DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Laparaskopi ile kistlerinize veda edin!

Laparaskopi ile kistlerinize veda edin!

ahmet coskan yeni laparaskopikAile Konak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Ahmet COŞKAN, kapalı ameliyat olarak bilinen ve hastanın karın boşluğundan girilerek gözlemleme anlamına gelen Laparaskopik ameliyatla bayanların korkulu rüyası kist ve miyomlardan kolayca kurtulabileceklerini ifade ediyor

Özellikle laparaskopi hastanın karın boşluğuna kamera ile girilerek gözlenmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca diğer bir adı da kapalı ameliyat olarak da bilinmektedir. Çoğunlukla laparaskopi ameliyatı genel anestezi altın da yapılan işlemlerdir. Laparaskopi de kullanılan temel alet ise teleskoptur. Laparaskopi ameliyatı genellikle hastanın göbek deliğinin hemen alt tarafından 10 milimetre çapındaki boru yardımı ile karın boşluğuna girilmektedir. Daha sonra karın içersine gaz verilerek bu bölgede bulunan organlar birbirinden ayrılır ve uzaklaştırılır. gerekli görülen durumlar da hastanın karın bölgesinin alt kısmından açılan küçük bir delik açılarak koter, bistüri ve makas aletleri yerleştirilir daha sonra pek çok ameliyat laparaskopik cerrahi ile gerçekleştirilir.

Laparaskopi yöntemi ile kist ameliyatı nasıl yapılmaktadır?

Genel olarak basit yumurtalık kistleri kolaylıkla etrafında mevcut olan sağlam yumurtalıkların dokularından sıyrılarak alınabilmektedir. Hasta da mevcut olan yumurtalık kisti eğer iyi huylu ise çoğunlukla laparaskopik yöntem kullanılmaktadır. Fakat kötü huylu bir kist söz konusu ise büyük olasılık ile açık ameliyat uygulanması daha doğru bir işlem olmaktadır. Özellikle hastadaki mevcut olan yumurtalık kistinin öncelikle bulunduğu bölge ve yerleşim yeridir. Ayrıca dokusundan tümü ile sıyrılıp alınabilecek konumunu ise kistin türü ya da yumurtalık dokusundaki konumlarıdır.

Laparaskopik kist çıkarma ameliyatlarının risk faktörleri nelerdir?

Kist çıkarma ameliyatları genel anestezi altında yapılmasına bağlı olarak bazı riskler de ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla karından uygulanılan pek çok jinekolojik ameliyatlar da bütün genital organlar da yapışıklık durumunun oluşma riskleri görülmektedir. Özellikle bu meydana gelen yapışıklıklar tüplerin ve yumurtalıkların etrafın da oldukları zaman buradaki organların işlevlerini olumsuz şekil de etkilemesinden dolayı hastanın gebe kalmasını engelleyebilmektedir. Mevcut olan kist öncelikle yapılan muayene sonrasın da hangi yöntem kullanılarak yapılacağına karar verilir.

Uygun görülen durumlarda Laparaskopi uygulanıyor

Laparaskopik cerrahi çoğunlukla kist çıkarma ameliyatının dışın da tıpta pek çok alan da yaygın olarak kullanılmaktadır. Genellikle laparaskopik ameliyatları bütün hastalara uygulanabilmektedir, ancak bazı durumlar da ise güç ve sakıncalı durumlar ortaya çıkmaktadır. Mesela hastada ileri derece de şişmanlık, daha önceden geçirilmiş olan bir batın ameliyatı, kalp hastalıkları, gebelik durumu olanlar da laparaskopi ameliyatı tercih edilmemektedir. Daha önceden hastanın geçirmiş olduğu karın ameliyatı sonrasın da meydana gelen yapışıklık durumundan dolayı bağırsakların zedelenme durumu artmaktadır. Bunun için laparaskopik kist ameliyatın da oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir.

Ahmet Coşkan kimdir?

1977 adana doğumluolan Ahmet COŞKAN, İlk ve ortaöğretimini Adana’da tamamladıktan sonra 1996 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim gördü. 2002 yılında mezun olduktan sonra Sağlık ocağı hekimliği, Hakkari devlet hastanesi acil hekimliği ve Hakkari İl sağlık müdür yardımcılığı görevlerinde bulundu. Askerlik görevi sonrası İstanbul Maltepe Cumhuriyet Sağlık Ocağı’nda görev yaptı. 2007 yılında uzmanlığını Zonguldak karaelmas üniversitesi’nde tamamlayarak,  2014 yılında Zonguldak Alaplı Devlet Hastanesi Başhekimliği’ne atandı.

İleri düzey ultrasonografi ve laparaskopi kursları alan Coşkan, Vajınismus( kadında cinsel birlikte olma güçlüğü) ve cinsel sorunlarla ilgili Cinsel Eğitim Derneği’nden de cinsel terapi eğitimi bulunuyor

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.