DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Medişoğlu, Tütün Bağımlılığı ve Pasif İçicilik hakkında önemli bilgiler verdi

Medişoğlu, Tütün Bağımlılığı ve Pasif İçicilik hakkında önemli bilgiler verdi

Medişoğlu, Tütün Bağımlılığı ve Pasif İçicilik hakkında önemli bilgiler verdi

İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu Tütün bağımlılığının verdiği zarar kadar pasif içiciliğinde oldukça tehlikeli olduğunu açıkladı. Medişoğlu yaptığı açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sigara bağımlılarının sayısındaki artış böyle devam ederse, tütüne bağlı ölümlerin sayısı 2030 yılına doğru yılda sekiz milyonu geçecektir” dedi.

Her geçen yıl sigaradan ölüm sayısı artıyor

İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu tütün bağımlılığı ve zararları hakkında yaptığı açıklamada, “Sigara ve diğer tütün ürünleri dünya çapında yılda yaklaşık altı milyon ölümden sorumludur. Bu bağımlılık önlenebilir ölüm nedenlerinin de başında gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sigara bağımlılarının sayısındaki artış böyle devam ederse, tütüne bağlı ölümlerin sayısı 2030 yılına doğru yılda sekiz milyonu geçecektir. Tütüne bağlı ölüme sebep olan başlıca üç hastalık kalp-damar hastalıkları, akciğer kanseri ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)’dır. Bunun dışında mide ülserinden, kemik erimesine, enfeksiyon hastalıklarına yatkınlıktan, romatizmal rahatsızlıklara kadar bir çok hastalığın şiddeti ve sıklığı sigara sebebiyle artmaktadır. Sigara içen insanların yaklaşık yarısı sigaranın sebep olduğu hastalıklardan dolayı ölmektedir” dedi.

Pasif içicilik tehlikesi

Tütün bağımlılığının tehlikesi kadar pasif içiciliğinde oldukça zararlı olduğunu ifade eden Medişoğlu, “Pasif içicilik, sigara kullanmayan insanların istemsiz olarak sigara dumanını solumalarına verilen isimdir.  Şu anda dünya çapında bir milyar yetişkin sigara içmektedir bu da bize pasif içiciliğin çocuklar için neredeyse kaçınılmaz olduğunu ve yetişkinlerin de yaklaşık üçte ikisinin buna devamlı maruz kaldığını göstermektedir.  Duman bileşenlerinin konsantrasyonları, sigara içenlerin sayısına, sigara içmenin yapıldığı alanın büyüklüğüne, havanın dış hava ile değişim oranına ve buna benzerlerine bağlıdır. Sigara içilen alanlarda sigara içildikten saatler sonra bile zararlı partiküller mevcudiyetini korumaktadır. Yapılan geniş ölçekli çalışmalar pasif içicilerin de sigara kullananlar gibi akciğer kanseri ve kalp-damar rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok hastalığa yakalanma risklerinin ciddi ölçüde arttığını ortaya koymuştur. Pasif içicilerin kalp hastalığına bağlı ölüm oranı sigara dumanına maruz kalmayanlara oranla %30 daha fazladır. Pasif içicilerin meme kanserine yakalanma riski %70 artmıştır. Ve yine eşi sigara içen birisinin akciğer kanserine yakalanma riski %30 artmıştır. Çocuklarda ise durum çok da vahimdir” dedi.

Kapalı ortamlarda sigara içenler şikayet edilmeli

Medişoğlu sözlerinin devamında, “Bu sebeple 2009 yılında genişletilen ve tüm kapalı alanları kapsayan sigara içme yasağı halk sağlığı adına çok güzel hatta geç kalınmış bir uygulamadır. Biz de bu yasağı uymayan kafe ve restaurant sahiplerine karşı hakkımızı savunmalı ve gerekli şikayetleri yapmalıyız. Sağlık müdürlüğümüze bağlı çevre sağlığı ekiplerimiz dumansız hava sahası için düzenli aralıklarla denetim yapmaktadırlar. Fakat özellikle yapılan anlık şikayetlerin etkinliği daha yüksek olduğundan halkımızdan bu konuda destek beklemekteyiz. Kanuna uymayan iş yerlerini hemen şikayet etsinler. Ekiplerimiz de anlık olarak olay yerine gidip gerekli müdahaleleri yapsın” dedi.

Sigarayı bırakmak isteyenlere ücretsiz ilaç veriliyor

Medişoğlu son olarak, “Sigarayı bırakmak ölüm riskini ciddi oranda düşürmektedir. Yapılan çalışmalarda özellikle 40 yaşından önce sigarayı bırakanlarda sigaraya bağlı ölüm riskinin ciddi oranda düştüğü gözlenmiştir. 80 yaşından sonra bile sigarayı bırakan kişilerde sigaranın oluşturduğu ölüm riski bırakmayanlara oranla düşmektedir. Kişinin adeta yavaş intiharı olan sigara bağımlılığından kurtulmak için profesyonel destek almakta fayda var. Vatandaşlarımız ALO 171 den bu konuda destek için randevularını alsınlar. Görüşecekleri doktorun gerekli görmesi halinde başlayacağı sigara bıraktırma ilaçlarının temini de müdürlüğümüz tarafından sağlanmaktadır. Kendiniz ve yakınlarınızın sağlığı için sizde bu bağımlılıktan bir an önce kurtulun” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.