DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

FARKINDALIK

15.10.2018
1.499
A+
A-

“Önce odanızı temizleyin sonra dünyayı.” (Jeff Jordan)

Yaşamı harikulade bir serüven kılmak için farkındalık gerekli.

Bir fabrika sahibi, fabrikada çok değerli saatini kaybediyor. Bulana ödüller vaat ediyor. Ertesi gün fabrikaya küçük bir çocuk geliyor. “Saatinizi bulabilirim” diyor. Patron, “Oğlum bu kadar işin arasında bir de seni ayak altında istemiyorum. Fabrikanın üretimine mani olursun. Birkaç gün sonra herkes gittiğinde fabrikaya gel ve ödülü kazan.” Birkaç gün sonra çocuk fabrikaya geliyor. Fabrika sessiz, herkes evine gitmiş.

Çocuk patronun saatini kaybettiği katta biraz dolaşıyor ve on dakika sonra saatle geri dönüyor. Patron şaşkın vaziyette çocuğa saati bulmayı nasıl başardığını soruyor. “Kaç gündür herkes bu saati aradı. Sen nasıl çabucak buldun?” diyor. Çocuk yanıtı veriyor: “Sadece saatin tik taklarını dinledim.”

Çoğunlukla hepimiz günlük yaşamın gürültüsüyle öyle meşgulüz ki, etrafımızdaki olanakların tik taklarını duymayız bile. Tıpkı kendi özdeğerimizin tik taklarını duyamadığımız gibi.

Farkındalık, etrafımızda olan bitene dikkat edebilmektir.

Çevremizdeki insanların, aktivitelerinin ve çevremizin farkında olmak yaşam deneyiminizden bir bütün olarak zevk almanızı sağlar. Gör, işit, anla, değerlendir.

Farkındalık bilinçli düşünce, duygu ve davranışlarımızın ve bilinçaltının faaliyetlerinin bizi nasıl etkilediğini değerlendirmemizi sağlar. O zaman anın farkındalığı içinde tepkisel değil, etkisel davranırız. Her anın hakkını veririz.

Farkındalık, kendimiz hakkındaki gerçeği bilmektir. Kendi yaratıcı yeteneğimizi, sınırsız potansiyelimizi ve kendi yarattığımız engelleri görebilmek, hissedebilmek, anlayabilmektir.

Bütün bir insan olarak, düşüncelerimizin, duygularımızın, davranışlarımızın sorumluluğunu üstlenebilmektir.

Kendimize karşı anlayışımızın geliştiği ölçüde potansiyellerimizin de farkında oluruz.

Kendinize şu soruları sorun:

Kendimde en çok sevdiğim yönler neler?

Kendimde en az sevdiğim yönler neler?

Daha iyi ve başarılı olabilmek için hangi bedelleri ödemeyi göze alıyorum?

İnsan olabilmek için, kendimin en iyi versiyonu olmak için hangi eksik yönlerimi bilmek zorundayım?

Yeteneklerim ne?

İlgi alanlarım ne?

Neye inanıyorum?

Benim için hangi değerler önemli?

Nasıl bir insanım?

Benim için önemli olan değerlerin örnek bir yansıması mıyım?

Farkındalık emek, dikkat, istek ve zaman alır. Ben’iniz kendisini ifade etmek için size sürekli tik tak sesi gönderiyor. Fabrikanın gürültüsünden tik takı duymazsanız, saatinize kavuşamazsınız.

Farkındalığın özümsenmesine, yaşamın her anına yansıtılmasına ise “bilgelik” denir.

Farkındalık, bilginin anahtarı ile doğru kapıyı açmak ve manzaranın bütünü görebilmek, algılayabilmektir. (Alıntı)

 

Sevgiyle kalın…

 

 

 

 

 

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.