DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

SİYASETTEN SATIR BAŞLARI

05.06.2018
972
A+
A-

Hepimiz görüyoruz ki çok renkli bir propaganda dönemi yaşanıyor. Üslupların giderek sertleştiği şu günlerde finale doğru İnşallah daha ağır ve hoşgörüsüz konuşmalarla karşılaşmayız. Siyasetin en güzel yanı farklılıklarımızın toplum hayatına yansıtılmasıdır. Bir gökkuşağı gibidir siyasi partiler. Her birinin rengi ayrı olsa da, bütünde müthiş bir ambiyans yaratır. Demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan siyasi partilerin farklılıkları ülkeyi yönetmedeki sistem ayrımından kaynaklanır ki, bunu kavgaya dönüştürmek sonuçta milleti yorar, ülkeyi yorar, demokrasiye ve onun en önemli özelliği olan çok sesliliğe de zarar verir. Sonuçta siyaset bir iddiadır. Türkiye adına iddiaların ortaya konması, bu güzel ülkenin nasıl kalkınacağının formüllerine bağlı olduğu kadar insanların da ikna edilmesi önemlidir. Biz birbirimizle sokaklarda çok rahat anlaşmamıza rağmen, aynı kahvede birlikte çay yudumlarken, siyasilerin ekranlardaki konuşmalarını dinleyip izlerken, nasıl ki o masada oturmaya devam ediyorsak; bu üslup ve hoşgörü iklimi siyasetin tavanına da hakim olmadığı sürece toplumsal barışı ve huzuru sağlayamayız. Mesela vatandaşın biri “Ya hu ara sıra şu deniz kenarına gidip bir balık rakı yapsam” diyorsa, bırakalım yapsın. Kimi “Bu güzel günleri umrede Hz. Peygambere dua ederek geçirmek istiyorum” diyorsa o da yapsın. Ama bayram günleri bir araya geldiklerinde herkes kucaklaşmalı. Komşuluk ilişkilerinin kopma noktasına geldiği günümüz şartlarından bir an önce sıyrılmalıyız. Ben insanların içindeki duyguların temiz olduğuna her zaman inanırım. Çünkü Yüce Rabbim “Yaratılanların en şereflisi insandır” diyor. Bize akıl ve fikir vermiş. Ağaçlarda ve hayvanlarda bu yok. Diğer canlılarda da böyle bir meziyet söz konusu değil. Adem Peygamberden, İki Cihan Güneşi Peygamberimize ve bu güne kadar gelen süreçte baktığımızda insan odaklı hareket eden toplumların sürekli geliştiğini görüyoruz. Bencillikle hareket edenlerin paylaşmayı bilmeyenlerin de ilim ve irfandan yoksun olup, gerilediğine şahit oluyoruz. İşte siyasetin satırbaşları derken, yukarıda bizlere has özellikleri ve bizim milletimizin hasletlerini anlatmaya çalıştım. Siyasiler konuşmalarında bu satırbaşlarına çok dikkat etmek zorunda. Yukarıda bir hoşgörü iklimi olduğunda, aşağıda müthiş bir kucaklaşma olur. Sımsıcacık bir havada yağan yağmurların bizleri hem ıslatıp, hem de ısıttıktan sonra ortaya çıkan gökkuşağı tam da bu manada siyasetin satırbaşları olsun ki, hepimiz bereketi ve huzurlu günleri birlikte görelim, birlikte yaşayalım.

 

  1. MUHAMMED HADİS-İ ŞERİF SÖZLERİ

– Malınızla insanlara yardıma malınız yetmez; onları güzel huyla hoşnut etmeye gayret edin. Hadis-i Şerif;(İhya C. 3 S. 115)

– İman, yetmiş küsür derecedir. En üstünü “Lâ ilâhe illallah (Allah’tan başka ilah yoktur)” sözüdür, en düşük derecesi de rahatsız edici bir şeyi yoldan kaldırmaktır. Haya da imandandır.

– Allah, sizden birinizin yaptığı işi, ameli ve görevi sağlam ve iyi yapmasından hoşnut olur. – Hadis-i Şerif; Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat

– Mizana ilk konacak amel güzel ahlak ve cömertliktir.

– Mümin, iki defa aynı yanılgıya düşmez.

– “İmanın tadına ermek isteyen kimse, insanları sadece Allah rızâsı için sevsin.”

– İnsanların en âcizi dua etmeyen, en cimrisi de selam vermeyendir”

– Mü’min sever ve sevilir, sevip sevmeyen (hoş geçinmeyen ve kendisiyle geçinilmeyen) insanda hayır yoktur.

– Ebü’d–Derdâ radıyallahu anh Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinlediğini söylemiştir:

“- Bir Müslüman, yanında bulunmayan bir din kardeşi için dua ederse, mutlaka melek ona, aynı şeyler sana da verilsin, diye dua eder.”

– Allah’a duanızın kabul edileceğine kesinlikle inanmış olarak duâ edin. – Hadis-i Şerif, Kaynak: (Camiüssağir c.1, 316)

– Herhangi bir kişi geri vermemek niyetiyle bir borç alırsa kıyamet gününde hırsız olarak Allahın huzuruna çıkar. [Hadis-i Şerif / İbn-i Mace)

– Allahü Teâlâ, kulunu, yediğinde içtiğinde bir defa “Elhamdü lillâh” demesinden dolayı cennete koyar. – Hadis-i Şerif, Kaynak: Ramüzül Ehadis: (C.1,S.89/10)

– Başkasının kusurlarını anlatmak istediğinde hemen kendi kusurlarını hatırla. – Hadis-i Şerif,: (Camiüs Sağir)

– Yumuşak huyluluğa dört elle sarıl. Sertlikten ve hayasızlıktan uzak dur. – Hadis-i Şerif, (Buhari, Edeb:38)

– ALLAH’ım sen affedicisin, cömertsin, affetmeyi seversin, beni de affet. – Hadis-i Şerif, Kaynak: Tirmizî, Deavât, 89)

– “Doğru olmayan birşey gördüğünüzde veya işittiğinizde, insanların heybeti, hakkı söylemekten sizi alıkoymasın.” – Hadis-i Şerif [İmam Taberâni, Mu’cemu’s-Sağir, 2/185.]

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
21 Temmuz 2017
21 Nisan 2020
13 Mayıs 2016
18 Haziran 2019
9 Şubat 2020
18 Şubat 2018
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.