündürmektedir. Ayrıca alerjik bünyeli kişilerde de daha sık görülmektedir.

‘’Bu hastalık 20’li yaşların başında başlar ve 35 yaşına kadar yavaşça ilerler’’

Gür açıklamasının devamında, ‘’Hastalık ergenliğin geç dönemlerinde veya 20’li yaşların başında başlar ve 35 yaşına kadar yavaşça ilerler. Keratokonusun ilk evrelerinde şikâyet genellikle gözlük numarasının sık değişmesidir. Hastalık ilerledikçe gözlük ile net bir görüş sağlanamaz. Keratokonus göz doktorunuzun yapacağı rutin bir muayeneyle kontrol edilebilir. Tedavi şekline doktorunuz tarafından hastalığın şiddetine göre karar verilir. Hafif durumlarda gözlükle görme düzeltilebilirken, ilerleyici hastalık tespit edilirse ultraviyole ışın ve damla uygulaması yaparak hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Gözlüğün yeterli olmadığı durumlarda görme kalitesini arttırmak amacıyla sert  lensler, konforu daha yüksek olan hibrit lensler veya kornea içine halka uygulaması yapılabilir. Eğer hastalık ileri seviyeye ulaşmışsa doktorunuz kornea nakli cerrahisi önerebilir”

‘’Gözlerinizi kesinlikle ovalamaktan kaçının’’

Gür son olarak, ‘’Özellikle keratokonus hastalarının gözlerini ovalamaları korneanın daha da incelip sarkmanın artmasına sebep olmaktadır. Gözünüz kaşınıyorsa, alerjiniz varsa tedavisi için doktorunuza başvurunuz. Ayrıca özellikle yazın güneşin zararlı ışınlarından gözü kaliteli güneş camları ile korumak gerekmektedir’’ diyerek sözlerini tamamladı.


????????????????????????????????????

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.