DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

ÇEKİRDEK ÇİTLEMEK

24.12.2018
1.143
A+
A-

ÇEKİRDEK ÇİTLEMEK

Yüce dinimiz İslam’da şöyle bir anlayış vardır ki çok doğrudur. Temizlik imandan gelir. İman aynı zamanda merhamettir. Yerin altında ve üstünde ne varsa saygı, sevgi hürmettir. Ben böyle düşünür, böyle yaşamaya çalışırken önünde bir adam çıt çıt çekirdek çitliyor, puh diye sokağa atıyordu. Aklıma birden Nazım Usta geldi. Belediye Meclis Üyemiz olan Nazım Usta. Sırtına geçirdiği tişörtün arkasında “Çevremizi Temiz Tutalım” yazıyordu. Sahilde çekirdek çıtlayanları ikaz edip çöp kutularını gösteriyordu. Demek ki o arkadaş bunlardan nasibini almamış. Hem çekirdek çıtlıyor hem de puh diye yere atıyor. Nerede kaldı İslam’ın “Temizlik imandan gelir” anlayışı? Yerlere baktım, yüzlerce sigara izmariti. Lafa gelince biz kentliyiz. Hani kent kültürü? Köylerde o güzelim değerli köylü vatandaşlarımız sigaralarını sokağa, ormana atmıyor ki bir yangına sebep olmayalım diye. Şehirde sanki durum ve kafa çok mu farklı? Çok mu insanlıktan uzağız? Pislik içinde yaşamayı mı arzu ediyoruz ki sigara izmaritleri yolda, çekirdek kabukları da onların yanında. Kimileri için ne söylersen söyle sivrisinek onlar için saz. Böylelerine ne yapmalı bilmem ki? Bu duyarsızların kafalarında o sazı da kırsan az. Bu manzara karşısında utanmamak, üzülmemek, kahrolmamak mümkün değil. Ama kime der kime anlatırsın?

EŞEK HİKAYESİ

Dünyanın belki de en cefakar hayvanlarından biridir eşekler. Aslında biz eşşoğlueşşek derken bir hakareti değil o eşeğin çektiği ızdırabı anlatırız. Bunun belki farkında değiliz ama bu böyledir. Ne kadar tuhaf laflar üretilmiştir o zavallı eşekler üzerinde. Odun taşırlar, saman taşırlar, kömür taşırlar, üstünde sahibini taşır, her türlü eza cefa ona ama lafa sıra gelince eşeğe altın semerle vursan eşektir deriz. Yahu o zavallı hayvanın altın semere ihtiyacı falan yok. Bu kadar hakareti de hak etmiyor. Onun derdi taşıyabileceği kadar yük, birkaç güzel söz ve sahibinin ona iyi davranması. Etrafınıza bakın ve nerede bir eşek görürseniz ona sevgi ve hürmetle yaklaşın. Ve şu kelimeye dikkat edin. Eşek başka eşşek başka. Küfrü hak edenlerde şu iki “ş”li olanlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.