DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Okullarda Flor Vernik uygulaması başladı DAHA SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN

Okullarda Flor Vernik uygulaması başladı  DAHA SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN

Okullarda Flor Vernik uygulaması başladı

DAHA SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN

Sağlık Bakanlığı’nın başlatmış olduğu ve ilçemizde de İlçe Sağlık Müdürlüğü Diş Hekimi Özlem Filiz ve ekibi tarafından uygulanan Flor Vernik uygulaması bu senede uygulanmaya başlandı. Bu senede flor vernik uygulama öncesi ailelerden onay formunu imzalamaları gerekiyor.

Öğrencilerin diş taraması da yapılıyor

İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Diş Hekimi Özlem Filiz ve ekibi tarafından gerçekleşen Flor Vernik uygulaması Cumhuriyet İlkokulu ve Barbaros İlkokulu’ndan sonra Donanma İlkokulu’nda bulunan öğrencilere de Flor Vernik uygulaması yapıldı. Her sene olduğu gibi bu senede ailelerin onay formunu imzalaması gerekiyor. Ailenin onay vermediği öğrencilere ise uygulama yapılmıyor. 6 yıl önce uygulanmaya başlanan Flor Vernik uygulamasının yanı sıra öğrencilerin diş taraması da yapılıyor ve ağız ve diş sağlığı eğitimi veriliyor.

Çocukların dişleri çürümeden müdahale ediliyor

İlçe Sağlık Müdürlüğü Diş Hekimi Özlem Filiz yapmış oldukları uygulama hakkında bilgi verdi. Yaptığı açıklamada Filiz, ” İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak her ilçede olduğu gibi sene de iki kere flor vernik uygulamasını gerçekleştiriyoruz. İlçemizde 6 yıldır bu uygulamayı gerçekleştiriyoruz. Her sene başında öğretmenlerimize bu konuyla ilgili bir eğitim veriyoruz. Daha sonra Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan formları bütün ilkokullara dağıtıyoruz. Bunlar her ilçenin İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli diş hekimi tarafından yapılıyor. Velisinin izin verdiği öğrencilerimize flor vernik uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda diş taraması ve ağız diş sağlığı eğitimi veriyoruz. Flor vernik uygulaması koruyucu ağız ve diş sağlığı tedavileri arasında yer alıyor. Yani çocuklarımızın dişleri çürümeden müdahale etmiş oluyoruz” dedi.

Flor uygulaması uzun yıllardır uygulanan koruyucu bir yöntem

Diş Hekimi Filiz sözlerinin devamında , “Bu konuda toplumun farkındalığı maalesef çok zayıf. Daha 7 yaşında olan bir çocuğun ağzında birçok dişi çürük. Bu tabi üzücü bir durum bu gerçekten. Aslında flor uygulaması uzun yıllardır uygulanan koruyucu bir yöntem. Sağlık Bakanlığı’nın bunu desteklemesiyle beraber artık Anasınıfı,1.,2. ve 3. sınıflara tıpkı aşı gibi uygulanmaya başlandı. Bu uygulamanın artmasıyla beraber florun zararlı mı yararlı mı olduğu sorusu da gündeme geldi. Son günlerde florün zeka geriliğine, tiroit hastalığına, bunama veya buna benzer sağlık sorunlarına yol açtığı öne sürüldü. Dünya Sağlık Örgütü( WHO) başta olmak üzere dünyanın önde gelen sağlık kuruluşları florun önemli bir mineral olduğu ve özellikle çocuklarda diş minesini güçlendirerek dişleri çürümelere karşı koruduğu bildiriliyor” dedi.

Günde 2 defa yaşa uygun florlu diş macunu ile dişlerin fırçalanması çok önemli

Filiz son olarak, ” Günde 2 defa yaşa uygun florlu diş macunu ile dişlerin fırçalanması ve flor vernik uygulanmasının diş hekimi tarafından senede 2 defa yapılması diş çürüğü azalmasında önemli etken ama maalesef bahsettiğim gibi yanlış bilgilendirmeler yüzünden uygulamaya izin veren veli sayısı ciddi anlamda azaldı. Bizim isteğimiz ailelerin bu konuda daha bilinçli olmaları  ve uygulama yaptığımız sayının biran önce artar ve daha sağlıklı dişlere sahip çocuklarımız olur” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.