DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Engelleri aşmak için tandem bisikletle yola çıktılar ‘PEDAL ARKADAŞIM’ GÖLCÜK’E ULAŞTI

Engelleri aşmak için tandem bisikletle yola çıktılar  ‘PEDAL ARKADAŞIM’ GÖLCÜK’E ULAŞTI

Engelleri aşmak için tandem bisikletle yola çıktılar

‘PEDAL ARKADAŞIM’ GÖLCÜK’E ULAŞTI

Tandem adı verilen iki kişilik bir bisiklet üzerinden pedal arkadaşlığı bilincini Türkiye’de yaygınlaştırmayı hedefleyen iki gezgin “Pedal Arkadaşım” projesi kapsamında Kars’tan çıktıkları yolculukta Kocaeli’ye ulaştı. Projeyle yaklaşık 55 ilden 41. Durağı olan Kocaeli’ye ulaşan iki gezgin Melis Başak ve Ender Cebeci geçtiğimiz gün Gölcük Engelsiz Yaşam Merkezi’ni ziyaret ederek, Gölcük Engeliler Derneği Başkanı Hasan Bat ile buluştu.

2 Mayıs’ta Kars’tan yola çıktılar

Proje kapsamında 10 bin kilometre pedal basacak olan ikiliye farklı zamanlarda engellilerde eşlik ediyor.  2 Mayıs’ta Kars’ta başlayan “Pedal Arkadaşım” projesi kapsamında “tandem” adı verilen iki kişilik bir bisiklet üzerinden pedal arkadaşlığı bilincini Türkiye’de yaygınlaştırmayı hedefleyen iki gezgin geçtiğimiz gün Gölcük’e gelerek, Engelliler Dernek Başkanı Hasan Bat ile bir araya geldi. Hedeflerinin tüm engelli vatandaşların bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak olduğunu ifade eden Melis Başak, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisiyim. Devamlı yollarda olduğum için üniversiteye ara vermek zorunda kaldım. Üniversiteye başladığım yıl ulaşımımı sağlamak amacıyla çocukluk heyecanım olan bisikletle yeniden buluştum’ dedi.

Başak, ‘Hem bu bisikleti tanıtıp, hem de yeni arkadaşlar edinmek istedik’

Sözlerine devam eden Melis Başak, ‘Bu tandem bisiklet sayesinde çok güzel arkadaşlıklar edindim. Hiç engelli arkadaşım yoktu. Bu sayede çok sayıda engelli arkadaşım oldu ve bir arada olduktan sonra dışarıda çok fazla sıkıntıyla karşılaştığımızı gözlemledik. Ender arkadaşım ile engellilerle nasıl bir araya geliriz diye düşündük ve tandem bisiklet ile yola çıkmaya karar verdik. Hem bu bisikleti tanıtıp, hem de yeni arkadaşlar edinmek istedik. Bisikletimle saatlerce pedal çevirip anı yaşamayı, yeni insanlarla tanışmayı, farklı yerler keşfetmeyi, kısaca yolda olmayı seviyorum. Pedal Arkadaşım projesi ile bireylerin bisikleti günlük hayatlarına daha fazla dahil edebilecekleri bir nesne, bir sosyalleşme ve ulaşım aracı olarak görmelerini sağlamayı amaçlıyoruz’ dedi.

5 bölge belirledik

Başak, Yolculuğumuza 2 Mayıs tarihinde Kars’tan başladık. 5 bölge belirledik. Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, Ege ve Marmara. Şu ana kadar 4 bölgemiz bitti ve Şimdi Marmara Bölgesine giriş yaptık ve Kocaeli’deyiz. Bundan sonra Yalova’ya hareket edip, Trakya bölgesinde bitirip, İstanbul’a geri döneceğiz. Bu yolculuk sırasında bize bazı arkadaşlarımız eşlik ediyor. Buna yola çıkmadan önce karar verip, planlamıştık. Ayrıyetten bu projede herhangi bir sponsorumuz, desteğimiz ve logomuz yok. Genelde insanlar bazı şeyleri acıtasyon olarak kullanmayı çok seviyorlar. Biz bunu asla kabul etmedik. Bizler kendi imkanlarımızla projeyi yürütüyoruz ve gittiğimiz yerlerde bulunan Engelliler Derneklerini ziyaret ederek, projemizi anlatıyoruz. Bu şekilde neler yapabiliriz…

‘Amacımız insanlara engellilerin sıkıntılarını anlatmak’

Tandem bisikletleri anlatıyoruz. Birlikte sürelim mi teklifinde bulunuyoruz. Çünkü kendimize yeni bir arkadaşlar edinmek istiyoruz. Biz bunun Türkiye’de bir ilk olmasını istiyoruz.  Amacımız tandem bisikletlerle birlikte tüm engelli vatandaşların bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak. Tüm Türkiye’de engelli derneklerine, bisiklet kulüplerine, üniversitenin engelli birimlerine ulaşmak istiyoruz. Projemizin amacıyla ilgili kendilerine bunları anlatmak için buradayız. Bizimle beraber gelen engelli arkadaşlarla beraber kamp kuruyoruz, çadır kuruyoruz, hatta bulaşıkları bile birlikte yıkıyoruz. Bizi görenler ‘Ay yazık, Çalıştırmayın, niye O’na yaptırıyorsunuz’ diye sorduklarında sonra bakıyorlar onlarla bizim aramızda hiçbir farkın olmadığını görüyorlar. Gerçekten onlar her şeyi yapabiliyorlar. Bizler bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bizler bu konuda gerçekten çok yorulduk. Biz bütün Türkiye’de eş zamanlı olarak bir etkinlik ya da program yapalım dedik. Tüm Türkiye de eş zamanlı olarak dışarıya çıkalım, satranç oynayalım, insanlar gerçekten bazı şeyleri anlasın.”

Cebeci, “Pedal Arkadaşlığı bilincini yaygınlaştırmak”

Proje kapsamında engelliler için pedal çevirdiklerini ifade eden bisiklet gezgini Ender Cebeci de, “Bisikletin iyileştirici ve birleştirici gücüne inanarak kendimi deneyimlemek amacıyla 2015’te Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgesini kapsayan ilk bisikletli sürüşümü gerçekleştirdim. Bisiklet işiyle uğraştığım için Bisiklete gönül veren bir arkadaşla tanıştım. O arkadaşım tandem bisiklet konusunda güzel bir fikir verdi. Bizde bu fikri hayata geçirelim dedik. Tandem bisiklet 2 kişilik bisiklettir. Önde gören arkadaşlar, arkada görme engelli ya da hafif omurilik felçli arkadaşlar oturarak bu bisiklet kullanılıyor. Bu yolculuk bana kendimle barışık olmayı öğretti. Artık gideceğim her yere bisiklet ile gider oldum. Hayatımın merkezine oturtmuş olduğum bisikletin sağlık ve rehabilite sürecini o kadar iyi yaşadım ki bu duygu ve heyecanı karşı tarafa da aktarmak için ‘Pedal Arkadaşım’ projesini çevremde bana destek olan güzel kalpli insanlarla birlikte oluşturmuş olduk. Biz engel kelimesini kaldıralım dedik. Çünkü o kelime engelleri de öne çıkartıyor. 2 Mayıs’ta Kars’tan pedal çevirmeye başladık. Asıl hedefimiz Ardahan’dan pedal çevirmeye başlamaktı. Ama bu isteğimiz olmadı bizde Kars’tan başlangıcı yaptık. Ne yapalım ne edelim insanları bisiklete bindiremeyeceğiz. Çünkü bazı engellilerin evlerinden çıkamadıklarını gözlemledik. Ekonomiden bahsetmiyorum. Manevi yönden engelli kendisini evden dahi çıkamıyor. Bizim hayatımızın merkezinde zaten bisiklet var’ şeklinde konuştu.

Gittiğimiz şehirlerden yoğun destek alıyoruz

Açıklamalarına devam eden Cebeci, ‘Pedal Arkadaşım projesi ile tandem adı verilen iki kişilik bisiklet üzerinden pedal arkadaşlığı bilincini arkadaşlarımla birlikte yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Şu ana kadar gittiğimiz şehirlerarasında 3 şehir haricinde diğer bütün şehirler bize destek vereceğini ifade ettiler. Hatta İzmit’te Doğa Sporları Derneği de bizlere destek vereceğini belirtti. Biz zaten hep onların misafiriydik. Hasan abimde bağımsızlığını ilan etmiş, neden Ardahan’daki arkadaşlarımız da bağımsızlığını ilan etmesin. Bazı insanlar engelli oğlumu ya da kızımı eğitmeyin, ben engelli maaşı alıyorum diye vicdansız sözler edebiliyor. Bazı ebeveynler çocuğunun engelli olmasını kabul edemeyen sözler söyledi. Gerçeği söylemek gerekirse bizim 3 Aralık Dünya Engelliler Günü diye komedi günümüz var. Sosyal medya üzerinde 1 Aralık’ta başlayıp 3 Aralık’a kadar sürüyor. Biz bu duruma gülüyoruz. Biz bu durumu 1 günle sınırlandırmayıp 36 aya yaymak istedik. Bir çocuk 3 yaşına geldiğinde konuşmayı ve yürümeyi öğreniyor. Bizde 36 ay süre boyunca bunu yayabiliriz. Hatta 24 ay ve 18 ay gibi sürede de bu süreç tamamlanır. Bizim en büyük destekçimiz yerel basın. Mevcutta herkesin bir sorunu ve sıkıntısı var. Herkes hayatında 1 saatini daha farklı değerlendirmeli. Kocaeli Doğa Sporları Derneği ile Hasan başkan bir araya gelsin, Kocaeli ve Gölcük’ü de kapsayan içinde Down Sendromlular, Engelliler, Otizmliler’in de olduğu önemli bir farkındalık yaratacak bir etkinliğe imza atılsın. Yani onları bir çatı altında toplayalım, onları daha da sağlıklı anlayacağımız bir ortam oluşturalım. Projeye başlarken çoğu firma bizlere kaynak ayırmak istedi. Ama biz bu teklifi elimizin tersiyle itmek zorunda kaldık. Çünkü amaçları sadece engelli arkadaşlarla beraber bir fotoğraf çekinmek ve o fotoğraf üzerinde kendi logolarının bulunmasıydı. Biz bu logoların bulunmasını istemedik. Bizler artık engellilerin sırtından para kazanılmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bat, ‘Gölcük’lü engelliler gerçekten çok şanslı’

Gölcük Engelliler Derneği Başkanı Hasan Bat, iki gezgin Başak ve Cebeci’ye güzel projelerinden ötürü teşekkür ederek, şunları söyledi: ‘Öncelikle güzel yüreğiniz ve engelliler için hayata geçirdiğiniz bu güzel projeniz için size teşekkür ediyorum. Bu güzel düşünceleriniz beni çok mutlu etti. Gölcük Engelliler Derneği olarak bizler göreve geldiğimiz günden bugüne ilk önce evinden çıkmayan, sosyal hayata adapte olamayan engellilerimizi sosyal hayata adapte ettik. Gölcük’te gerçekten Engellilerimizin yüzü gülüyor. Gölcük’lü engelliler gerçekten çok şanslı. Çünkü hem Gölcük Kaymakamımız hem de Belediye Başkanımız engellilerimize çok destek oluyor. Bizler bu çatı altında bir aile olduk. Aile olmayı başardık. Engellilerimiz sokaklarda rahat dolaşmaya başladı. Gölcük’ün bu yüzden Türkiye’ye örnek olduğunu düşünüyorum. Siz değerli kardeşlerimin anlattığı proje gerçekten önemli. Türkiye’de sizin de belirttiğiniz gibi sosyal hayata adapte olamayan çok engellimiz var. Gölcük’te engellilerimiz mutlu. Burada çeşitli kurslar vermekteyiz. Bize güldüler, nasıl yapacaksınız diye, ama biz yılmadık, Görme engellilerimize ok kursu verdik. Görme engellilerimize yönelik Futsal takımı kurduk. Öncelikli hedefimiz engellilerimizin arabasını değiştirmekti, bunu yaptık. Bu sene 600 engellimize kurs açtık. İlk göreve geldiğimiz günden bugüne baktığımızda ne kadar ilerlediğimiz ortada. Sizlerin yüzündeki bu şaşırma hissi beni aslında çok mutlu etti. Çünkü Gölcük’te ne kadar zorluk yaşadıysak hedeflerimizi başardığımızı görüyoruz. Daha bitti mi hayır? Daha yapacak çok işimiz var’ diyerek konuşmasını bitirdi.

Konuşmaların ardından tandem bisikleti tanıtan iki gezgin Başak ve Cebeci, Başkan Bat’a misafirperverliğinden ötürü teşekkür ederek, Yalova’ya doğru yola çıktılar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.