DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Sigara zamlandı, tiryaki aldırmadı bile

Sigara zamlandı, tiryaki aldırmadı bile
04.01.2016
2.249
A+
A-

 

Büyük umutlarla girilen 2016 yılı tiryakiler için kötü haber getirdi. Yeni yılda sigaraya paket başına 50 kuruşla 1 lira arasında zam geldi. Peki bu durum ilçemizde bulunan esnafları nasıl etkileyecek, vatandaşlar son yapılan zamdan sonra sigara almaya devam edecek mi?

Marlboro’nun sahibi Philip Morris ve Winston, Camel ve Monte Carlo gibi markaların sahibi olan JTI (Japan Tobacco International) sigara fiyatlarına zam yaptı. 2016′ya girilmesiyle birlikte rakı, bira, cin, votka ve sigaranın yanı sıra cep telefonlarından alınan vergi ile elektrik fiyatlarına zam gelmişti.Yeni zamlara göre Phillip Morris marka sigaraların fiyatları 7 ila 11,5 lira arasında değişirken, JTI’de en ucuz sigara 7 TL, en pahalı sigara da 11 TL oldu.

Başkan Kesgin, “Bu zamlar kaçak sigaraya olan talebi arttırır endişesindeyiz”

Gölcük Bakkallar Büfeciler ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Faruk Hikmet Kesgin, sigaraya yapılan zamlar hakkında şu sözleri dile getirdi: “Bu zamlar hiç beklemediğimiz bir durumdu. Gelen bu zamlar şu an mücadele ettiğimiz kaçak sigarayla mücadele çalışmalarına ters etki yapacaktır. Fiyatların yükselmesi kaçak sigaraya olan talebi artırır endişesindeyiz. Bizler Esnaf Federasyonu olarak yapılan bu zamların bayi kar marjlarına hiçbir katkı sağlamadığını gözlemliyoruz. Bizler bayi kar ondalık oranlarının artmasını bekliyoruz. Bayi kar oranlarının artması kaçak sigara satışına ilgiyi azaltacağından eminiz.

Araç, “Halkın gelen zamma tepki göstermesi normal”

İlçemizin en köklü ve sevilen esnaflarından Davut Araç, sigaraya gelen zam hakkında şunları dile getirdi: “Gelen zamma tabi ki de halk tepki gösteriyor. Vatandaş bize maaşların geldiği gibi gittiğini söylüyor. Bu zam ne yazık ki vatandaşın yükünü daha da arttırmıştır. Sigara zammına birkaç gün tepki olacak. Zam bugünden itibaren geçerli oldu. İlk etapta vatandaş pahalı sigara yerine ucuz sigara alıyor. Ama birkaç gün sonra insanlar eski sigaralarına dönecek” dedi.

Özkan, “Sigara zammı satışlarımızı oldukça düşürdü

İlçemizde Anıtpark içerisinde yer alan Özkan Büfe sahibi Osman Özkan gelen sigaraların satışları olumsuz etkilediğini belirtti. Özkan, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Sigaraya gelen zam ne yazık ki satışımızı düşürdü. Buraya gelen vatandaşların kimi sigara almaktan vazgeçiyor kimisi de ucuz sigaralara yöneltiyor. Bence şu anda sigaraya zam yapılmamalıydı. 2016 yılında bir daha zam gelir mi şu anda kestirmek zor fakat zam geleceğini zannetmiyorum.”

Gürbak, “Vatandaş zamma oldukça tepkili”

Kurt Büfe işletme sahibi Gökhan Gürbak, sigara zammı hakkında yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Vatandaş yapılan zamma tepkili. Bu sabahtan itibaren etkili olan sigara zammı satışlarımızı olumsuz yönde etkiledi. İlk etapta vatandaşlar ucuz sigaraya yöneliyor. Fakat bunlar geçici. Halk yine eski içtiği sigaralara yönelecek. Bugün buraya gelen vatandaşlar sigara zammı konusunda keşke maaşlarımıza zam yapmasalardı da bu zamlar gelmeseydi diyerek tepki gösteriyorlar. Bu zamlar insanları kaçak sigaraya yönlendirebilir. Bu yüzden bu zam keşke yapılmasaydı” dedi.

Özel, “Zam yüzünden vatandaşlar biz esnaflara kızıyor”

İlçemizin sevilen esnafı Mustafa Özel ise sigaraya gelen 50 kuruş- 1 lira arasındaki zammı değerlendirerek şunları söyledi:” Esnaf olarak yapılan bu zammı doğru bulmuyorum. Gelen bu zam yüzünden vatandaşlar biz esnaflara kızıyor. Ne kadar bu zamları doğru bulmasamda biraz devletin kazanması düşüncesini de taşıyorum. Sonuçta bizim vergilerimizle hastaneler, yollar ve köprüler yapılıyor. İnşallah devletimiz vatandaşlara da güzel zam yapar ve sıkıntı yaşanmaz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  1. Ertan Pulatmen dedi ki:

    Tiryaki neye aldırsınki Gölcükteki bütün büfelerde ve küçük dükkanlarda kaçak sigara kaynıyor. Mesela Wictory 3 tl ydi 3.5 tl oldu Peynirci babanın karşısındaki balıkçı nın yanındaki büfede şakır şakır satılıyor. Döviz bürosunun köşesindede Polis duruyor.

  2. Ertan Pulatmen dedi ki:

    Sayın Şenemre İstersen bir dolaş Adres belli . Bizler Teneke mahallenin çocuklarıyız. saygımız sonsuz. Bir kısmı da Karton ile değirmendere kurtuluş mahallesindeki bayan bakkalda karton ile satılıyor.